DRUŠTVO PREPORUKA

LJETNJA ŠKOLA STARTAPA: Polaznici učili o 3D štampi

Četvrti dan Ljetnje škole startapa, koja se organizuje u Univerzitetskom sportsko – kulturnom centru, protekao je u znaku 3D modelovanja i 3D štampe.

Predavanja je otvorila Marija Raspopović iz Privredne komore Crne Gore, predstavljajući projekat ,,Odeon”.

-Projekat ,,Odeon”, tj. ,,otvoreni podaci”, koji realizuje Privredna komora Crne Gore, sprovodi se u okviru Programa Mediteran, prioritetna osa jedan – društvo i kreativnost. Osnovni cilj Projekta jeste stvaranje novog modela upravljanja na osnovu korišćenja otvorenih podataka, a u skladu sa strategijom jedinstvenog digitalnog tržišta. Otvoreni podaci su svi oni podaci koji javna tijela pregledaju, prikupljaju i plaćaju, kao npr. geografski podaci,  statistički, podaci o vremenu itd – navela je Raspopović.

Ona je dodala da je cilj ovog projekta da stimuliše privatne kompanije u Crnoj Gori da koriste otvorene podatke, kako bi se dalje razvijala preduzetnička, marketinška i društvena vrijednost tih podataka.

– Jedan od projektnih zadataka Privredne komore jeste i uspostavljanje nacionalnog HUB-a, u cilju unaprijeđenja ekosistema otvorenih podataka, koji predstavljaju potencijal i doprinose podizanju kvaliteta i konkurentnosti crnogorske privrede – kazala je Raspopović.

Za potrebe ovog Projekta, Privredna komora u saradnji sa Ministarstvom javne uprave, organizuje Hakaton pod nazivom ,,Neka dostupno bude i korisno”, na temu otvorenih podataka.

-Cilj Hakatona je stvaranje dodatne vrijednosti za otvorene podatke, kroz kreiranje aplikacija koje bi dostupne podatke učinile korisnim javnoj upravi, privredi ili građanima. Rok za dostavljanje prijava traje do sjutra do 10 sati, selektovaće se šest timova koji maksimalno mogu imati po pet članova. Svi učesnici moraju imati najmanje 18 godina. Pozivamo programere, projektne menadžere, grafičke dizajnere, ekonomiste, kreativce itd, da se prijave. Nagradni fond je 3.500 eura, i biće nagrađene tri ekipe sa najboljim rješenjima. Prijava se može izvršiti putem sajta Privredne komore www.privrednakomora.me – objasnila je Raspopović.

 

Doc. dr Milena Đukanović, rukovoditeljka projekta ,,Montenegrin Summer Startup School 2019” govorila je studentima o svom radu i počecima.

-Ja sam završila Elektrotehnički fakultet, zatim sam dobila stipendiju od Evropske komisije da provedem pola godine na univerzitetu u Rimu, tokom magistarskih studija. Za vrijeme magistarskih i doktorskih studija, radila sam na zaštiti podataka. Publikovala sam veliki broj radova, i ubrzo dobila zvanje docent. Docent sam već dvije godine, i predajem na Elektrotehničkom fakultetu, Mašinskom fakultetu i Pomorskom fakultetu. Uključena sam u veliki broj projekata, a sad trenutno su aktivni projekti Evropske komisije iz robotike – kazala je Đukanović.

Ona je polaznicima govorila i o predstavljanju svoje kolekcije na Fashion Connection-u.

-Ove godine sam predstavila svoju kolekciju na Fashion Connection-u u hotelu Hilton. Tu sam predstavila svoje radove i nakit koji smo radili pomoću 3D štampe. Ove godine je ideja da radovi budu inspirisani kineskom kulturom, i da se nakit radi sa 3D štampom, kao i da koristimo nove materijale, led sijalice, lampice, da modu malo više pomjeramo prema tehnologiji – kazala je Đukanović.

Ona je dodala da će od ove godine, u okviru svog predmeta na Elektrotehničkom fakultetu, uvesti i vježbe koje će omogućiti studentima da se upoznaju sa upotrebom 3D štampe.

-Od ove godine 3D štampu uvodim na Elektrotehnički fakultet, u okviru svog predmeta Elektrotehnički materijali. Moja ideja je da se studenti tokom laboratorijskih vježbi upoznaju sa 3D štampom. Za vježbe i domaći zadatak daću im temu da izrade neko djelo, suvenir koji je inspirisan kineskom kulturom, jer sam uspjela da dobijem projekat od Ministarstva prosvjete Kine. Do sada su kupovani plastični materijali, ali ću od sada nastojati da to pretežno budu fleksibilni materijali koji će se koristiti za izradu suvenira. Ti suveniri koje studenti naprave, zajedno sa još dvadesetak radova osnovaca, biće prikazani na izložbi – navela je Đukanović.

Đukanović savjetuje studentima da iskoriste mogućnosti studija u inostranstvu, koristeći stipendije koje dodjeljuju univerziteti u Crnoj Gori.

-Preporučila bih studentima da dio svojih studija provedu van Crne Gore, što je sada i moguće jer postoje brojne stipendije koje omogućavaju da se provede semester ili dva u nekoj drugoj zemlji – savjetovala je Đukanović.

Nakon izlaganja Milene Đukanović, uslijedilo je predavanje predstavnika Open Box studija, jedne od prvih kompanija u Crnoj Gori koja se bavi 3D štampom, poslije čega su održane i radionice.

-Članovi našeg tima dolaze iz različitih oblasti, kada je u pitanju struka i zanimanje. Prije tri godine smo se okupili sa ciljem da se upoznamo sa 3D štampom, što nam je tada bilo potpuno nova stvar. Pokušavali smo da sami otkrijemo kako sve 3D štampa može da se primijeni, što je bila dobra odluka, jer smo se sjajno zabavili u tom procesu. Nijesmo bili fokusirani isključivo na razvijanje biznisa, već i na otkrivanje mogućnosti ove tehnologije – govorila je Tina Kuzman o počecima Open Box studija.

Poslije predavanja Open Box studija, o 3D modelovanju govorili su Mihailo Vujović, Luka Radunović, Vuk Bošković i Ivan Martinović.

-U okviru današnje prezentacije govorićemo o procesu stvaranja 3D produkta, uključujući modeliranje, dimenzionisanje, podešavanje određenih parametara da bi dobili zadovoljavajući rezultat – objasnio je Vuk Bošković.

Na predavanju je ukazano na razliku između današnje tehnologije, i nekadašnjih sredstava i načina rada.

-Najvažniji faktor su ušteda na vremenu i novcu, pa danas imamo CAD pakete. To su paketi koji predstavljaju grupu softverskih alata koji u dnašnjici dozvoljavaju crtanje, modeliranje u 3D programima, testiranje i simulaciju i daleko je jednostavnije nego što je bilo nekad kada su se koristile numeričke metode – kazao je Luka Radunović.

Nakon predavanja, rukovoditeljka projekta ,,Montenegrin Summer Startup School 2019” , Milena Đukanović, uručila je sertifikate predavačima.

Sjutra, petog dana Ljetnje škole, polaznici će učestvovati na konkursu stvaranja suvenira Podgorice, a kako je ranije najavljeno, najuspješnija rješenja će biti objavljena i nagrađena.

 

D. Markuš
Foto: B. Šekularac