ART PREPORUKA

LONDON: Sinoć predstavljena kolekcija slika iz ciklusa ,,Ruke”dr Nebojše Kavarića

Kolekcija slika dr Nebojše Kavarića iz ciklusa ,,Ruke” predstavljena je sinoć u Stephen Webster umjetničkoj galeriji u srcu Londona.

Otvarajući izložbu  ambasador Crne Gore u Ujedinjenom kraljevstvu Borislav Banović je istakao da je ovo veče dokaz da umjetnost uvijek spaja ljude i nacije.

– Ponosni smo na bogatstvo naše umjetnosti i na talenat naših brojnih umjetnika – kazao je Banović.

Objašnjavajući umjetničko bogatstvo na malom prostoru ambasador Banović je naglasio da je dr Nebojša Kavarić ,,uspio da naslika dramatičnu stranu ljudskog tijela i duše i pretvori ih u uzbudljiva platna.”

U časopisu ,,Ruska umjetnost i kultura” piše da dr Kavarić slika ljudske ruke kao portrete, pokušavajući da pokaže dušu osobe jer ruke govore mnogo o svom vlasniku.

– Na primjer ruke dr Kavarića su ruke slikara i doktora koji je svoj život posvetio liječenju djece – navedeno je,

Podsjetimo, ova izložba je kreativna kolaboracija između ,,Art touch Art” idejnog tvorca Kavarić Art projekta iz Podgorice, Marije Dormidontove, osnivača ,,ArtUnwrapped”, locirane u Londonu i Julije Ambartsumian, osnivača umjetničkog projekta ,,Together”, moskovske galerije otvorene 2008. godine.

Stephen Webster je najpoznatiji dizajner nakita u Velikoj Britaniji i pomaže mnogim dobrotvornim organizacijama. Dr Kavarić poklonio je dva ulja na platnu za aukciju koja je održana nakon otvaranja. Novac od prodath slika će biti uplaćen humanitarnim organizacijama ,,Together forever” i ,,Chance of life” za liječenje 11-godišnjeg dječaka u Rusiji, za kojeg postoji nada da opet prohoda.

 

Izložba je prodajna i  biće otvorena do 20. maja.

Lj.Pavićević

kud duga