ART SLAJDER

ANA GRUJIČIĆ: Moja balerina zna šta hoće

Ljudi se plaše da budu drugačiji. Ovom rečenicom mlada crnogorska umjetnica Podgoričanka Ana Grujičić počinje razgovor sa nama. Diplomirala je vajarstvo na Akademiji na Cetinju 2012. godine. Pojedini profesori su njene radove upoređivali sa onima koje je imao Gerhard Rihter.

foto iva mandic

Na izložbi slike Odluka (foto: Iva Mandić)

Splet okolnosti je, ipak, nakratko odvukao od ,,Rihterovog stvaralaštva” i nakon školovanja počinje da radi kao fotoreporterka. To nije bilo, kako kaže, njeno prirodno stanište. Unutrašnja pobuna bića, manifestovana kroz nervozu i sjetu, ,,šaptala” joj je da treba da se vrati svojoj profesiji. Poslušala je. Nedavno je na na jubilarnoj 70.izložbi Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore izložila svoj rad – Odluku.

– Slika ima svoju priču. Balerina ima neku prkos, podigla je glavu. Djeluje kao da zna šta hoće, da je svoja… – kaže Ana.

Njena balerina je na izložbi mamila pažnju, pa je mlada umjetnica dobijala pohvale od posjetilaca. Ana nam objašnjava kako njena balerina ne dominira slučajno na ovoj slici. Asocira na djetinjstvo, jer je tada, kao djevojčica, išla  na balet. Uz osmijeh kaže da je možda upravo taj segment najljepši period njenog djetinjstva. U lijevom dijelu slike se uočava i klavir na kojem niko ne svira. Ni to nije slučajno.

ana vaja tokom studija– Kada ga je zapazio jedan drug, rekao je: ,,Znaš šta mi je glupo na ovoj slici, niko ne svira na njemu” – priča Ana uz osmijeh.

I klavir je segment njegog odrastanja. Kada je bila djevojčica baka joj je savjetovala da  upiše u Muzičku školu, ali se Ana ipak predomislila.

– Zato na klaviru koji se nalazi na slici niko nije ostao da svira. Tu su topli tonovi prostora koji volim da istražujem – objašnjava Ana.

Kako je jubilarna izložba okupila brojne njene kolege, naša sagovornica priča da mnogi od njih nijesu motivisani da javno eksponiraju svoje radove. Bezvoljni su, kako kaže mlada umejtnica, jer ne vide perspektivu u bavljenju ovim poslom.

– Ima talenata, ali svima je izgovor da neće da se bave umjetnošću jer se teško  živi od toga. Svaki posao je težak i uvijek ćemo tražiti neke izgovore… Treba prkositi problemima i samo se predati umjetnosti – navodi Ana.

Ona upravo to radi. I stvara. Sve joj lakše ide, kako kaže, uz podršku njenog momka Pavla. Mlada umjetnica će neke svoje radove predstaviti na izložbi koju će organizovati 16. aprila u podgoričkom Meksičkom pabu, a nakon toga očekujemo da nam objelodani neku novu kolekciju slika ili skulptura.

kud duga