ART SLAJDER

SAND ART UMJETNICA ANNA KONONENKO: Kada sam vidjela slikanje pijeskom, rodila se ljubav na prvi pogled

Anna Kononenko rođena je u Rusiji, a posljednjih 10 godina živi i radi u Beogradu. Po struci je psihološkinja, ali ju je ljubav prema umjetnosti usmjerila ka još uvijek rijetkoj i na Balkanu nedovoljno istaknutoj vještini – Sand Art-u, odnosno slikanju pijeskom.

Anna ističe da ju je umjetnost pratila od djetinjstva, budući da potiče iz porodice gdje je slikanje bilo poštovano, a brojna putovanja su joj pomogla da još bolje upozna različite umjetnike i stilove, a na jednom od festivala u Rusiji vidjela je i po prvi put rad sa pijeskom, koji je i probudio njeno interesovanje za Sand Art.

– Putovala sam po raznim zemljama i interesovala sam se uvijek za umjetnički život, imam ljubav prema stvaranju rukama i imam svoje omiljene muzeje u mnogim gradovim. Kada sam vidjela rad sa pijeskom na jednom festivalu u Rusiji, to je bila ljubav na prvi pogled. Zainteresovala sam se prvo za terapeutski dio i pokušala sam da razvijem jednu rusku franšizu, ali je to potrajalo do 2014. i nije uspjelo, a kasnije sam naučila i da slikam pijeskom, i sada se podjednako bavim i time: nastupam sa pješčanim šouom na velikim događajima i svečanostima, kreiram kadrove za reklamne spotove, nastupam na svadbama i drugim vidovima organizovane zabave – kaže Anna.

Sand Art je, ističe ona, unikatna tehnika, koja nije samo likovna, već pomaže ljudima da poboljšaju koordinaciju pokreta, razviju maštu, pojačaju svoju sposobnost da misle kreativno “out of the box”.

-Pijesak ima fenomenalnu snagu opuštanja nervnog sistema, umiruje i balansira na svim nivoima. Ljudi su koristili pijesak odavno u raznim kulturama, ritualima i obredima za jačanje i liječenje. To je umjetnost koja kombinuje prolaznost i filozofiju “prihvatanja da greška ne postoji” sa jedne strane, i vrijedan i naporan trud oko “dogovaranja” sa materijalom, svakodnevnog vježbanja, sposobnosti da gledaš na stvari svaki dan iz nove perspektive – priča Kononenko.

Anna inspiraciju pronalazi u svakodnevnom životu, u umjetnosti, obrazovanju i majčinstvu, a ističe da je posebno dobre ideje realizovala nakon posjete muzeja širom svijeta, ili kada bi je neka priča emotivno dotakla pa bi je odmah pretočila u poruku u pijesku. Motivi koje najčešće predstavlja, vezani su za igru i porodične odnose, ali i za individualno napredovanje i lični razvoj u različitim sferama života.

– Sand Art je takav vid umjetnosti koji nudi širok spektar mogućnosti pa je inspiracija za rad iz svih oblasti svakodnevnog života. Svakodnevna inspiracija dolazi mi i kroz snove, i kroz kontakt sa dječijom radoznalošću, kroz kontakt sa ljudima: na časove slikanja pijeskom dolaze trudnice, djeca, školarci, tinejdžeri, adolescenti, studenti, parovi, porodice. Najčešći motivi koje predstavljam su vezani za emocije i lični razvoj kroz kontakt sa prirodom, odnose među ljudima ili predstavljaju neku metaforičku sliku određene emocije. Sa druge strane često se bavim i motivima koji su po porudžbini iz domena određene firme ili korporacije koji su opet zbog prijemčivosti u vezi sa opštepoznatim motivima iz prirode, poput pejzaža, sunca, drveća, ptica, i međuljudskih odnosa, kao što su zagrljaj, vožnja, rukovanja – kaže Anna.

Sand Art kao posebna tehnika slikanja na svijetlećem stolu, dodaje ona,  se pojavila tek krajem prošlog vijeka. Godine 1969. Kerolajn Lif je bila pionir u predstavljanju ove tehike, napravila je prvi animirani film, koji se zvao “Petar i Vuk”. Gledaocima se toliko svidela čarolija stvaranja slika od “ničega”, fluidna struktura priče, stalna transformacija, da je interes ka ovom pravcu počeo da se širi po cijelom svijetu. Ali široku popularnost je dobio tek u posljednjih 15 godina, zahvaljujuci medijima i internetu.

Anna kaže da je usavršavala tehniku slikanja pijeskom naprije kroz rad sa djecom po uzoru na ruske majstore, a poslije kroz sopstveno istraživanje, eksperimentisanje i kombinovanje iskustva u slikanju i vajanju sa mogućnostima koje pruža pijesak. Ona ističe da je proces kreiranja slike nepredvidljiv, i zbog toga je neobičan, kreativan i pun iznenađenja za slikara, a kada je u pitanju šou – tu osim slobodnog izražavanja treba i ozbiljno vježbanje za crtanje serije unaprijed snjimljenih kadrova, koji prelaze jedan u drugi uz ritam muzike. Za prosječan pješčani film koji će trajati do 10 minuta, ističe Anna, potrebno je minimum 20 dana pripreme.

-Nerijetko se događa da pješčani crtež nastane i kao produkt trenutne inspiracije. Pješčana predstava je umetnički performans slikara koji slika pijeskom na specijalnom svjetlećem stolu, uživo kreirajući umjetničko djelo. Njegove ruke stvaraju scene koje su povezane u jedinstven pješčani film pomoću ideje, sadržaja i kompozicije, gjde se jedan kadar transformiše u drugi. Čitav proces se odigrava pred publikom na ekranu, na koji se prenosi slika pomoću kamere i projektora. Pješčanu predstavu upotpunjuje muzika, a posebno efektno izgleda nastup slikara sa živom muzičkom pratnjom – opisuje Anna.

Anna ističe da je na prostoru Balkana veoma malo zastupljen Sand Art, a najčešće u vidu advertajzinga kroz reklame, muzičke i video spotove. Anna je jedan od članova Zanima centra, koji je kako kaže, jedini u regionu koji se bavi ovom djelatnošču u umjetničke ali i terapeutske svrhe.

– U narednom periodu učestvujemo u organizovanju Prve međunarodne putujuće izložbe pješčane grafike pod nazivom “Van vremena”, a popularizacija pješčane umjetnosti i razvoj SandArt-a su glavne ideje projekta – kaže Kononenko.

Iskustvo iz oblasti psihologije i tjelesne psihoterapije, kaže Anna, pomaže joj da se efikasno bori sa “kreativnim krizama” u radu, sa tremom, da bude fleksibilnija i tolerantnija i prema sebi, a i prema naručiocima.

-Lakše mi je da ostvarim odnos sa publikom kad nastupam, i lakše je razumjeti potrebe klijenta, pošto sam izvježbala da “čitam između redova”. Takođe, dosta koristim slikanje pijeskom i kao art terapeutsku tehniku u našem porodičnom psihološko – razvojnom centru Zanima. Pijesak je tu od velikog terapeutskog značaja koji takođe koristimo i u svrhu edukacije, zabave, opuštanja i opšteg razvoja kreativnosti- objašnjava Anna.

-Mislim da svako, ko je spreman da prihvati prolaznost, a fleksibilan je po svom karakteru može da savlada tehniku slikanja pijeskom za par godina. Teško može biti samo ljudima, koji ne vole da eksperimentišu i prezahtjevni su prema sebi – tvrdi Konononko.

 

D.Markuš

kud duga