DRUŠTVO PREPORUKA

ZAGRIJAVANJE DUVANA BOLJA OPCIJA: Dim izaziva bolesti povezane s pušenjem

Foto: Shutterstock

Pušenje se, kao faktor rizika, sve češće bilježi u elektronski karton pacijenata, budući da konzumiranje cigareta, posebno izloženost duvanskom dimu znatno doprinosi stopi oboljevanja i prijevremenoj smrtnosti.
Iako vlada mišljenje da nikotin izaziva oboljenja povezana sa pušenjem, glavni problem je sagorijevanje, jer se u dimu cigarete nalazi preko 7000 štetnih i potencijalno štetnih materija.
Dr Dragana Kopanja, koja radi kao ljekar opšte prakse u jednom beogradskom domu zdravlja, kaže da svakog pacijenta pušača savjetuje da u potpunosti ostavi cigarete, ali ističe da nikotinska kriza za mnoge predstavlja glavnu prepreku.
– Dobra stvar je da veliki broj njih prelazi na potencijalno manje štetne alternative, uređaje koji zagrijavaju, ne sagorijevaju duvan, a koji mogu doprinijeti strategiji smanjenja štete u odnosu na posljedice dugoročnog pušenja cigareta. Dodatno ohrabruje odluka Američke agencije za hranu ljekove (FDA) da potpuni prelazak sa klasičnih cigareta na IQOS umanjuje izioženost organizma štetnim i potencijalno štetnim materijama, pa je pružanje provjerenih informacija proizvodima koji su alternativa pušenju neophodno za svakog pacijenta – istakla je ona, piše Blic.