ART PREPORUKA

RATKOVIĆEVE VEČERI POEZIJE: Gosti Magris i Sidran

Javna ustanova Ratkovićeve večeri poezije iz Bijelog Polja ušla je u finalne pripreme ovogodišnjeg izdanja manifestacije zahvaljujući kojoj je Bijelo Polje pozicionirano kao važna regionalna destinacija kulture.

Zemlja gost 47. Ratkovićevih večeri poezije, koje će tradicionalno biti održane od 3. do 5. septembra je Narodna Republika Kina, dok će specijalni gosti biti jedan od najznačajnijih italijanskih pisaca Klaudio Magris i bosansko-hercegovački akademik Abdulah Sidran.

Direktor ove ustanove Kemal Musić ističe da kvalitetnog rada Javne ustanove Ratkovićeve večeri poezije ne bi bilo da nije razumijevanja i dobre saradnje sa Ministarstvom kulture Crne Gore i Opštinom Bijelo Polje.

– Zahvaljujući toj saradnji, organizovan je nedavno veoma uspješan džez festival, tako da sada relaksirano ulazimo u pripreme 47. izdanja Ratkovićevih večeri poezije, koje se tradicionalno održavaju od 3. do 5. septembra – kaže Musić i podsjeća da Ratkovićeve večeri poezije, kao jedna od značajnijih pjesničkih manifestacija u regionu, svake godine okupe brojne autore iz Evrope i svijeta.

Zahvaljujući kvalitetnim programima ovu manifestaciju je Ministarstvo kulture Crne Gore proglasilo manifestacijom od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, na osnovu čega je formirana i javna ustanova.

Novina prethodnog izdanja bila je država gost, podsjeća Musić.

– Prošle godine je to bila Austrija, a ove godine će to biti Narodna Republika Kina. Posredstvom kineske Ambasade u Crnoj Gori uspostavili smo kontakt sa Udruženjem pisaca Narodne Republike Kine i dogovoreno je da na 47. RVP nastupe četiri pisca i pjesnika iz ove države. Takođe, specijalni gosti Ratkovićevih večeri poezije ove godine će biti jedan od najznačajnijih italijanskih pisaca Klaudio Magris i bosansko-hercegovački akademik Abdulah Sidran – najavio je Musić.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu Javna ustanova Ratkovićeve večeri poezije će se truditi da što bolje valorizuje književno i sveukupno kulturno stvaralaštvo Crne Gore.

– Kao i u prethodnoj godini, vid promovisanja poezije koji je uključivao povezivanje različitih umjetničkih disciplina i ove godine će se nastaviti. Definisane su teatarske adaptacije pjesništva različitih autora, pa će publika na Ratkovićevim večerima poezije biti u prilici da doživi poeziju i kroz pozorišnu djelatnost. Naime, uradili smo kooprodukcijski projekat sa Centrom za kulturu Tivat i Kraljevskim pozorištem ,,Zetski dom” na predstavi ,,Malo o duši”, knjizi poezije ,,Trenutak” nobelovke Vislave Šimborske, koju je adaptirala Varja Đukić. Takođe, u okviru manifestacije planirano je i predstavljanje programa ,,Poetika zemlje Moja Crna Gora”, koji na izuzetno kreativan način prezentuje djela savremene crnogorske književnosti i književne baštine – istakao je direktor JU RVP.

Književne paralele

Ratkovićeve večeri poezije prepoznate su i po izdavačakoj djelatnosti. U sklopu edicije ,,Književne paralele”, do sada je objavljeno više od 40 naslova autora iz regiona, podsjeća Musić.

– Među značajnijim knjigama su antologija crnogorske poezije ,,Poetika Montenegrina” Bogića Rakočevića, ,,Antologija crnogorske književnosti za djecu i odrasle” Slobodana Vukanovića, Izbor iz crnogorske kratke priče ,,Zborno mjesto” Bogića Rakočevića i Kemala Musića, izbor iz poezije Duška Novakovića ,,Čemu vika, bjelopoljski pisci u književnoj kritici Najviša tačka reke” Petra V. Arbutine, nekoliko studija o Ristu Ratkoviću, Ćamilu Sijariću i Miodragu Bulatoviću autora Dobrivoja Stanojevića, Miluna Lutovca i Radoja Femića, te knjige dobitnika Nagrade ,,Risto Ratković” i drugi naslovi. Ove godine smo objavili ,,Antologiju crnogorskih pjesnikinja” u izboru Jovanke Vukanović, koju ćemo promovisati na Ratkovićevim večerima poezije, a ovih dana ćemo dati u štampu i knjige Lane Derkač i Tatjane Bijelić, prošlogodišnjih dobitnica Nagrade ,,Risto Ratković”, kao i knjige Jovane Bojović i Enese Mahmić, prošlogodišnjih dobitnica Prve nagrade Ratkovićevih večeri poezije za pjesnike do 27 godina – kazao je Musić dodajući da primarna djelatnost Ustanove ostaje kontinuirana promocija ,,Ratkovićevih večeri poezije” tokom čitave godine, što podrazumijeva zastupljenost najreferentnijih pjesnika i književnika sa domaće i međunarodne književne scene.

Konkurs za ovogodišnju Nagradu „Risto Ratković” i Nagradu Ratkovićevih večeri poezije za pjesnike do 27 godina, završen je 1. jula.

– Na ovogodišnji konkurs stigle su 32 knjige i 15 rukopisa. Sada slijedi rad žirija i do 1. septembra će se znati dobitnici – kazao je direktor JU Ratkovićeve večeri poezije Kemal Musić, podsjetivši da se Nagrada „Risto Ratković” dodjeljuje za najbolju pjesničku knjigu iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, te da je i petočlani žiri iz ovih država.

Pismo nobelovca Mo Jena bjelopoljskom festivalu

Zemlja gost ovogodišnjeg izdanja Ratkovićevih večeri poezije je NR Kina, a poziv za učešće na manifestaciji upućen je i kineskom Nobelovcu Mo Jenu. U svom odgovoru organizatorima, priznati kineski autor ističe da se obradovao pozivu na učešće na Ratkovićevih večerima poezije, koje su postale festival ,,za sve pjesnike i ljude širom svijeta koji vole poeziju”.

– Do sada nijesam posjetio Vašu zemlju, ali osjećam da se tamo ne bih osjećao kao stranac. Jer, čitajući crnogorsku književnost, pejzaž Crne Gore nije jedino što saznajem o Vašoj zemlji, time takođe upoznajem i njeno srce. Literatura jeste najbolji most sporazumijevanja među ljudima, a poezija kao takva je kazivanje i poziv usmjeren čovjekovom srcu. Suštinsko određenje svih nas jeste pjesničko i naša priroda jeste pjesnička, pa je i poezija jezik najrazumljiviji ljudima. Izražavam iskreno žaljenje što zbog obaveza prema svom literarnom angažmanu neću moći da učestvujem na ,,Ratkovićevim večerima poezije”, ali ovim pismom Vam šaljem pozdrave i najtoplije čestitke – stoji u pismu Mo Jena.

Svake godine Rotkovićeve večeri poezije okupe brojne autore iz Evrope i svijeta. Zahvaljujući kvalitetnim programima ovu manifestaciju je Ministarstvo kulture Crne Gore proglasilo manifestacijom od posebnog značaja za kulturu Crne Gore.

Izvor i foto: Dnevne novine/CdM

kud duga