PREPORUKA SPORT

PRIZNANJE: Žarko Paspalj među ,,101 velikanom evropske košarke”

Detalj iz monografije (Foto: Euroleague)

Crnogorski košarkaš Žarko Paspalj uvršten je u monografiju Vladimira Stankovića ,,101 Greats of European Basketball” (101 velikan evropske košarke).
Iz Evrolige podsjećaju da je ovo limitirano izdanje, objavljeno 2018. godine i da se njome odaje počast zvijezdama koje su pomogle u podizanju imidža ovog sporta na ,,starom kontinentu” do sadašnjih visina. Kažu i da je Stanković počeo da izvještava o ovim velikanima 1969. godine, te da je u monografiji koristio lične priče i profile kako bi prikazao korijene evropske košarke i koliko su oni bili duboki u to vrijeme.
– Njegova monografija predstavlja igrače koji su se penzionisali prije nego što je objavljena, a inspirisali su mnoge koji su došli poslije njih – kažu iz Evrolige.

Foto: Euroleague

Za Paspalja Stanković je odabrao naslov ,,Čovjek koji je promijenio Grčku ligu”. Stanković objašnjava da ,,mnogi stručnjaci bi se mogli složiti oko toga da je ,,eksplozija” Grčke lige počela sa dolaskom Žarka Paspalja koji je bio prva inostrana superzvijezda koja je igrala u toj ligi.” Nakon njega, dodaje Stanković, mnogi su došli i grčki timovi osvajali su Evroligu osam puta.
Sam Stanković svjedoči dolasku Paspalja u Grčku.
– Tada sam bio vlasnik ,,Koša”, časopisa o košarci u Beogradu i pozvan sam na predstavljanje Paspalja u Atinu. Putovao sam sa Žarkom i njegovom suprugom Milkom. Čak nije ni on mogao da nasluti što ga čeka. Na starom atinskom aerodromu, u oblasti Glifada, na hiljade navijača čekalo je svog idola. Poznata truba sa poznatom melodijom Olimpijakosovih navijača poželjela je dobrodošlicu novoj zvijezdi. Zvanični dio bio je isto tako spektakularan. Bez ijednog upisanog poena, čak i bez navlačenja dresa, Paspalj je bio superzvijezda – sjeća se Stanković u monografiji.
Sjećanja ga dalje vode do razgovora sa kolegom, grčkim košarkaškim novinarem Vasilisom Skuntisom koji mu je rekao da je Paspalj ,,jedan od najznačajnijih inostranih igrača u istoriji grčke košarke” i da ,,mnogi ovdje smatraju da bi Paspalj trebalo da bude na prvom mjestu za sve što je uradio za naše timove i cijeli grčki košarkaški sistem”.
– Međutim, nije u pitanju bila samo njegova košarkaška klasa i poseban stil ljevaka i ,,mašine” za postizanje koševa, navijači su ga zavoljeli i zbog ličnosti, privrženosti i velikog karaktera – kaže Skuntis.

Foto: Euroleague

Ovaj članak nikako nije mogao proći i bez priče o zasluzi Paspalja u jugoslovenskoj košarci, kao i podsjećanju da rođen 27. marta 1966. godine u ,,gradiću Pljevlja, kao i veliki trener Bogdan Tanjević.”
– Kada je imao deset godina, sa porodicom se preselio u Podgoricu, gdje je Žarko počeo da igra u mlađim kategorijama Budućnosti. Tamo je upoznao Luku Pavićevića i Zdravka Radulovića, dvije buduće zvijezde jugoslovenske košarke. Paspalj je debitovao u Prvoj ligi sa samo 17 godina, u sezoni 1983-84, zahvaljujući neobičnoj situaciji. Zbog administrativnih problema, Budućnost je morala da odigra utakmicu u Beogradu bez svojih startera i trener Čedomir Đurašković je bio prisiljen da uzme dječake, među kojima je bio Žarko. Nakom meča, Paspalj nikada više nije napustio prvi tim. Već tada bio je na radaru besprekornog skauting sistema jugoslovenske federacije – sjeća se Stanković.
Te 1983. godine, na Evropskom prvenstvu za kadete, Jugoslavija, s njim u timu, osvaja zlatnu medalju u duelu sa Španijom i 70:70 u regularnom dijelu, 78:78 nakon prvog produžetka i na kraju 89:86. Paspalj postiže 13 poena, sa doprinosom pet od šest slobodnih bacanja u produžecima.
Sa juniorima je osvojio bronzu na EP u Švedskoj 1984, a sa A selekcijom srebro na OI u Seulu 1988. i Atlanti 1996, zlato na SP u Argentini 1990. i na kraju bronzu 1987. u Grčkoj, zlato 1989. u Jugoslaviji, 1991. u Italiji i 1995. u Grčkoj – sve to na Eurobasketu.
U ljeto 1986. od sarajevske Bosne ,,preotima” ga Partizan. Nakon Partizana potpisuje za San Antonio Sparse, ali se nakon 28 mečeva vraća u Partizan. Uslijedile su partije u dresovima Olimpijakosa i PAOK-a, što je bio šok jer je riječ o velikim rivalima. Poslije toga, igra za Racing (Pariz), Aris i na kraju Virtus (Bolonja).
Igračku karijeru završio je 1999. Tada je imao 32 godine.
B.R.