DRUŠTVO PREPORUKA

HERCEG NOVI: Maloljetnica, strana državljanka, osumnjičena za slanje lažnih dojava o bombama

Policijski službenici Regionalnog centra bezbjednosti „Jug“, Odjeljenja bezbjednosti Herceg Novi, zajedno sa službenicima Sektora za borbu protiv kriminala zaduženim za rasvjetljavanje krivičnih djela visokotehnološkog kriminala identifikovali su i podnijeli krivičnu prijavu protiv maloljetnog lica, strane državljanke, stare 15 godina, koja se sumnjiči da je, zajedno sa za sada nepoznatim licima, izvršila krivična djela izazivanje panike i nereda i lažno prijavljivanje putem podstrekivanja u produženom trajanju, saopšteno je iz Uprave policije.

Ona je, kako kažu, ova djela izvršila na način što je u vremenskom periodu od 14. februara do 11. aprila 2024. godine, uputila 46 pojedinačnih mailova, a čiji se sadržaj odnosi na dojave o navodno postavljenim eksplozivnim napravama, za koje se ispostavilo da su bile lažne.

Predmetni mailovi su u navedenom vremenskom periodu bili upućeni na zvaničnu adresu Srednje mješovite škole „Ivan Goran Kovačić“ u Herceg Novom.

Protiv nje je podnijeta i krivična prijava zbog sumnje da je izvršila krivično djelo ugrožavanje sigurnosti putem podstrekivanja, na štetu jednog lica iz Herceg Novog.

– Zloupotreba sajber prostora na ovaj način, osim što uznemirava javnost, onemogućava redovno funkcionisanje i održavanje nastave u obrazovnoj ustanovi, iziskuje korištenje značajnih resursa policije i drugih državnih i opštinskih službi koje su aktivno učestvovale u provjerama vjerodostojnosti sadržaja spornih mail-ova, te povlači i krivičnu odgovornost. U tom kontekstu Uprava policije beskompromisno i intenzivno radi na rasvjetljavanju slučajeva lažnih dojava o postavljenim eksplozivnim napravama, primarno u cilju zaštite najranjivijih kategorija društva i apeluje na roditelje, ali i na prosvjetne radnike da povećaju pozornost i nadzor djece u sajber prostoru u cilju njihove zaštite i zaštite cjelokupnog društva – navodi se un saopštenju Uprave policije.

Leave a Reply