KOLUMNE

URBANA KALDRMA: Ovo nije recept za kolač, ali može poslužiti

Žena je dvadesetprvog vijeka vrlo zanimljiva kombinacija. Ona, koja je kroz istoriju bila savjetnica, brzo percipirala i spretno se snalazila u svim okolnostima, prihvatala je protok vremena kao najprirodniju pojavu. U trenutku je poželjela besmrtnost savršenog izgleda i na taj je izazov sjajno odgovorila, ali na uštrb ostalih vrlina.

Lada Krstulović-Alivodić

…Bila sam djevojka kada je svjetsku javnost rastužila vijest o tragičnom nestanku glavne glumice kultnog filma „Sjaj u travi“. Imala je četrdeset godina i nastradala, praktično u cvijetu mladosti. Iz ondašnje perspektive činilo mi se da je četrdeset i previše godina. U drevnom se Rimu u prosjeku mnogo manje živjelo, a ni Vikinzi, ni Indijanci nisu bili dugovječniji. Istina, nadmašili smo se. Čujemo li da se puni stota, ne djeluje nam senzacionalno. Činjenica je, život proleti, a  kada se osvrnemo za sobom, ponekad zjapi praznina.

Niko kao žena nema neodoljivu potrebu za sistematizacijom i analizama. Te su nam karakteristike do te mjere izražene, da se u priči često ne znamo zaustaviti, naročito kada su u pitanju djeca i naša „sveta pravila“ da ih uputimo, skratimo put i olakšamo. Naravno, prepreke su neminovnost, sastavni dio sudbine. Učini li se da je neko bolje prošao, to je zato jer spretnije nosi svoje breme. Uputstva kako nositi, a da ne bude podnošenje, uvijek su ista kao dobar recept za uspješnu tortu.

Ne znam kako je bilo u vašem slučaju, ali mene „Venerin poriv“ da proslijedim nadahnuće, drži od malena. Pročitam nešto zanimljivo, pa kopiram i dijelim. Svakako, nije štetno zanositi se detaljima koji uljepšavaju i nenametljivo upotpunjuju. Pa evo prilažem, nije recept za kolač, ali možda posluži:

Upoznati, shvatiti, radovati se, biti otvoren nije naivnost. Mudar je ko se ne postavlja prema svijetu kao prema svojini. Planeta ima svoju osu i oko nje se okreće.

Nepovjerenje prema ljudima zaustavlja protok i proizvodi nezadovoljstvo.

 Tuđa sujeta nije prepreka srdačnosti, poželjnoj uvijek i prema svakome.

Naši postupci o nama govore.

Doživjeti osobu možemo ako joj ukažemo povjerenje, pa i ako nismo na istim talasima.

 Ljepota je u skladno povezanim različitostima.

 Unutar svake osobe neistraženi beskraj žudi za razotkrivanjem. Šteta je sputavati se trivijalnostima neosnovanih zaključaka. Pogrešno se postavljajući više od svih, sebe zakidamo.

 Voljeti svijet i biti okružen prijateljima, osobu ispunjava pokretačkom snagom.

Piše: Lada Krsulović-Alivodić

 

2 Responses to URBANA KALDRMA: Ovo nije recept za kolač, ali može poslužiti