DRUŠTVO NAŠE PRIČE

PODGORIČANKA NINA ČABARKAPA U MOSKVI: Dobila drugi put sertifikat za najaktivnijeg inostranog državljanina

Trud, rad i talenat Podgoričanke Nine Čabarkape zapažen je i nagrađen u Rusiji. Ona je studentkinja treće godine Farmacije na Ruskom nacionalnom istraživačkom medicinskom univerzitetu Pirogova, u Moskvi, a zbog raznih aktivnosti drugi put dobila je sertifikat za najaktivnijeg inostranog državljanina u 2018/2019.godini.

Nina je ispričala u razgovoru za MNE magazin da, takođe, voli da pjeva i pleše i Moskva, odnosno njen fakultet joj je pomogao da sve to ispolji, ali i nadogradi svoj talenat.

– Sudija sam na takmičenjima prve pomoći među osnovcima svake godine, tako da se trudim da na što bolji način iskoristim svoje slobodno vrijeme… Nedavno sam, takođe, na takmičenju u starom ruskom gradu Kinesmi na međunrodnom takmičenju ,,Романса голос осенний 2019” dobila nagradu za najbolje izvođenje i ljubav ka ruskoj romansi – istakla je ona.

Želja

Rođena Podgoričanka završila je Osnovnu školu ,,Dr Dragiša Ivanović” u glavnom gradu Crne Gore, zatim upisala  Medicinsku školu i učila četiri godine na smjeru – farmacija. Od šestog razreda, od kada su uveli u nastavu drugi strani jezik, u njenom slučaju ruski, počela je da gaji neku vrstu afirmacije i ljubavi prema tom jeziku.

-U odjeljenju sam bila najbolja iz ruskog jezika, pa je to bila dodatna motivacija i sve je ukazivalo na to da će se od kraja osnovne škole pojaviti tajna želja za studiranjem u Moskvi. Za srednjoškolca je veoma lako naći informacije o svim stipendijama i mogućnostima studiranja vani. Ja sam konkretno sve pronašla na sajtu Organizacije crnogorskih studenata u inostranstvu. Sljedeći korak je bio odlazak u Ambasadu Rusije u Podgorici i apliciranje – navodi ona.

Kaže da joj nije bilo teško da upiše fakultet, jer je njen odličan uspjeh u osnovnoj i srednjoj školi zadovoljavao uslove konkursa, kao i vannastavne aktivnosti.

Stipendija koju je dobila pokriva školarinu, koja je na njenom fakultetu od 5.000 do 7.000 eura godišnje, a pokriva i troškove života u studentskom domu.

-Što se tiče života u Rusiji, jeste skup ali za studente postoje uvijek dodatni popusti, na primjer cijena mjesečne karte za studenta, koja uključuje i vožnju u autobusima i u metrou, iznosi samo 10 eura – istakla je Nina.

Izazov

U početku, prema njenim riječima, ništa nije lako, pa ni privikavanje na divan, čaroban grad – Moskvu. Doći iz zemlje u kojoj živi 650.000 stanovnika i početi nov život, apsolutno sam, u gradu od osam miliona stanovnika, teško pada jednom strancu, u šta se, kaže, sama uvjerila.

– Ali, poteškoće koje za sobom vuče odlazak u inostranstvo vrijedile su – jer je Rusija opravdala moja očekivanja, i što se tiče fakulteta i života. Na Univerzitetu studije traju od teri do šest godina u zavisnosti od fakulteta i smjera. Jedino što je na većem nivou jeste praktični dio, gdje mi radimo na raznim aparatima, mašinama, koje nisu dostupne studentima farmacije u Crnoj Gori – priča ona.

Komentarišući sitaciju što mladi u Crnoj Gori dugo žive sa svojim roditeljima, Nina kaže da su Rusi i u tom planu slični nama.

-Svima je svakako cilj da se što prije osamostale i počnu raditi. Nekom to polazi za rukom već sa 18 godina, nekom malo kasnije. Dopada mi se što imaju želju za obrazovanjem, jako dosta rade na sebi, ali isključivo u profesiji kojom žele da se bave. Po nekoj mojoj procjeni nisu svestran narod, već su dobri u jednoj oblasti i tu izvlače svoj maksimum – istakla je ona.

Upornost, rad i trud se, kaže Nina, isplate.

-Cilj je obezbijediti sebi dobar život u budućnosti, pomoći roditeljima koji se zaista trude da mi obezbijede sve što mi je potrebno i usavršiti se u svakom pogledu. A mladim ljudima preporučujem da ne budu robovi neostvarenih želja svojih roditelja. Radite na samopouzdanju, koje je jedna od ključnih stvari u uspjehu. Izaberite sami grad, mjesto, fakultet, smjer i svojim radom i trudom svakog dana učiniti sebe boljim bar za 1% – kazala je ona.

Još nije precizirala planove za svoju karijeru, ali navodi da je uvijek raduje to što može da se vrati u svoju zemlju.

-I sigurna sam da bih i tamo nasla dobar posao u struci – zaključuje naša sagovornica.

N.Đ.