NAŠE PRIČE

DRAŠKO ĐUROVIĆ ZA MNE MAGAZIN: Očekujem veliku gledanost ,,Hozentarusa”, spremni smo za nastavak ove priče

copyright by AS PIK

Crnogorski režiser Draško Đurović, nakon toga što je njegov ,,As pik” bio prvi crnogorski kandidat za Oskara, sada je režirao i prvu TV bajku ,,Hozentarus”, po tekstu Dragane Kršenković-Brković.
Bio je to, kako kaže za MNE magazin, vrlo težak projekat. Pripremili su ga za deset dana, a snimili za sedam. I tako je završen posao za koji bi se, kako ističe Đurović za naš portal, u Holivudu  radio godinu i po. Premijera je trebalo da bude krajem marta, ali zbog obaveza Gojka Berkuljana oko ,,Eurosonga” čekao se najkomplikovaniji dio – scene sa 3D animacijom, pa će ovih dana fiksirati hoće li premijera biti u bioskopu Ster ili na TV CG.
Snimanje je obavljeno u velikom studiju RTV Crne Gore, na lokacijama Balšića grada u Ulcinju i na Grahovu sa fascinantnim kadrovima drevnih ulcinjskih tvrđava i pogleda na Bokokotorski zaliv.
Đurović je sve pohvale uputio i glumcima u ovom projektu – Danileu Baboviću, Sanji Popović, Jeleni Nenezić-Rakočević, Georgu Pusepu, Danilu Čelebiću, Draganu Račiču i Nikoli Perišiću.
Kasting direktor bio je Slado Divanović, producent Stefan Milović, scenograf  Stanislav Nikićević, a snimatelji Vesko Balandžić i Danilo Papić, ton majstor Rade Anđić, montažer Aco Pejović, šminkerka Sandra Bulatović, dok je autorka kostima Slobodanka Seka Martinović.
Đurović očekuje veliku gledanost ovog filma, posebno na You Tube kanalu.

copyright by AS PIK

Kada će biti premijera TV filma ,,Hozentarus”?
– Premijera TV filma ,,Hozentarus” je trebalo da bude krajem marta, ali scene sa 3 D animacijom, koje su uvijek najkomplikovanije, nam je radio mladi crnogorski reditelj Gojko Berkuljan a on je imao obaveze oko video-materijala za ovogodišnji ,,Eurosong”, pa se to odužilo. Ovih dana ćemo fiksirati hoće li to biti u bioskopu Ster ili na TV CG.
Kaže se da je ,,Hozentarus” zapravo prvi film-bajka rađen u Crnoj  Gori. Kako je bilo uhvatiti se ukoštac s takvim izazovom?
– Vrlo težak projekat, koji na početku nije izgledao tako. Pripremili smo ga za deset dana, snimili za sedam, ali je postprodukcija slike i tona potrajala više od pet mjeseci. Pravljenje scenografije i rekvizita, bogati kostimi, specijalni efekti, maske, to bi i u Holivudu trajalo godinu i po dana.

copyright by AS PIK

Koliko Vam je bio inspirativan tekst Dragane Kršenković-Brković?
– Dragana i ja smo radili u pozorištu ,,Legendu o Zorou”, a zatim spremali jedan film prije desetak godina za djecu, takođe – ,,Legendu o Manitom jezeru”. Nisam mogao da nađem sredstva za njega i onda se jednog dana javila i rekla da ima nešto drugačiji tekst od ,,Manitog jezera”, koji je već u lektiri za učenike 6. razreda. Rekla je ono što ja ne volim – da je projekat kamerni, što znači u enterijeru, pa je bliži pozorištu nego filmu kojem uvijek težim. I da imam samo deset dana da ga realizujem jer se mora završiti do Nove godine. Bio sam totalno skeptičan da ćemo stići da to završimo ali kad sam sa scenografom Nikičevićem uradio dvorac u studiju TV CG, onda sam sačekao da vidim hoće li Seka Martinović uspjeti da završi kostime. Pošto je Seka fanatik mode, uradila je  stvarno vizuelne kostime i onda više nisam imao kud. Slado Divanović (casting director) je pozvao glumce koje je imao u planu za drugi projekat i počeli smo. Pet mjeseci kasnije ta Draganina priča o ljudskoj pohlepi, naizgled naivna i jednostavna, postala je TV film ,,Hozentarus”.

copyright by AS PIK

Šta gledaoci mogu da očekuju od ovog filma?
– To je prva TV bajka urađena u ovom budžetu i produkcionim uslovima sa velikom ekipom, snimana sa jednom od najboljih kamera na svijetu, sa glumcima koji mogu biti zvijezde novih generacija, a Sanja Popović i Danile Babović su upravo to. Očekujem veliku gledanost, ne toliko na televiziji koliko na You Tube-u kasnije. Ta generacija publike je pobjegla na rijaliti programe tako da ih moramo filmovima, šou programima vratiti u umjetnički program, što će biti teško ali zadatak kulture danas je upravo to – vraćanje u normalnost i estetiku.
Bajku vrijedi dočarati scenografijom i kostimima. Kako ste zadovoljni tim segmentom?
– Kralj se mora obući kao kralj, Princeza, Luda, Stražari i Čarobnjak, takođe. U bajci je sve falsifikat, tako da ona sama ne smije biti falsifikat.

copyright by AS PIK

Da li su lokaliteti i glumci ispunili Vaša očekivanja?
– Ruski glumac Georg Pusep je glumio u holivudskim filmovima i to se vidi. Od male uloge napravi pamtljivu minijaturu. Sanja (Popović) je izuzetan glumački potencijal i šteta je što nema više uloga za nju. Jelena Rakočević je ozbiljna dramska glumica i ovo je prvi put da igra lik koji se prevrće, krevelji kao svaka Luda. Dragan Račić i Danilo Čelebić odavno glume u mojim projektima, tako da uvijek znam šta će da odigraju. Lokacije ne bih komentarisao – ovo je Crna Gora.
Kod bajki najvažnije od svega jeste poruka. Ovdje kažete da ,,Hozentarus” može biti i bajka za odrasle. Po čemu i kakve to poruke ova bajka nosi?
– ,,Hozentarus” je priča o fatalizmu pohlepe, koja vas, posebno danas, progoni 24 časa dnevno. Uvijek težite nečem novom i bogatijem u budućnosti, tako da nemate stretnih momenata u sadašnjosti. U SFRJ se ne bi mogla snimiti a danas djeluje gotovo dokumentarno.
Kažete: ,,Za nastavak projekta ekipa tek treba da se izbori kod producenata”. Da li ste se izborili i kada se očekuje nastavak?
– Vjerujem da je projekat zadovoljio naručioce u TVCG, pa sam sa Draganom pripremio nastavak ove priče sa istim likovima, samo sa uzbudljivijim zapletom i novim grijehom kao temom. Kako se u Crnoj Gori ništa ne može planirati na temu stvaralaštva, onda ne mogu odgovoriti na Vaše pitanje. Ali, ekipa je spremna, a to je najvažnije – uvijek biti spreman.

Bojana Radonjić
Foto: Copyright by AS PIK