ART SLAJDER

DARKO NIKČEVIĆ U OGLEDALU: Za ljubav nije potrebno ništa više osim čiste i iskrene emocije

Foto: Jovan Mandić

Darko Nikčević, flamenko gitarist i kompozitor današnji je gost Montenegro magazina u rubrici “U ogledalu”.

Nikčević je rođen u Nikšiću. Završio je Elektrotehnicki fakultet u Podgorici, a master diplomu je stekao na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu. Sa Srđanom Bulatovićem dio je internacionalno priznatog Guitar Duo, prepoznatljivog po uzbudljivim izvođenjima kojima, varirajući stil, tehniku, ritam i tempo, obuhvataju svjetsku i crnogorsku tradicionalnu muziku, filmske kompozicije, i popularne savremene pokrete. U dosadašnjoj, bogatoj muzičkoj karijeri Nikčević je bio učesnik brojnih koncerata u Crnoj Gori, Srbiji, BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji, Grčkoj, Albaniji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Njemačkoj, Holandiji, Belgiji, Italiji, Velikoj Britaniji, Rusiji, Sjedinjenim Američkim Državama i Španiji.

Proslavljeni gitarista autor je prvog albuma instrumentalne muzike u Crnoj Gori “Flamenco” (1994.) u izdanju Muzičke produkcije RTCG i koautor, sa klasičnim gitaristom Srđanom Bulatovićem, CD-a: “DUO“ (2001.), “Nostalgija“ (2005.), “Dodir Crne Gore” (2011.), “Sinergija” (2012.), “Ritmico” (2015.), “The Best of Montenegro” (2016.) i “Balkan, Mediteran, Orijent” (2017).
U Sloveniji je sa flamenko grupom Duende snimio istoimeni album sa svojim kompozicijama (2003.). Autor je knjiga “Škola gitare” (2000.), “Moć gitare” (2004.), “Guitarra romantica” (2008.) i “Audio-tehnologija” (2011.) i koautor, sa Srđanom Bulatovićem, četiri izdanja udžbenika “Gitara za početnike” (2006., 2011., 2013. i 2016.).

Foto: Milan Marić

U razgovoru za Montenegro magazin ističe da u poslu uvijek insistira na posvećenosti i ulaganju maksimalnog truda. Sve to je, ipak, kako dodaje, beznačajno ako ne uživate u poslu.

Nikčević se, tokom razgovora za naš portal, prisjeća djetinjstva, kao i prvog honorara, koji je zaradio još 1989. godine, i to od časova gitare. Zarađeni novac je, sjeća se, potrošio na žice za gitaru.

Djetinjstvo ga asocira na bezbrižnu dječiju igru, ljetovanja, more…Pamti svako putovanje, a najviše ga je impresionrao Njujork – “zbog nevjerovatne energije i duha koji sam osjetio u svakom trenutku tokom boravka u njemu”, kaže Nikčević.

Kada je u pitanju prava ljubav, ima jasan zaključak: “Nije potrebno ništa više osim čiste i iskrene emocije. A ni manje”.

Na šta Vas asocira djetinjstvo?

-Asocira me na bezbrižne dječije igre na Pobrežju u Podgorici i beskrajna ljetnja kupanja u Sutomoru.

Sjećate li se prvog zarađenog honorara? Kako ste ga potrošili?

-Sjećam. To je bio honorar od časova gitare, davne 1989. godine. Potrošio sam ga na žice za gitaru, koje su mi uvijek falile u to doba.

Na čemu insistirate u poslu?

-Insistiram na posvećenosti, profesionalizmu i maksimalnom trudu. Međutim, sve je to beznačajno ako istinski ne uživate u poslu.

Koju knjigu/film biste preporučili?

-“Lov na divlju ovcu” od Murakamija i “Leptir” (Papillon) iz 1973. godine.

Koje jelo najviše volite?

-Biftek.

Šta je potrebno za pravu ljubav?

-Ništa više osim čiste i iskrene emocije. A ni manje.

Foto: Milan Marić

Kojeg umjetnika biste oživjeli da možete i zašto?

-Paka de Lusiju. Nažalost, umro je početkom 2014. godine u svojoj 66. godini. Vjerujem da je još najmanje 15 godina mogao stvarati muziku, samo da je poživio.

Putovanje koje pamtite?

-Pamtim svako. Ukoliko bih morao izdvojiti baš jedno, onda je to Njujork, ne samo zbog koncerata koje smo održali u Karnegi holu, već zbog nevjerovatne energije i duha koji sam osjetio u svakom trenutku tokom boravka u njemu.

Foto: Dragutin Ateljević

Pjesma Vašeg života je?

-Almoraima od Paka de Lusije. Ako bih morao odabrati vokalnu, onda je to La bella Maria de mi Amor.

D.Markuš

kud duga