ART PREPORUKA

TIVAT MUSIC FESTIVAL: California dreaming-nesvakidašnji spoj stilova kroz muzičko putovanje od baroka do roka

Gilles Apap

Porto Montenegro će 2. avgusta predstaviti jedan od vrhunaca i atrakcija Tivat Music Festivala, koncert pod nazivom California dreaming na kojem će pulteve dijeliti američki i crnogorski muzičari i nastupiti kao jedinstven orkestar predvođen internacionalno afirmisanim dirigentom Nirom Kabaretijem, a kao solista nastupiće Žil Apap, prestižni svjetski priznati violinista prepoznatljiv po svom autentičnom i kreativnom stilu. Među američkim muzičarima koji će činiti orkestar su vodeći muzičari vodećih orkestara iz Kalifornije kao što su Filharmonija (LA Phil.) i Opera Los Anđelesa (LA Opera) i Simfonijski orkestar Santa Barbare. Muzičare iz Crne Gore činiće talentovani muzičari naše zemlje koji žive i rade u inostranstvu.[1]

– Posebno smo ponosni što će takva dva velika imena svjetske muzičke scene biti dio programa ovogodišnjeg Tivat Music Festivala. Apap sa svojim specifičnim stilom koji povezuje klasičnu, tradicionalnu, džez i modernu muziku izaziva ovacije svojim performansima, a uz orkestar, sastavljen od muzičara iz Crne Gore i SADa, pod dirigentskom palicom izvanrednog Nira Kabaretija pružiće publici jedno nezaboravno iskustvo. Raznovrsnost i nesvakidašnjost programa koji na prvi pogled izgleda kao da spaja nespojivo, čini ovaj događaj svojevrsnom kulturnom senzacijom – izjavili su iz PR timA Festivala.

Nir Kabareti (foto: Dana Ram)

Nir Kabareti, nakon diplomiranja na Bečkom Univerzitetu za muziku i izvođačke umjetnosti dobija angažman u Firenci kao dirigent i lični asistent Zubina Mehte. Debitovao je 2004. godine izvođenjem Krcka Oraščića P.I.Čajkovskog u Teatru Skala, Milano, a zatim je stekao impresivnu reputaciju širom svijeta dirigovanjem simfonijskog, operskog i baletskog repertoara. Uspješno sarađuje sa umjetnicima kao što su Plasido Domingo, Icak Perlman, Lang Lang, Vadim Rjepin, Elen Grimo i Džojs Di Donato. Trenutno je angažovan na mjestu muzičkog i umjetničkog direktora Simfonijskog orkestra Santa Barbara u Kaliforniji.

Kaliforniju kao mjesto svoje rezidencije izabrao je i Žil Apap, pa iz ove zajedničke tačke dva umjetnika proistekao je i naziv koncerta California dreaming. Nakon učešća na Internacionalnom Menjuhin Takmičenju 1985. godine, Apap uspostavlja doživotnu saradnju i prijateljstvo sa Jehudijem Menjuhinom koji ga je svojevremeno opisao kao „istinskog violinistu 21. vijeka“. Zajedno su radili na Apapovoj poznatoj kadenci Mocartovog trećeg violinskog koncerta. Prepoznat na međunarodnoj sceni po svom virtuozitetu, njeguje jedinstven pristup muzičkoj interpretaciji objedinjujući standardni repertoar sa džezom i folklornom muzikom, rušeći granice među muzičkim stilovima. Pored nastupa i saradnji sa mnogim međunarodnim orkestrima, Apap sa svojim kvartetom The Colors of Invention predstavlja kamernu muziku kroz fuziju klasičnih djela Vivaldija, Ravela i Bartoka s jedne, i tradicionalnog folklornog melosa sa druge strane. Jedan od njegovih najskorijih projekata jeste etno džez bend Meduoteran sa kojim nastupa širom Evrope na festivalima džez i etno muzike. Osnivač je ansambla crossover muzike The Transylvania Mountain Boys, sa kojim je snimio tri kompakt diska za izdavačku kuću Soni klasik.

Prvo izdanje Tivat Music Festivala održava se na više lokacije u Tivtu i bokokotorskom zalivu, od 18. juna do 12. avgusta, u partnerstvu sa Centrom za kulturu Tivat, kao i uz podršku Luštice Bay, Porto Montenegra, Regenta Porto Montenegro, Montenegro Sotheby’s Realty, Henley & Partners i drugih značajnih sponzora, a sa širokom mrežom programskih partnera iz zemlje i inostranstva. Dodatne informacije o aktivnostima Festivala mogu se pronaći na internet stranici www.tivatmusicfestival.com i putem društvenih mreža Facebook i Instagram na @tivatmusicfestival, odnosno #tivatmusicfestival.

kud duga

Leave a Reply