DRUŠTVO PREPORUKA

ODLUKA GLAVNOG GRADA: Otvara se dom za beskućnike

Foto: Thinkstock

Glavni grad planira do kraja marta da otvori sklonište za beskućnike koje će najvjerovatnije da se nalazi na Koniku, saznaje Pobjeda.
Ova vijest obradovala je podgoričkog beskućnika Vidoja Žugića kojeg smo juče zatekli u Ulici slobode. On od 2011. godine živi u kamp-kućici kod Crkve Svetog Đorđa ispod brda Gorica, a kada je tada dobio ,,privremeno rješenje stambenog pitanja“ prokomentarisao je da je ,,valjda i Bog pogledao na njega samohranog“.
– Niko mi nije javio da se sad otvara to sklonište. Niko me još nije zvao. A đe će se to otvoriti, ako bog da? Na Koniku? Pa, dobro – rekao je on za Pobjedu, uz osmijeh.
U Vidojevom domu nema struje, ni vode, tako da većinu vremena provodi na ulici. Živi od pomoći, kako kaže, dobrih ljudi. Planira, ako uspije da završi papire, da ide u Australiju. Zvali su ga, veli on, ljudi koji su čuli njegovu životnu priču i žele da mu pomognu. Pribojava se da bi uskoro mogao da ostane i bez „kućice“ u kojoj sada živi. Čuo je da će biti „aktivirano“ gradilište stambeno-poslovne zgrade uz čiju ogradu je njegov dom, te da će im njegova „kućica“ smetati. A nema je ni u planovima uređenja tog dijela grada… Zato se nada ili Australiji, ili kući na Koniku…
U glavnom gradu ranije je, od 2012. do aprila 2013. godine, funkcionisalo privremeno sklonište za beskućnike. Akcija za ljudska prava tada je vodila to prihvatilište uz finansijsku pomoć Ministarstva rada i socijalnog staranja i Open Society Foundation. Kada je zatvoren objekat u kojem je živjelo petnaestak ljudi, ostalo je na državi da, u saradnji sa lokalnom samoupravom, zbrine beskućnike.
Akcija za ljudska prava do sada je u više navrata apelovala da se pod hitno obezbijedi smještaj za ljude koji žive na ulici, a često su slali i pisma ministrima. Nadležni su, s druge strane, tokom prošle godine najavljivali da će otvoriti sklonište, ali se to nije dogodilo. Iz glavnog grada su za Pobjedu pojasnili da je prošle godine formirana radna grupa koju su činili predstavnici opštine, Ministarstva rada, Centra za socijalni rad, Crvenog krsta i UNDP-a, te da su raspisivali javni pozivi za zakup objekta gdje bi bili smješteni ugroženi. Nažalost, kažu, za taj projekat nije bilo zainteresovanih ponuđača.
Budžetom glavnog grada za ovu godinu planirano je 30.000 eura za problematiku skloništa za beskućnike – rečeno je Pobjedi iz Biroa za odnose sa javnošću. Stigle su im, kako pojašnjavaju, ponude za zakup objekta za potrebe skloništa za beskućnike, a dodaju da su realna očekivanja da će, u skladu sa zakonskim propisima, sklonište biti otvoreno do kraja prvog kvartala. Oni, međutim, nijesu potvrdili, ali ni demantovali informaciju da se kuća za beskućnike nalazi na Koniku.
– Sklonište će imati kapacitet za prijem od 10 do 15 korisnika, sa neophodnim mobilijarom za boravak – opremljenim spavaćim sobama, dnevnim boravkom sa čajnom kuhinjom, kancelarijom, terasom i dvorištem – kazali su iz Biroa.
Na evidenciji Centra za socijalni rad, kako su rekli, nalazi se desetak osoba koje se mogu svrstati u kategoriju beskućnika. Broj tih ljudi, kako dodaju, varira u zavisnosti od godišnjeg doba, odnosno vremenskih uslova.
– Osobe koje se svrstavaju u ovu kategoriju će, shodno svojim nadležnostima, u sklonište upućivati Centar za socijalni rad – pojasnili su oni.
Istakli su i da Sekretarijata za rad, mlade i socijalno staranje u okviru svojih nadležnosti pomaže beskućnicima kroz ostvarivanje prava na besplatni dnevni obrok u narodnoj kuhinji, kao i kroz mogućnost dobijanja jednokratne novčane pomoći. Koliko je beskućnika u Crnoj Gori – niko ne zna, jer ne postoji evidencija o njima.
Izvor: Pobjeda/Portal Analitika