DRUŠTVO PREPORUKA

ZEČEVIĆ IZ PODGORIČKOG GP ,,PUTEVI”: Električni autobusi najvjerovatnije od septembra

Foto: Ilustracija

Novo preduzeće ,,Linijski prevoz” (Gradski saobraćaj) moglo bi samostalno da funkcioniše već od septembra, poručuje direktor GP ,,Putevi” Radoš Zečević, za Gradski portal.

Ističe da je prema njegovim projekcijama taj rok realan, te da GP ,,Gradski saobraćaj” i GP “Putevi” već sada funkcionišu kao dva paralelna sistema.

-Eventualno bi ovaj rok mogao biti uslovljen nabavkom novih vozila. Trenutno radimo sa 46 autobusa i 7 kombi vozila sa kojima održavamo 25, odnosno 26 linija. Vjerujem da će, kad stignu nova vozila, i u ljudskom i u tehničkom smislu firma ,,Linijski prevoz” biti spremna da djeluje nezavisno. Glavnu riječ će svakako imati Skupština Glavnog grada – rekao je Zečević.

To, kako navodi, ipak neće povećati broj zaposlenih.

Kada je riječ o najavljenim novim vozilima, Zečević ističe da to zavisi od mogućnosti Glavnog grada.

-Glavni grad, u ovom momentu, ima 3,5 miliona eura na raspolaganju za tu nabavku, pa ako bi išli na unificirani vozni park i naručili BMC autobuse koje imamo sada, naručili bi tridesetak novih. Vjerujem i da će se ići na ono što praktično odgovara ,,Linijskom prevozu”, a to je nabavka desetak kombi vozila i ostalo da budu autobusi. Imamo i sjajnu ponudu za električne buseve, favorizujemo da kupimo od 5 do 10 takvih vozila, tim prije što bi na našim objektima u okviru ‘Llinijskog prevoza’ mogli da instaliramo čak 100 megavata (MW) panela. Tako bi za taj dio voznog parka imali besplatni prevoz- rekao je Zečević.

Poručuje da je to, pored očuvanja životne sredine, glavni motiv za nabavku električnih vozila.

-Ta vozila su izuzetno skupa, ali ponuda sa istoka naše planete je prilično primamljiva i približila se cijeni ovih dizel autobusa, tako da vjerujem da će nešto i od toga bti – rekao je on.

Dodaje da se, za sada, neće uvoditi nove linije već će se raditi na korekciji postojećih.

Izvor: Portal CDM/Gradski portal