MAGAZIN SLAJDER

GERMAN.LOCAL.CULTURE: Od mora do planina – raj

Foto: GNTB/Julia Nimke

Oblasti u Njemačkoj nude mnoge mogućnosti za odmor osobama kojima su održivi razvoj i zaštita životne sredine u srcu u spoju sa dinamikom grada.
Kampanja Turističke organizacije Njemačke German.Local.Culture fokusira se na raznovrsnost u temi o ekologiji. Tako turisti koji posjete gradove Njemačke mogu da uživaju u kulturološkoj istoriji i živahnoj atmosferi, ali i velikim parkovima i zelenilu.
Njemačka je oaza koja se može istražiti biciklom, pješke ili pak vozom i autobusom. Zalog za budućnost je 16 nacionalnih parkova, više od sto parkova prirode i skoro devet hiljada zaštićenog područja.
Nadahnuće za dušu.
Zbog svega ovoga, u središtu turizma u Njemačkoj je održivost, od smještaja, prevoza do ostalog.
Tamo gdje se urbani centri i ruralne oblasti spajaju – između ostalog, pogodnim transportnim vezama i Deutsche Bahnovom inicijativom Destinacija: Priroda (Destination Nature) – potpuno nova dimenzija data je iskustvu odmora. Noćenje u gradu i istraživanje otvorenih prostranstava u okruženju ili odmor u ruralnom području u kombinaciji sa dinamikom urbanog života. 

Foto: GmbH/Oliver Kratz

Opuštanje i avanture u šumama Njemačke 

Njemačka je jedna od najgušće pošumljenih zemalja u Evropi. Skoro trećina površine prekrivena je šumom. Od oblasti Rur do Zauerlanda, od Kelna do regiona Ajfel ili od oblasti Rajna-Majna do brda Taunus, ovdje nikada niste daleko od prirode. Zelene površine nude posjetiocima mnoštvo opcija: oni koji traže opuštanje, na primjer, mogu da ,,napune svoje baterije” na mjestu za tzv. ,,forest bathing”, odnosno kupanje/uživanje u šumskom vazduhu svim čulima, dok oni koji su više avanturistički raspoloženi mogu da se upuste u ljepote kraj staza sa krošnjama ili kurseve penjanja i prelaženja uz pomoć  visokih užadi među drvećem. Na drugim mjestima, muzeji šumarstva i centri za posjetioce u nacionalnim parkovima nude obrazovno iskustvo. U mnogim oblastima, rendžeri vode posjetioce na ture u misteriozni svijet gdje mogu da istraže život u šumi izbliza.

Foto: Tourismuszentrale Rostock & Warnemünde/T. Roth

Izvor energije u srcu prirode

Oko trećine kopnene površine Njemačke je pod posebnom zaštitom kao park prirode ili nacionalni park, a pažljivo i odgovorno upravljanje prirodnim ljepotama zemlje omogućava posjetiocima da ovdje provedu nezaboravno i okrepljujuće vrijeme. Mitovi i legende često okružuju geografski istaknuta mjesta kao što su obale rijeka i litice, a mnogi ljudi vjeruju da ta mjesta posjeduju određenu energiju. Primjeri uključuju eksternštajnske stijene u Vestfaliji, Nebesku stazu u blizini Nebre – mjesto gdje je otkriven Nebeski disk Nebre iz bronzanog doba – i neolitske grobnice u šumi Everstorf u Meklenburgu. Stijene u Nacionalnom parku Saksonska Švajcarska u blizini Drezdena takođe su inspirisale ljude vjekovima.

Bosonogi u Vadenskom moru

Vadensko more na sjeverozapadu Njemačke je najveće pojedinačno prostranstvo obalnih blatnih ravnica na svijetu. Kada plima nestane, posjetioci mogu da se pridruže stručnjacima u istraživanju ovog jedinstvenog pejzaža bosi i upoznaju njegove stanovnike, među kojima su smeđi rakovi, crvi, školjke i mnoge vrste ptica. Ostala područja koja vrijedi otkriti uključuju Haligen, mala ostrva bez zaštitnih nasipa i obalu Sjevernog mora nadomak sjevernog regiona Njemačke, oko Hamburga i Bremena.

Ideje za putovanja i priče sa njih:

Netaknuta priroda u Minsterlandu: Flamingosi i divlji konji u Njemačkoj? Tako je! U Cvilbroker Venu (Zwillbrocker Venn), močvarnom području u zapadnom dijelu Minsterlanda, pilići flamingosa se svake godine u junu izlegu na najsjevernijem uzgajalištu na svijetu. U ovom dijelu smještena je i jedina staza za divlje konje u Evropi. U rezervatu prirode od 400 hektara živi skoro 400 divljih konja iz Dilmena, pa prilikom šetnje imate dobre šanse da ih vidite. Tradicionalna godišnja Parada divljih konja u maju još jedno je iskustvo koje se ne treba propustiti.

Foto: DZT

Čar održivosti u Tiringiji: Ova planinska željeznica u dolini Švarca u Tiringiji jedna je od najstrmijih na svijetu. Potrebno je 18 minuta na razdaljini od samo 1.4 kilometra za uspon na nadmorsku visinu od 323 metra. U pitanju je dio puta koji se prelazi žičarom. Dolinu i planinu povezuje još od 1923. godine, a na listi je svjetske baštine od 1980. Danas ova planinska željeznica nudi predivan pogled, a bilježi i veliku uštedu struje.: Interaktivni muzej na vrhu žičare pruža posjetiocima priliku da pogledaju kako je ovaj poduhvat ostvaren i kako sama žičara funkcioniše.

Foto: DZT

Zdravlje i wellness u netaknutoj prirodi na obalama Baltičkog mora: Morski povjetarac i šumski vazduh stapaju se ovdje kako bi stvorili stimulativnu klimu savršenu za ,,punjenje baterija”. Deset talasoterapijskih staza (Thalasso spa trails), dužine od četiri do 17 kilometara, nude čist vazduh i netaknutu prirodu u i oko primorskog banjskog odmarališta Varnemunde, u prirodnim rezervatima Stoltera i Rostok Hitu (Rostock Heath). U ponudi je i aplikacija putem koje se dobijaju informacije o okruženju i savjeti za vježbe koje možete odraditi na toj ruti.

Allgau (foto: GNTB/Francesco Carovillano)

Cvjetne livade i osamljena močvara Amergaua na Alpima: Na 228 kvadratnih kilometara parka prirode Amergau zaštićena su različita važna prirodna područja: livade sa velikom raznovrsnošću biljaka i insekata, bistra jezera i spektakularne stjenovite klisure. U ovom najmanjem parku prirode u Bavarskoj posjetioci mogu da vide rijetke orhideje i lincuru, baš kao i ugrožene ptice poput tetrijeba i suri orla. Obilazak sa rendžerom pruža autentičan pogled na ovaj zadivljujući svijet. Na tom putu su divni zamkovi, istorijski manastiri, romantične crkve, gradići, lokalni festivali i pijace.

Foto: DZT

Biciklistička tura duž romantične Rajne: Biciklistička staza Rajna (The Rhine Cycle Route) proteže se duž obala rijeke na 318 kilometara. Zahvaljujući izvrsnim željezničkim vezama, posjetioci ovu turu mogu da planiraju na način koji im najviše odgovara. Istorijske gradove poput Špajera, Ludvigshafena, Vormsa, Majnca i Koblenca vrijedi posjetiti, baš kao i vinogradarske oblasti i šarmantne taverne.

Foto: DZT

Pogled koji oduzima dah sa panoramske staze Baden-Baden: Staza duga 45 kilometara, izglasana najljepšom u Njemačkoj 2020. godine, razdvaja se u četiri etape i nudi pogled na banjski grad Baden-Baden, preko doline Rajne i Francuske, pa sve do vrhova i dolina planine Švarcvald. A na svakom koraku su regionalni kulinarski specijaliteti u kojima se uživa.
Arhitektura bel epoka, banjska istorija duga dvije hiljade godina i izuzetni kvalitet jela čine Baden-Baden nezaobilaznom polaznom tačkom.Teško je ostati ravnodušan kada se krene od Kurhausa u Baden-Badenu preko cvjetnih vrtova i zamka Hohenbaden sa svojim glavnim vidikovcem, voćnjaka, šumskih staza, stjenovitih tornjeva, vodopada Geroldsau i na kraju pogleda na dolinu Rajne sve do Francuske.
B.R.