ART

FILM: Robert Redford i muzičke legende sarađuju u dokumentarcu ,,American Epic” (video)

AmericanEpicMainRobert Redford je režiser, a muzičari Džek Vajt i T-Boun Barnet su producenti dokumentovanog filma i serije od tri epizode ,,American Epic”. Ovo interesantno ostvarenje prikazuje povratak američkim muzičkim korijenima. Biće prikazano na televizijskim stanicama najesen.

Radnja ,,American Epic”-a vraća čitaoce u 1920. godinu, kada su agenti za talente obilazili Ameriku sa mašinom za snimanje i tako bilježili kulturne izraze koji su prethodili rađanju moderne muzike.

Muzičari poput Džeka Vajta, Eltona Džona, Vilija Nelsona, Beka, Nasa, Merle Hagarda, ,,Avet bradersa”, ,,Alabama šejksa” u filmu snimaju muziku upravo tom mašinom za snimanje, sa tehnologijom i opremom koja je bila dostupna 1920. godine.

– U ,,American Epic”-u istražujemo koliko je važna činjenica da kada je fonograf izmišljen, prvi put žene, manjine, siromašni ruralni stanovnici, pa i djeca imali su priliku da kažu sve što su željeli kroz pjesmu, i, što je šokantno, sve su mogli da kažu bez cenzure. Ono što su mogli reći putem fonografa, nije im bilo dozvoljeno da izgovore javno. To je zastrašujuća misao – rekao je Vajt.

kud duga