MODA SLAJDER

LIDIJA BURIĆ UOČI MFW-A: Kolekcija ,,I live my art” namijena je odmjerenoj i mističnoj ženi

Lidija Burić nakon četiri godine pauze vraća se na modnu scenu kolekcijom ,,I live my art” koju će predstaviti prve večeri Somersby Fashion Week Montenegra, 9. aprila, na Imanju Knjaz u Podgorici.

Na koji način ste protkali ovo svoje viđenje mode kao života i umjetnosti kroz novu kolekciju? Koje ste materijale koristili da biste prikazali modu kao umjetnost?​

– Prve večeri kroz svoju kolekciju želim dočarati, tj. prikazati jedan dio životne umjetnosti kroz formu kreacija i estetikom meni svojstvenom prenosim ljepotu koja je nepresušna i kroz ljepotu žene koja je prezentuje jednim dijelom želim dočarati shvatanje sopstvene umjetnosti.
Kada kažem ,,živim svoju umjetnost”, znači da je sreća pretočena kroz svaki segment dok stvaram i dajem sebi slobodu da kroz modu zaista osjetim ono najljepše od svega lijepog na putu stvaranja.
Moda zaista i jeste velika umjetnost, moć izražavanja kroz materijale i stručnu sposobnost čini nas uzvišenim i samim tim život je šarolik i mnogo uzbudljiviji.
Često materijal bude i inspiracija i u tom slučaju se možemo igrati. Kod mene su to kombinacije konca, svile, neobične teksture u materijalima koje me asociraju na život, sve što je moguće maštom oplemeniti a da dami lijepo pristaje. Volim tu istaknutu žensku siluetu sa dozom elegancije, sa mjerom.
Sve je ovo godinama u mojim venama, u mojoj svakodnevnici i živim svu ljepotu na ovim prostorima koliko je to moguće, srećna sam.

Vidimo kroz fotografije nove kolekcije da je zastupljeno puno boja, da su modeli ženstveni. Kome je zapravo ova kolekcija kao takva namijenjena, kako Vi vidite jednu damu koja nosi kreacije iz ove kolekcije?​

– Kolekcija je namijenjena svim damama koje ja vidim kroz kreacije – ženstvenost, odmjerenost, kao i mističnost su vodilja kroz samu konstrukciju, a odvažna energična žena će na svojstven način dati ljepotu kreacijama iz kolekcije i učiniti kreaciju prepoznatljivom.

Generalna boja kojom pokrećem modni izražaj je crna. Kod mene budi uvijek moć i snagu estetike i svaki komad predstavlja magiju važnosti i jačine. Sa zadovoljstvom sam uključila jedan spektar boja i modnog izražavanja, da dam doprinos životu i samim kreacijama osvrnem publiku na modni događaj i moje kreacije. Priznajem, to me dodatno motiviše.
Različitost u istom momentu na istom zadatku, poštujući žensku siluetu, dala sam zanimljiv pristup i modnim detaljima.
A kroz reviju je protkana boja sunca, nosi energiju zdrave žene.

Ovo je Vaše prvo pojavljivanje nakon četiri godine. Sami trenutak prikazivanja kolekcije se približava. Kakav je osjećaj, kakve to emocije naviru i previru u Vama?​

– Pred sami događaj na MFW-u želim da do kraja, po mojoj mjeri, sve završim.
Emocije su pomiješane i vedre, uz dozu obazrivosti. Želim da učinim sami događaj još boljim, a otud i moja velika odgovornost, jer ukus publike je krajnja nagrada za dobro ili loše.
Vjerujem u sebe i radujem se što sa svojim kolegama mogu osjetiti čari prestižnog događaja na ovim prostorima, samim tim uživati u lijepom druženju i osjetiti njihovu kreativnu ljepotu, a to je svrha događaja i sve to prenijeti na poštovaoce mode sa ovih prostora i lijepe Crne Gore.
Moj motiv je vjerovati u ono što radimo i biti krajnje posvećeni, ljepota nas čeka kroz naše davanje, koliko vrijedimo, toliko imamo zauzvrat, stil života.

Pored leptira, na Vašim modelima iz nove kolekcije vidimo i ružu. Čega je ona simbol za Vas, zašto ste odabrali baš nju kao motiv?​

– Kod moje autentičnosti postoji više opcija prepoznatljivosti, a tu je i ta čarobna ruža koja me asocira na ljepotu žene.
Kada stvaram haljine određene konstrukcije, želim je dotjerati i pretočiti u ružu. To je simbol
ženstvenosti i zavodljivosti, posvećen unutrašnjoj ljepoti ženske duše, koja uvijek miriše i mirisnom notom osvaja muška srca.
Kroz svaki modni izražaj želim ostaviti to nešto, a to je žena sa stilom, i kreacija koja u prostoru kroz oko posmatrača daje dojam neobične ljepote, taj leptir koji može preletjeti sve.

Kako vidite modu danas, a kako je vidite u budućnosti?
– Moda danas – opšta moda, raznolika, koja se munjevito mijenja. Vidim je lijepim osjećajem, jer smatram da svako od nas izgrađuje svoj modni stil ili modno izražavanje. Mi je nosimo, a ne ona nas.

Svakom kupcu je data mogućnost da sam prepoznaje dobro i loše iz svega što se nudi.
Dosta je ponude koja više nije kao nekada, od prirodne podloge materijala, već od sintetičkih materijala, i ne znam kako bi u budućnosti modna industrija mogla da se razvija, kakva ponuda čeka buduće generacije.
Vjerujem u kreativne ljude, jer sve je moguće savladati u tom dijelu ako budemo sačuvali prirodu i sve što je zdravo za modnu industriju.

Bojana Radonjić

Foto: Privatna arhiva

One Response to LIDIJA BURIĆ UOČI MFW-A: Kolekcija ,,I live my art” namijena je odmjerenoj i mističnoj ženi