DRUŠTVO PREPORUKA

UBISTVA BEBA ČEŠĆA ZBOG POSTPOROĐAJNE DEPRESIJE: Porodica da prepozna simptome, reaguje i pomogne

Nedavno je Crnom Gorom  odjeknula vijest da je još jedna beba u ovoj godini izgubila život. Još jedna majka optužena je za ubistvo svog djeteta. Baranka Mirjana Škrijelj priznala je da je zadavila svoju šestomjesečnu bebu. U istražnom zatvoru u Spužu sobu dijeli sa Podgoričankom Jelenom Jovović, koja se tereti za saučesništvo u teškom ubistvu svog petnaestomjesečnog sina.

Za ove jezive zločine za koje su osumnjičene, Fejsbuk grupa pod nazivom Pavlov zakon, koja je organizovala potpisivanje peticije za uvođenje doživotne robije za ubistvo djece, najavila je da će uskoro početi konsultacije sa pravnicima kako bi ona ušla u skupštinsku proceduru.

Škrijelj se na teret stavlja teško ubistvo. Prema našem Krivičnom zakoniku za to krivično djelo je zaprijećena kazna od najmanje deset do četrdeset godina zatvora. Ipak, predsjednik Advokatske komore, advokat Zdravko Begović smatra da bi moglo doći do promjene kvalifikacije krivičnog djela.
-Prema mom mišljenju, u konkretnom slučaju, a nakon sprovedene istrage moglo bi se raditi i o krivičnom djelu ubistvo djeteta pri porođaju koje laička javnost naziva -čedomorstvo, a obilježje tog djela se sastoji u tome da majka koja liši života svoje dijete za vrijeme porođaja, ili neposredno poslije porođaja, dok god kod nje traje poremećaj izazvan porođajem,
kazniće se zatvorom od šest mjeseci do pet godina- kazao je za Montenegro magazin advokat Begović.

Advokat Begović

On dodaje da je tužilac u obavezi da izvrši prihijatrijsko-psihološko vještačenje okrivljene, kako bi se utvrdilo njeno stanje svijesti u vrijeme ubistva. Najbitniji faktor, kaže on, jeste da se utvrdi da li je kod majke u vrijeme ubistva postojao postporođajni sindrom, koji je u suštini i generisao
izvršenje ovog krivičnog djela.

-Vrlo je neuobičajeno da majka liši života svoje tek rođeno dijete, pa čak i dijete koje je staro šest mjeseci, i da to uradi u potpuno svjesnom stanju. Po mom mišljenju, suština ovog postupka je stanje svijesti okrivljene, koje će se utvrditi odgovarajućim vještačenjima, i na osnovu kojeg će tužilac donijeti konačnu odluku o tome, o kojem krivičnom delu se
u konkretnom slučaju radi- poručio je Begović.

Postporođajna depresija je, među laičkom javnošću, prilično nerazjašnjen pojam. A okolina, porodica, je ta koja bi, po mišljenju psihologa, trebalo da  prva primijetiti problem i reaguje.

Marija Boljević

Psiholog Marija Boljević, koja je čest saradnik na projektima koji utiču i potpomažu njegovanju odnosa na relaciji roditelj – dijete, ističe da je rođenje djeteta jedan od najznačajnijih događaja u životu, koji  nosi uzbuđenje i radost, ali i stres. Od majki se posebno očekuje da budu srećne zbog prinove u porodici, a zanemaruje se činjenica da sam porođaj zahtijeva fizički i psihički oporavak. U ovom periodu dešavaju se brojne promjene u organizmu koje, kako kaže, ne treba zanemarivati.

-Tačan uzrok postporođajne depresije još uvijek nije poznat i većina istraživača smatra da je postporođajna depresija bio-psiho-socijalni problem.  Postporođajna depresija uključuje osjećanja ekstremne tuge, ravnodušnosti i/ili anskioznosti, kao i promjene u energiji, spavanju i apetitu. Nosi rizike za majku i dijete, te ohrabrujem majke da se obrate za stručnu pomoć psihijatru ili psihologu, ukoliko primijete slične promjene- kazala je Boljević

Ona ističe da su interakcije između majke i djeteta u prvih godinu dana, posebno u toku prva tri mjeseca, veoma značajne za stvaranje zdravog odnosa. Postporođajna depresija je povezana sa smanjenom učestalošću interakcije, uključujući dodir i smijeh, pa majke koje imaju postporođajnu depresiju, u poređenju s nedepresivnim majkama,  rjeđe čitaju djeci knjige, pjevaju pjesmice i igraju igre. Boljević dodaje da majke sa postporođajnom depresijom takođe imaju tendenciju da odgovore na potrebe svoje djece na manje odgovoran, pažljiv i njegovateljski način. Takve interakcije, kaže, sprečavaju stvaranje i razvijanje veze između majke i djeteta koja je puna brige i pažnje.

-Nažalost, kod nas tema postporođajne depresije nije dovoljno istražena, ali malim koracima moramo raditi na povećanju svijesti o važnosti ove teme, kao i pružiti odgovarajuću podršku i tako smanjiti negativne posljedice za majku, dijete i cijelu porodicu- poručila je ona.

U Crnoj Gori, od 2011. Do 2016. godine za čedomorstvo osuđene su tri majke, a najveća izrečena kazna  bila je dvije godine i dva mjeseca zatvora.

M.S.