ART PREPORUKA

UNESCO: Barselona svjetska prijestonica arhitekture za 2026. godinu

Foto: Shutterstock/Luciano Mortula – LGM

Barselona je jedan od najpopularnijih gradova ne samo u Španiji nego i inače u Evropi. Smatra se da je jedan od najposjećenijih, a kako i ne bi kada obiluje izvrsnom hranom, dobrom muzikom i vanvremenskom arhitekturom.

Poznato je da je u ovom gradu živio Antonio Gaudi, izvrsni arhitekta koji je i najviše zaslužan za izgled grada. I upravo ta arhitektura će mu donijeti 2026. godine lijepo “priznanje” – Barselona će biti svjetska prijestonica arhitekture.

UNESCO i Internacionalna unija arhitekata je proglasila Barselonu za svjetsku prijestonicu arhitekture za 2026. godinu, piše “Arch daily”.

Ova titula prepoznaje predanost grada u vrijednosti arhitekture, urbanog planiranja i održivosti. Zasjenila je čak i Peking koji je ostao na drugom mjestu od kandidata, i to sa sloganom “Jedan danas, jedan sjutra” s planom da ugosti niz transformativnih događaja u svim okruzima i postane istraživačka laboratorija koja analizira kapacitet arhitekture za transformaciju stvarnosti tokom vremena.

Prema najnovijim informacijama iz grada, biće spreman živopisan program usmjeren na angažman cijele javnosti. To će uključiti izložbe, vođene arhitektonske rute, radionice, otvorena vrata značajnih zgrada i konferencija na visokom nivou.

U ovo ide i prilog što će konačno popularna Sagrada familija biti završena 2026. godine što se i poklapa sa stogodišnjicom smrti Antonija Gaudija.

Izvor: ona.telegraf.rs

kud duga

Leave a Reply