ART PREPORUKA

PODGORICA: Otvorena manifestacija „Dani Dragana Radulovića“

Dvodnevna regionalna manifestacija književnosti za djecu i mlade ,,Dani Dragana Radulovića”, u organizaciji Sekretarijata za kulturu Glavnog grada Podgorica, svečano je otvorena u Velikoj sali Kulturno-informativnog centra ,,Budo Tomović”, saopšteno je iz PR službe Sekretarijata za kulturu Glavnog grada.

Otvarajući manifestaciju prof. dr Olivera Injac, gradonačelnica Podgorice, istakla je da ,,Dani Dragana Radulovića” imaju veliki značaj za Podgoricu i sve one koji poštuju njegov lik i djelo.
– Zahvaljujući manifestaciji, u prilici smo da istražujemo bogat književni opus ,,vječitog dječaka”, ali i ukazujemo na važnost književnosti u našem svakodnevnom životu, koja nas povezuje i inspiriše. Ona je vječni podsjetnik na našu ljudskost i našu sposobnost da se izrazimo na načine koji nadilaze granice jezika i vremena. Dokaz za to su život i djelo velikog Dragana Radulovića – kazala je Injac.

Injac je pozvala građane, posebno mladu generaciju da istražuju, čitaju, pišu.
– Knjige su prozori u svijet, a kroz riječi Dragana Radulovića i danas otkrivamo nove horizonte i imamo privilegiju da nam njegov književni opus bude putokaz na putu koji zovemo život – istakla je.

U svečanom programu djeca iz Umjetničkog ateljea ,,Arlekin” govorila su Radulovićeve stihove, a nastupio je i hor ,,Zvjezdice”.

Književna nagrada ,,Dragan Radulović” ove je godine pripala hrvatskoj spisateljici Ozani Ramljak za roman ,,Kako je Bluno tražio ljubav”, obogaćen ilustracijama Ivane Crnošije Galović, objavljen u izdanju Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade iz Zagreba.
Laureatkinji će nagradu uručiti predsjednica žirija Dragana Kršenković Brković u 17 satina platou ispred Narodne biblioteke ,,Radosav Ljumović”, nakon čega će uslijediti promocija nagrađenog romana.

Od 18 sati, na istom mjestu, biće promovisan dvobroj (105/106) književnog časopisa za djecu „Osmijeh“. Časopis je savremenom koncepcijom, sadržajem i kvalitetom izazvao izuzetno dobar prijem kod djece, dječijih pisaca, stručnjaka koji se bave književnošću za djecu i mlade, kao i nastavnika i profesora osnovnih i srednjih škola u Crnoj Gori i šire. O časopisu „Osmijeh“ govoriće pisac Šimo Ešić, glavni i odgovorni urednik časopisa Goran Radoičić, te članovi redakcije Dejan Đonović i Velimir Ralević, kao i generalna sekretarka Udruženja crnogorskih pisaca za djecu i mlade Isidora Jovović.

kud duga

Leave a Reply