MAGAZIN

ČITAOCI PIŠU: Tunis, zemlja puna kontrasta

Putovanje do naše krajnje destinacije – grada Susa koji se nalazi 140 km južno od glavnog grada Tunisa – započeli smo na beogradskom aerodromu. Let u Tunis je preusmjeren, pa smo za Afriku morali preko bečkog aerodroma. Nakon dva sata,  sletjeli smo na aerodrom Tunis-Kartagina,  gdje nas je čekao vodič Lasad.

S obzirom na to da smo prvih nekoliko sati u Tunisu proveli vozeći se do Susa,  prvo što nam je zapalo za oko je fantastični auto – put koji se protezao unedogled. Ograničenje brzine je 110 km/h,  a vozač nam je rekao da svi auto – putem voze brzo, ali  su saobraćajni udesi jako rijetki. Tokom vožnje ne možete da ne primijetite veliki broj stabala maslina. Tunis je peti proizvođač maslina  u svijetu.

Sus

Sus

Sus

Sus je grad sa velikim brojem automobila. Ulice su uglavnom   jednosmjerne, pa je potrebno malo vremena da se naviknete na to. Grad je smješten na samoj obali Mediteranskog mora,  sa predivnim plažama na kojima je pijesak tako mekan da stičete utisak kako hodate po prahu.

Avenija Habib Burgiba

Avenija Habib Burgibe

Prije svega, Sus je prelijep stari grad sa dugom istorijom. Ulice su, i pored francuskog uticaja, zadržale svoju arapsku originalnost.

Duž  njih poređane su prodavnice iz kojih vas uporni prodavci pozivaju da uđete i osjetite „miris Tunisa“. Ljudi iz Crne Gore su ovdje omiljeni,  kao i ostali sa područja bivše Jugoslavije,  zbog povezanosti njihovog prvog predsjednika Habiba Burgibe sa Titom. Koliko je ta veza i danas jaka govori podatak da u Susu postoji Bulevar Maršala Tita.

Medina

 

Medina

Medina

Mjesto koje obavezno treba posjetiti je Medina (stari grad). Veći dio Medine je sačuvan i sve što se nalazi unutar zidina datira još iz petog  vijeka. Tu se nalazi Velika džamija iz  devetog vijeka i svojevrstan je simbol arapske dominacije iz tog perioda. Unutar Medine nalazi se veliki broj tezgi, prodavnica i bazara.

 

Hanibalova Kartagina

Što se tiče ishrane, kako u hotelima tako i u restoranima, dominiraju pretežno morski plodovi i riba. Merkez, harisu  i masfuf  morate okusiti dok ste u Tunisu. Za 15-20 dinara dvije osobe mogu lijepo da ručaju.

Tunis nijesmo mogli da napustimo  a da ne posjetimo čuvenu Hanibalovu Kartaginu. Prvo što vam padne na pamet kad uđete u Kartaginu je :„Prokleti Rimljani,  zašto su morali da je unište!”. Zaista je jedinstven osjećaj hodati mjestom koje ima takvu istoriju i posmatrati njegove ostatke. Sama Kartagina datira još iz prvog vijeka prije Hrista, a danas je prigradsko naselje glavnog grada. Ruševine je nemoguće obići za jedan dan, jer je stara Kartagina obuhvatala veliku površinu koja je danas pretvorena u veliki park.

Grad Tunis

Glavni grad Tunis je centar administrativnog i političkog života države i on je kao i čitava država,  pun kontrasta. U samom centru grada se osjeća uticaj Francuske.  Šetajući,  imate osjećaj da šetate nekom od evropskih metropola. Aveniju Habiba Burgibe često nazivaju i tunižanska Jelisejska polja,  upravo zbog velike sličnosti sa pariškim ulicama.

Upravo u samom centru grada i danas su prisutne vojne snage koje svjedoče o nedavnoj revoluciji kojom je 14. januara 2011. svrgnut Ben Ali, diktator koji je 23 godine držao u zatočeništvu svoju zemlju. Avenijom Habiba Burgibe rastegnuta je bodljikava žica, a na samom kraju nalazi se par tenkova iz kojih stidljivo proviruju vojnici. Odmah preko puta tenkova nalazi se velelepna katedrala Sent Vinsent de Pola. Sa druge strane,  paralelno sa glavnom ulicom,  na samo pedesetak metara su tipične arapske ulice sa uzanim prolazima,  koje su uređene dijametralno suprotno od onoga na šta nailazite u centru.

Naš savjet za sve koji razmišljaju o posjeti Tunisu je da ne oklijevaju. Ako želite odmor,  čekaju vas prelijepe plaže i tirkizno more, a ako želite da razgledate – imate mnoštvo starih gradova, poput Kartagine, El Kantauija, Sidi Bu Saida.

M'asselema (doviđenja) Tunis.

Tekst i foto: Ivica i Sandra Madžarović