KOLUMNE

MOJ SVIJET: Ko je najviše častio na svadbi vijeka?

Piše: Dušanka Vukadinovićdusanka cirovic obradjena

Svadba vijeka u Crnoj Gori punila je novinske stupce protekla dva mjeseca, ali mnogo detalja još nije otkriveno. Ne zna se ni ko je bio stari svat, ni barjaktar, anđibula. Istraživačko novinarstvo je u ovom slučaju zakazalo u finišu. Nije otpakovalo darove mladencima. Eto, znate li ko je najviše častio na svadbi? Ne znate. Ni ja. I ne zanima me.

Izvinjavam se ako se neko osjeća iznevjerenim nakon naslova koji je možda previše obećavao. Iz imena ovog teksta moglo je da se rodi mnoštvo sočnih asocijacija na to ko je bio najveći džek na svadbi vijeka. A kako nemam tu informaciju, moraću nekako da pokušam da držim pažnju do kraja.

Žao mi je, ali, kako već vidite, ovo nije kolumna o svadbi, već o naslovima. Oni prodaju novine. A ja sam novinar i imam dušu. Moramo biti čitani ili nas nema. Rejting je čudo. Razmišljala sam skoro pet minuta koja bi ključna riječ u naslovu mogla da privuče čitaoca, a da to ne bude seks, ubistvo i politika. Na te tri udice najlakše je nakačiti čitaoca, kaže svjetska žurnalistička statistika. Ostalo manje-više nije bitno.

Svi smo zajedno u toj igri. …I sama se često nakačim na neki naslov, pa sam skoro pročitala sve i o gore pomenutoj svadbi. Iako me, stvarno, nije interesovala. Jednostavno ta je tema iskakala u oči na svim portalima. I ma koliko da sam se, kao i mnogi, opirala ,,palanačkim temama od opšteg interesa” u trenutku kliknem i počnem da čitam tekst. I nikad ne dođem ni do polovine.

Mislim da taj novinarski senzacionalizam stvarno radi na principu nekog nezdravog adrenalina. Hrani se ljudska potreba da budu iznenađeni i da im nije dosadno na najprimitivniji način. I zbog tih naslova propustimo da pročitamo intervju nekog vrsnog režisera. Preskočimo informaciju o uspjehu nekog djeteta, ili o izložbi dobrog slikara. O objavljivanju nove knjige.

Zbog banalnog blic šoka odustali smo od sadržaja koji bi nam, sigurna sam, dugoročno donio dugotrajniju duhovnu prijatnost. Znam da nam mnogima treba. A onima kojima nije potrebna obećavam  makar još jedan dobar naslov.