DRUŠTVO PREPORUKA

NA DANAŠNJI DAN: Prije 44 godine umro Josip Broz Tito

Ilustracija

Prije 44 godine, 4. maja 1980, umro je Josip Broz Tito, doživotni predsjednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), lider Komunističke partije Jugoslavije, maršal i vrhovni komandant oružanih snaga, kao i jedan od vođa Pokreta nesvrstanih.

Upravljao je Jugoslavijom 35 godina, od 1945. do smrti, pokrenuo je njen svestrani razvoj.

Od Drugog svjetskog rata u SFRJ, 25. maj obilježavan je kao rođendan maršala Tita, a počev od 1957. godine, na njegovu inicijativu, nazvan je Danom mladosti. Na tadašnjem stadionu JNA je uvijek bila organizovana Centralna manifestacija, Titu je uručivana štafeta mladosti, koja je svake godine bila drugačije dizajnirana.

Preminuo je u 88. godini, u Kliničkom centru u Ljubljani, u 15.05 sati, u 18.50 svi TV ekrani u Jugoslaviji su zacrnjeni na 30 sekundi, a onda je spiker Miodrag Zdravković saopštio ,,Umro je drug Tito”.

U Jugoslaviji, nekoliko godina poslije njegove smrti, svakog 4. maja u 15.05 oglašavale su se sirene i stao bi prevoz. Gdje god da bi se zatekli u tom trenutku, građani Jugolsavije stajali su mirno i Titu odavali počast ćutanjem.

Josip Broz Tito sahranjen je u Kući cvijeća u Beogradu, a njegovoj sahrani prisustvovalo je 218 delegacija iz 126 zemalja.

N.P.