DRUŠTVO PREPORUKA

MINISTARSTVO ZDRAVLJA: Djeca da prime vakcinu, da se izbjegnu fatalne posledice

Ilustracija

Povodom registrovanog drugog slučaja obolijevanja od morbila u Crnoj Gori, Ministarstvo zdravlja (MZ) još jednom apeluje na roditelje, čija djeca nijesu primila MMR vakcinu, da ih u što kraćem roku imunizuju i na taj način doprinesu sprečavanju širenja ove zarazne i po zdravlje opasne dječje bolesti.

-Pozivamo sve roditelje na saradnju kako bi stopa obuhvata MMR vakcinom, koja štiti dječje zdravlje, dostigla preporučenih 95 odsto i kako bi se spriječila epidemija ove zarazne bolesti, sa svim ozbiljnim posljedicama koje nosi sa sobom – naveli su iz Ministarstva.

Iz resora napominju da se MMR vakcina podvrgava rigoroznim testiranjima prije uvođenja, kao i da se obavlja stalni monitoring mogućih neželjenih dejstava.

-Nažalost, postoji širenje lažnih i medicinski neutemeljenih dokaza koji imaju za cilj da dovedu u pitanje sigurnost vakcine i procesa vakcinacije. Međutim, naučna istraživanja i stručna mišljenja nedvosmisleno ukazuju da je MMR vakcina potpuno bezbjedna i djelotvorna. Stoga je važno da roditelji donose odluke tek nakon konsultacije sa stručnim medicinskim licima ili na osnovu pouzdanih medicinskih dokaza, kako bi zaštitili zdravlje svoje djece i zajednice u cjelini – naveli su iz Ministarstva.

Svi domovi zdravlja, prema njihovim riječima, imaju dovoljno vakcina i konstantno organizuju vanredne vakcinacije.

-Što će se nastaviti i u narednom periodu, te stoga još jednom pozivamo roditelje da zaštite svoju djecu i spriječe fatalne posljedice, kakve može izazavati ovo zarazno oboljenje – poručili su oni.

Mn.M.

Leave a Reply