KOLUMNE

DRUGI PIŠU: Pustite ih da ,,polete”

Foto: Huffington post

Djeca nisu bojanke, pa da ih ispuniš svojim omiljenim bojama – zapisao je pisac Halid Hoseini. Djeca su ličnosti za sebe, koje budno posmatraju svijet. Da biste ih pustili da ,,polete” i vrate se hrabriji, prestanite da budete apsolutni kontrolori njihovog života. Stručnjaci kažu da je važno da im, umjesto da im namećete svoje vrijednosti i sve radite umjesto njih, pomognete da padnu i podignu se. Omogućite mi da izgrade samopouzdanje, jer će bez njega biti hendikepirani i u kasnom djetinjstvu i u zrelijem dobu.
Ono je za dijete važno, zato što predstavlja njegovu emotivnu procjenu koliko vrijedi i daje mu ,,krila” da istražuje svijet, prihvata nove izazove i vjeruje u sebe. Samopouzdanje će mu trebati čitavog života.
Napravite balans između kritike i pohvale
Ako ste mislili da ćete od svog djeteta da napravite vrijednog i uspješnog čovjeka tako što ćete ga stalno ispravljati i kritikovati, varate se. Svakodnevne zamjerke koje mu upućujete samo će, kao kulu od karata, srušiti njegovo samopouzdanje, pa će postati toliko nesiguran u sebe da neće imati smjelosti da se suočava sa novim izazovima. Sa druge strane, studije pokazuju da djeca koju roditelji stalno hvale stiču lažno samopouzdanje, jer su navikli da uvijek budu pozitivno ocijenjeni, pa ne znaju da razaznaju da li su zaista u nečemu dobri. Stručnjaci savjetuju da klince hvalite i kritikujete za konkretne postupke i trud, zato što će tako umjeti da usvoje u čemu griješe, a u čemu su dobri.
Zaboravite na savršenstvo
Niko nije savršen, pa ni vaše dijete. Ali ako vi insistirate na tome da mališan bude najbolji u svemu, desiće se kontraefekat – prestaće da daje svoj maksimum i tamo gdje je stvarno najbolji. Zašto? Zato što ste mu nametnuli presiju da će vas u protivnom razočarati, a takvo mentalno stanje nije dobra podloga ni za učenje ni za bilo koju vannastavnu aktivnost. Istraživanje iz San Franciska je pokazalo da kada roditelji pokušavaju da svoje neostvarene ambicije nameću djetetu, ono počinje da pruža revolt.

Foto: Shutterstock

Učite ih samostalnosti
Pustite mališana da radi ono što želi ili ono što treba – da sam sređuje sobu ili brine o školskim zadacima, pa ako pogriješi, tu ste da mu pomognete, a ne da sve radite umjesto njega. Jedino tako će naučiti da sam rješava probleme i koristi svoj mozak, a ne da se oslanja na vas. U protivnom, uvijek će se na nekog oslanjati. Isto važi i za prekomjernu roditeljsku potrebu da kontroliše život mališana i koordinira sve njegove radnje. Na taj način mu uskraćujete mogućnost da nauči razliku između dobrog i lošeg izbora, jer ako mu svaki put kažete da ne radi to, jer nije dobro, sjutra neće znati da sam procijeni stvari i donese odluke.
Pažljivo slušajte
Stručnjaci kažu da je važno da vaš mališan vidi da slušate ono što vam govori, a ne da u startu odmahujete rukom na njegove priče. Tek kada mu stavite do znanja da su vam njegove želje, potrebe i mišljenja važni, počeće da stiče samopouzdanje i osjeća se važnim. Zato, uvijek budite tu za svoje dijete, to je važnije od svih ostalih obaveza.

Izvor: T. Loš za Novosti.rs