DRUŠTVO SLAJDER

PREDSTAVLJAMO: JU Škola za osnovno i srednje muzičko obrazovanje ,,Vida Matjan” Kotor

 

Osnovana prije 70 godina, Škola  za osnovno i srednje muzičko obrazovanje ,,Vida Matjan” Kotor je kroz turbulentne decenije postojanja uspjela da zadrži status ustanove koja baštini prave vrijednosti nacionalne i svjetske muzičke kulture, ali i radi na osavremenjavanju i unaprijeđenju nastavnog procesa.

Smještena u prelijepoj zgradi u srcu starog grada Kotora koji je pod zaštitom UNESCO-a, škola je idealno mjesto za sastajanje mladih, talentovanih muzičkih generacija i jedna je od četiri državne škole ovog tipa u Crnoj Gori.

Od  2010. godine otvorena su područna odjeljenja u Risnu, Radanovićima i Lastvi Grbaljskoj.  U školi je 432 đaka, od toga 293 pohađaju nižu školu, 35 učenika srednje škole, 39 u područnom odjeljenju u Risnu, 36 u Radanovićima i 29 u Lastvi Grbaljskoj.  

Škola je poslije katastrofalnog zemljotresa (1979.godine) ostala bez svoje zgrade. Od 1985. godine je locirana u sredistu Starog grada, na trgu koji nosi stari naziv ,,Grecco“ anagrafski broj 345. gdje na pravi način simbolizuje ulogu i mjesto muzičkog života drevnog grada. Zgrada je sagrađena u XIX vijeku, i učionički prostor predstavlja 12 učionica za nastavu klavira, 4 za gudače, 4 za duvače, 2 za gitaru , 6 učionica za grupnu nastavu, horska sala, tonski stidio sa režijom, biblioteka – nototeka, računarska učionica. U njoj se obrazuju muzičari na ukupno 15 odsjeka i to:

-odsjek za klavir                                                                                                                                                                                                                          -odsjek za gudače-violina,viola,violončelo,kontrabas                                                                   

-odsjek za duvače-flauta, klarinet, saksofon, truba, horna, trombon,                            

-odsjek za gitaru                       

-odsjek za harmoniku                                            

-odsjek za solo pjevanje         

-odsjek za muzičkog saradnika ili opštu muzičku pedagogiju    

Koncertna dvorana škole – Crkva sv.Duha, barokno zdanje iz XVII vijeka, predstavlja jedinstven primjer akustički vrijednog prostora, koje je takođe u vlasništvu škole. U okviru Kotorske koncertne sezone, u jednoj školskoj godini, organizovan je veliki broj koncerata, internih i javnih časova, master-class seminara, promocija, književnih večeri, manifestacija, okruglih stolova i sl.

Kotor je imao sreću da u njegovo okrilje dođe žena ogromne radne energije, pedagog, muzičar, kompozitor, direktor i utemeljivač škole – slovenka Vida Matjan, čije ime sa ponosom nosi muzička škola u Kotoru.

I danas, nastavnici i saradnici sa uspjehom nastavljaju tradiciju svojih predhodnika, svakodnevnim zalaganjem i trudom doprinose razvoju i napretku ustanove koja je odavno opravdala svoje postojanje i stekla ugled kroz visoke plasmane na državnim i međunarodnim takmičenjima i festivalima.

U muzičkoj školi „Vida Matjan“,drugu godinu za redom nastavlja sa radom radionica za najmlađe „Muzička bašta” sa ciljem motivisanja djece u ranom uzrastu da kroz pjesmu, igru i javni nastup zavole muziku.

Puno je učenika završilo ovu školu,mnogi su sa uspjehom nastavili dalje muzičko obrazovanje. Neki su postali slavni, a neki su na amaterski način nastavili da se bave najljepšom od svih umjetnosti- muzikom.

-Do sada je naša ustanova išla u korak sa vemenom i razvijala se uporedo sa razvojem našeg društva u cjelini, a rezultati su koji proizilaze iz redovne djelatnosti u nastavnom procesu, tako i  oni na liniji kulturnih aktivnosti i saradnje sa društvenom sredinom su vrlo zapaženi, priznati i visoko ocjenjivani. Rad u više pravaca želimo i dalje unapređivati i usavršavati, nastojeći da se postignu još kvalitetniji radni uspjesi, i time opravdaju ne mala ulaganja u pravilno muzičko obrazovanje djece  i omladine kao najsvjesnije populacije-kažu u ŠOSMO „Vida Matjan“.  

Ana Vulović,  učenica IV razreda  kaže da je muziku zavoljela kao vrlo mala.

-U našoj kući imamo puno instumenata. Sa roditeljima redovno posjećujem koncerte, i klasične i zabavne muzike, i oni su uvidjeli moj talenat. Sa navršenih šest godina upisali su me u prvi razred muzičke škole na istrumentu klavir, u klasi prof. Ane Milošević. U aprilu 2015. godine, učestvovala sam na XLII Muzičkom festivalu mladih Crne Gore u Herceg Novom i osvojila srebrnu liru u disciplini klavir –pretkategorija. Ove godine učestvovala sam na XLIII Muzičkom festivalu mladih Crne Gore održanom u Podgorici, i u disciplini klavirski duo – I kategorija, sa Anom Doljanicom, osvojila zlatnu liru-kaže Ana.

Nađa Janković, učenica srednje škole gitaru je, kaže, počela svirati na nagovor brata.

Nađa Janković

-Od samog početka mi se dopao taj instrument, zvuk koji stvaram i tako je sve počelo. Vremenom kroz osnovnu muzičku školu profesori sa kojima sam radila su vidjeli da mogu da postignem puno, da brzo usvajam znanje i imam “brze prste”. Da bih preispitala svoje mogućnosti išla sam na razne seminare gitare i takmičenja. Osvojila sam 30 prvih nagrada na raznim međunarodnim takmičenjima i drugo mjesto na svjetskom takmičenju klasične gitare u Americi-kaže Nađa.

Mn.M.