DRUŠTVO PREPORUKA

KCCG: Sa uspjehom ugrađen stent u gornju šuplju venu

U angio sali Kliničkog centra Crne Gore, kod Podgoričanina Vojislava Konatara (59), sa uspjehom je ugrađen stent u venski sistem sredogruđa, gornju šuplju venu. Intervenciju je izveo tim KCCG, na čelu sa interventnim radiologom dr Vesnom Sjekloćom Ivanović uz podršku interventnog radiologa iz Beograda, prof. dr Dragana Sagića.

– Ovom intervencijom meni je potpuno vraćen život ponovo. Do sada nisam mogao da obavljam osnovne fiziološke i druge funkcije kako treba. Raspitivao sam se prije nego što sam ovu intervenciju uradio ovdje, da idem negdje u Evropu, bilo gdje da to završim – kazao je Konatar.

Kako kaže, svuda je to bilo pod znakom rizičnosti i teško se ko prihvatao toga. Ističe da je Dr Sjekloća prihvatila i ulila mu neko samopouzdanje.

– Insistirao sam da mi to ona uradi sa svojom ekipom. Poslije toga ja se osjećam tako dobro, kao da nijesam imao taj problem a životno sam bio ugrožen i veoma malo mi je bilo ostalo od tog problema – sa velikim zadovoljstvom istakao je Konatar koji je zbog svoje osnovne bolesti liječen i u Americi.

U saradnji sa IKVB Dedinje i prof. dr Sagićem uspješno je urađena planirana intervencija. Pacijent je preveden na Odeljenje i data mu je dalja medikamentozna terapija, kazala je dr Sjekloća Ivanović.

Ona je istakla da je dva sata nakon intervencije kod pacijenta došlo do poboljšanja kliničke slike, u smislu značajnog smanjena otoka glave, vrata i gornih ekstremiteta.

– Što je rezultat uspostavljanja venske cirkulacije nakon postavljanja stenta. Dva dana nakon intervencije pacijent odlazi bez tegoba kući na dalje ambulantno liječenje – pojasnila je dr Sjekloća Ivanović.

Naglasila je da se ova vrsta intervencije radi sporadično i u velikim centrima iz istih – vitalnih indikacija, pa je samim tim i zadovoljstvo veće što su, kako kaže, ovako komplikovanu proceduru sa uspjehom završili.
Izvor i foto: CdM