ART PREPORUKA

ŠKOLA PJEVANJA „D-MOLL“: Kompozicija „Dio planete“ eliminisana sa festivala „Zlatna pahulja“ bez saglasnosti svih članova Selekcione komisije

Facebook/Danijel Alibabić

Muzičar i direktor škole pjevanja „D-Moll“ Danijel Alibabić danas je izdao saopštenje u kome javnost obavještava da povlače kompozicije sa festivala „Zlatna pahulja“ 2018. godine. Problem je, kako je navedeno, nastao nakon završenog konkursa, pošto je na zvaničnom sajtu Kulturnog centra Rožaje od 7.11.2017. godine objavljen spisak odabranih pjesama, a gdje se pod rednim br. 1 našla kompozicija „Dio planete“ čiju je muziku radio M.Vojinović, tekst M.Kuč, a solista je Vladimir Kuč. Navode da je pomenuta kompozicija regularno prošla selekciju.

-Tada kreće problem, koji inicira gospođa Jasmila Hot (Predsjednica selekcione komisije), insistirajući da navedenu kompoziciju, umjesto Vladimira Kuča (čija je majka autor teksta), izvede drugo dijete (po njenom izboru). Gospođa Hot je ujedno direktorica muzičke škole u Bijelom Polju, u kojoj kao profesor radi naš kolega Miloš Vojinović i koju pohađa i Vladimir Kuč (odsjek flauta). U kontaktu sa dječakovom majkom i prof. Vojinovićem, gospođa Hot im je jasno stavila do znanja da će eliminisati pjesmu, poništiti prethodno zvanično obavještenje i ubaciti u program festivala drugu kompoziciju, ukoliko ‘,,Dio planete” ne bude izvodila djevojčica koju ona ima u vidu – navodi se u saopštenju objavljenom na Facebook profilu Danijela Alibabića.

Facebook/Danijel Alibabić

Dalje ističu da dječakova majka i profesor, kao autori, nijesu pristali, te da je gospođa Hot, zloupotrijebivši svoj položaj selektora, izvršila eliminaciju pjesme sa festivala.

– Ispravku vrši u već objavljenom spisku pjesama, zadržavajući datum prve objave. Uz krajnje primitivno obavještenje, našvrljano ručno (prilog slika obavještenja i tragi-komično obrazloženje), vrši ispravku i ubacuje novu pjesmu (nakon osam dana od prve objave). Dotična gospođa eliminaciju vrši sama, bez potpisa ostalih članova Selekcione komisije – dodaje se u saopštenju.

Kako navode iz škole „D-Moll“, stavke zbog kojih se jedna pjesme može diskvalifikovati su, između ostalog, ukoliko se uspostavi da je pjesma plagijat, da je već objavljena ili izvođena, da aranžman nije završen do utvrđenog roka i napominju, da ništa od navedenog nije eliminisalo numeru ,,Dio planete”, osim ,,greške u pisanju”, imena kompozicije, autora i soliste.

Facebook/Snežana Ćosović

Ovim povodom, a u svojstvu podrške dječaku i njegovom timu, predstavnici „D-Moll“ škole, kako su naveli, povlače još dvije kompozicije: „Čuvam svijet” (autor muzike i teksta – Danijel Alibabić, aranžman – Dejan Božović, solista – Komnen Vuković ) i ,,Pjesmo moja” (autor muzike i teksta – Snežana Ćosović, aranžman – Mihailo Miha Radonjić, solista – Sara Alković ).

– Ovaj naš gest nije rezultat bahatosti i nekorektnosti, već glasan alarm da se ovakve stvari ne smiju dešavati naročito na dječijim manifestacijama. Smatramo da naše dvije kompozicije nijesu vrijednije od nepravde učinjene Vanji i njegovom timu. Naglašavamo da imamo kompletnu podršku svih profesora koji rade u školi pjevanja „D-moll“, te očekujemo i vašu, a posebno podršku medija da se jednom za svagda ovakvim ,,ljudima” stane na put – zaključuju u saopštenju koje potpisuju Danijel Alibabić i prof. Snežana Ćosović.

Ovim povodom, predsjednica selekcione komisije i direktorica JU Škola za osnovno muzičko obrazovanje u Bijelom Polju Jasmila Hot, na naš poziv nije željela da daje izjave za medije.

Autorka teksta i majka Vladimira Kuča, Milena Kuč objasnila je da je 7. novembra na sajtu Centra za kulturu Rožaje izašlo obavještenje, tj. rezultat konkursa za veče učesnika iz Crne Gore i da je pod rednim br. 1 bila kompozicija čiji je autor teksta ona. Prema njenim riječima, uslijedila je priprema za snimanje pjesme, vježbanje, a zakazano je i studijsko snimanje pjesme u Podgorici.

– Nakon osam dana od objavljivanja rezultata konkursa, saznala sam, preko  pomenutog sajta, da je došlo do greške i da se umjesto pjesme ,,Dio planete”, sada nalazi druga kompozicija. Kao učesnik konkursa, očekivala sam od organizatora festivala neko zvanično obavještenje zbog čega je došlo do izmjene, međutim nijesam dobila nikakav dokument, niti objašnjenje – kaže Milena Kuč.

Kako ona navodi, uslijedilo je razočaranje, posebno zato što se radi o djetetu koje voli muziku, i čija je želja da nastavi dalje muzičko školovanje, a na sve to su ga dodatno motivisali sjajni rezultati sa takmičenja.

– Nadam se da je zaista došlo do greške i da će se ona ispraviti u korist djeteta. U ovom slučaju više nije važno o kojem djetetu je riječ jer mogao je biti bilo ko, već se radio o tome da su povrijeđena prava Djeteta. Bliži se 20. novembar – Svjetski dan djeteta, te se nadam da će se do tada riješiti problem koji je nastao – kaže ona.

M. Lalović

kud duga

One Response to ŠKOLA PJEVANJA „D-MOLL“: Kompozicija „Dio planete“ eliminisana sa festivala „Zlatna pahulja“ bez saglasnosti svih članova Selekcione komisije