DRUŠTVO SLAJDER

PREZENTACIJA STIPENDIJA VLADE REPUBLIKE TURSKE: Studirajte na najboljim univerzitetima

Prezentacija stipendija za osnovne studije Vlade Republike Turske održana je danas u Multimedijalnoj sali KIC-a ,,Budo Tomović“.
Ambasador Republike Turske u Crnoj Gori NJ.E. Serhat Galip istakao je da ovaj program predstavlja jedan od najvećih i najznačajnijih programa kada je u pitanju međukulturalna povezanost između zemalja u oblasti obrazovanja.
– Republika Turska sprovodi opsežne aktivnosti u cilju pospješivanja i jačanja saradnje s onim društvima i zajednicama sa kojima imamo istorijske i kulturološke veze. Jedna od najznačajnijih aktivnosti jeste program stipendiranja stranih učenika koje sprovodi Direkcija za dijasporu i odnose sa srodnim narodima Vlade Republike Turske. Zahvaljujući ovom programu, svake godine na hiljade stranih studenata dolazi u Tursku radi sticanja obrazovanja i nakon toga vraćaju se u svoje zemlje, bivaju mostovi saradnje, povezivanja između Turske i sopstvenih zemalja – istakao je Galip.
Država Turska, dodao je on, otvara svoja vrata za sve studente koji dolaze sa svih strana svijeta.
– Oni koji su stekli obrazovanje u Turskoj, upoznali turski narod i kulturu, nakon što su završili studije sada predstavljaju naše srodnike i našu braću. I nas će vrlo usrećiti činjenica da iz Crne Gore, sa kojom imamo izvanredne istorijske i kulturološke veze, učenici dođu radi sticanja visokog obrazovanja u našu zemlju. Do danas, oko 319 crnogorskih učenika je završilo studije u Republici Turskoj. Trenutno oko 300 crnogorskih studenata stiče obrazovanje u našoj državi. Sama ova činjenica i ovi podaci su pokazatelj koliko i Crna Gora kao država i njihovi stanovnici osjećaju povjerenje i sigurnost u naš obrazovni sistem i generalno u nas kao državu – rekao je Galip.
Želja je, kazao je Galip, da se ovaj program u narednim godinama poveća.
– Primarni cilj jeste da studenti koji dođu u našu zemlju dobiju kvalitetno obrazovanje i nakon toga vrate se svojim zemljama i tamo pokažu to što su naučili. Drugi cilj jeste da osobe koje su završile visoko obrazovanje u Turskoj imaju razvijenu svijest i predstavljaju određeni most povezivanja Turske i njihovih zemalja. Sve vas vidim kao ambasadore dobre volje zemalja i nadam se da ćete uskoro, dolazeći na odgovorna mjesta, pokazati svoje znanje na pravi način – vjeruje Galip.
I on je, kaže, u okviru ovog programa stekao visoko znanje.
– Očekivao sam, kada sam otišao da studiram u Tursku, da ću se susresti s nečim različitim, međutim, manje-više sve mi je bilo poznato zbog toga kako smo upoznavali kulturu. Vidjeli smo da ima puno sličnosti u kulturi i geografiji i zahvaljujući ovom programu, stekli smo mogućnost da dođemo do kvalitetnog obrazovanja i, evo, danas vam se obraćam kao ambasador Republike Turske – istakao je Galip.
Dipl.inž.arh. dr Igbala Šabović-Kerović, u ime onih koji su diplomirali po ovom programu, a po preporuci NJ.E. ambasadora Turske u Crnoj Gori, Serhata Galipa, prenijela je svoje iskustvo.
Studije arhitekture započela je, kaže ona, na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu 1989. godine. To studiranje u Sarajevu bilo je prekinuto 1992. godine ratom u Bosni i Hercegovini.
– Zahvaljujući Vladi Turske, školovanje sam nastavila na Zildiz Teknik Univerzitetu u Istanbulu gdje sam diplomirala 1995. godine sa statusom najboljeg studenta stranca i magistrirala 1997. godine. Priliku koju sam dobila od vlade iskoristila sam na najbolji način i na tome sam vrlo zahvalna – rekla je Šabović-Kerović.
Doktorirala je na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu 2010. godine. U dosadašnjoj karijeri, dodala je, radila je u Sekreterijatu za prostorno planiranje u Podgorici, na Građevinskom fakultetu Univerziteta u Mostaru, Arhitektonskom i Građevinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, Fakultetu za Politehniku na Univerzitetu Donja Gorica, osnivačica je i predsjednica Nevladine organizacije Fondacije za spomenike kulture Crne Gore, osnivačica je Projektantskog biroa studija Omar, obavljala je funkciju pomoćnika direktora Uprave za zaštitu kulturnih dobara u Ministarstvu kulture, zaposlena je u JU Muzeji i galerije, dobitnica je Godišnje nagrade Inženjerske komore Crne Gore za ostvarene rezultate u struci iz oblasti izgradnje i uređenja prostora, članica je UO Inženjerske komore Crne Gore, Strukovne komore arhitekata, objavila je monografiju ,,Graditeljsko nasljeđe Ulcinja-između teorije i prakse“, puno stručnih radova prezentovanih na internacionalnim konferencijama. Učestvovala je u izradi velikog broja naučnih projekata, stručnih studija na temu zaštite nasljeđa, a u pripremi su dvije monografske studije.
– Sve naprijed navedeno ne bi se desilo da mi nije pružena šansa od strane turske vlade da steknem znanje i zvanje na koje sam ponosna, a takvu priliku imali ste i imate i vi. Zato želim da vam poručim četiri vrlo važne stvari. Prvo – iskoristite priliku i dobićete obrazovanje na svjetski priznatim studijskim programima, od stručnjaka koji su sticali priznanja i zvanja na prestižnim turskim svjetskim univerzitetima i na taj način postati dio globale akademske zajednice. Drugo – iskoristite priliku koju vam je ukazala turska vlada stipendijama, radite neumorno i uspjeh će doći. Treće – postanite ekspert u oblastima za koje se školujete i time opravdajte povjerenje koje vam je ukazano. Četvrto – u Tursku idete da preuzmete, a u Crnu Goru da donesete znanje čime postajete reprezenti Crne Gore u Turskoj i Turske u Crnoj Gori. Ova reprezentativnost obavezuje i nikada to ne zaboravite – rekla je ona.
Znanje koje ste stekli dužni ste prenijeti i stalno unapređivati, jer samo znanjem pomjeramo granice i postavljamo standarde, dodala je Šabović-Kerović.
Predsjednik Montenegro asocijacije alumnija Turske (MASAT) Erdan Seferović, i sam stipendista Vlade Republike Turske na Fakultetu za komunikacije na Gazi Univerzitetu u Ankari, odsjek novinarstvo, upoznao je posjetioce s programom koji se ostvaruje od devedesetih godina.
Apliciranje se do 14. maja vrši online, putem sajta https://tbbs.turkiyeburslari.gov.tr/, a više informacija može se dobiti putem sajta https://www.turkiyeburslari.gov.tr/en/english-home/ i e-mail adrese [email protected]. Kandidat sam popunjava aplikaciju. Kandidat ne smije biti stariji od 1997. godišta. Potrebno je svjedočanstvo posljednjeg razreda srednje škole (ukoliko niste u mogućnosti, može aplodovati svjedočanstvo trećeg razreda, nakon toga diplome, kao i potvrdu o tome da završavate obrazovanje koja se dobija od Uprave škole), zatim važeći pasoš ili lična karta, jedna fotografija i diploma, nagrade i pohvale, kursevi, potvrde vašeg uspjeha na bilo kojem planu. Stipendija obuhvata mjesečni džeparac od 700 lira, smještaj, zdravsteno osiguranje, obavezni pripremni kurs turskog jezika i putne troškove – prva odlazna i posljednja povratna karta. Organizovane su razne aktivnosti. Nastava se može pohađati i na engleskom jeziku i tada je neophodan sertifikat o poznavanju engleskog jezika, a obavezan je i pripremni kurs na turskom jeziku u Turskoj koji traje godinu.
B.R.
Foto: B. Šekularac