ART PREPORUKA

PRIČA S MNOGO SLOJEVA: Premijera Markovićevih ,,Učenih žena“ u srijedu u CNP-u

Premijera vesele apokalipse, kako je Jagoš Marković na današnjoj konferenciji za novinare nazvao predstavu „Učene žene“, po tekstu Žana Batista Poklena Molijera, koju je režirao i adaptirao za Crnogorsko narodno pozorište, biće izvedena u srijedu u 20 sati na Velikoj sceni.
Umjetnički direktor CNP-a Branimir Popović, koji ujedno u ovoj predstavi tumači lik Bilježnika, rekao je da je na veliko zadovoljstvo ansambla i njega ,,naš je Podgoričanin opet u Podgorici, da radimo i stvaramo zajedno “.
On je otkrio da su pregovori u toku za buduće zajedničke projekte.
– Sam rad je protekao fantastično. Ansambl je divno reagovao. Neki od njih su ranije radili sa Jagošem, drugi nisu. Siguran sam da će ovo biti još jedna od predstava koju će publika voljeti, koja će puniti sale, jer to je naš zadatak, da uradimo komunikativne i dobre predstave koje ljudi razumiju – kazao je Popović.
Popović se osvrnuo na godinu koja će uskoro biti iza nas i onu koja dolazi.
Istakao je da je polusezona u ovoj ustanovi bila veoma uspješna, od velikih produkcija i koprodukcija do pokretanja scene za djecu i Scene Akademije.
Sa time će, dodaje, biti nastavljeno.
– Planiramo da početkom godine rekonstruišemo Malu scenu koja ima 67-70 mjesta. To ćemo podići na 130, 140 do 150 mjesta. To će biti, čini mi se, pravi ugođaj za one koji će dolaziti da gledaju i za one koji će igrati na Maloj sceni – kazao je Popović.
Želja je da se godišnje proizvodi po šest-sedam premijera, a sa ostvarivanjem tog cilja već se počinje od narednog mjeseca kada će se raditi komad po novom tekstu ,,Istraga“ koji je napisao Aleksandar Radunović, a režiraće ga Stefan Sablić i komad po tekstu ,,Otvoreni kraj“ Jovane Bojović koji je pobijedio na konkursu prije godinu, a koji će režirati Petar Pejaković. U martu će početi rad na predstavi ,,Samoubica“, po tekstu Nikolaja Ergmanova, a u režiji Veljka Mićunovića. Nakon toga krenuće se sa radom na Gogoljevoj ,,Ženidbi“ u režiji Egona Savina.
Marković je rekao da ga je upravo Popović vratio u CNP.
– U rodnom kraju teško je biti poštovan, a ja sam zahvalan cijelom Crnogorskom narodnom pozorištu, a to znači ljudima, na poštovanju koje sam dobio – kazao je Marković.
Dodao je da mu je drago što je dio ansambla i da su uradili predstavu kakvu su htjeli.
– Ovo je klasika sa svim sadržajima koje prati komad Molijera, sa unutrašnjom ljepotom zbog koje se ide u pozorište, sa spoljašnjom ljepotom, takođe važnom, i estetikom koja je u ovom vremenu u kojem živimo za mene i za sve nas pitanje etike. Uspjeli smo da napravimo dobru predstavu. Vodoravno kad je čitate, ima tu čaroliju klasike, a kada je čitate uspravno ima jake reference na današnje učene, jadne, sirote, bogate, neobrazovane, glupe, bahate, izgubljene kojih je bilo uvijek, kojih ima i sad. A kad čitate s druge strane predstavu, to je o raspadu porodice, o neljubavi između muža i žene, o neslozi između oca i majke, o paklu između dvije sestre i o problemu nemanja identiteta – istakao je Marković.
Kristina Obradović, koja u predstavi tumači Armandu, rekla je da je ova uloga sa glumačke strane bila nevjerovatno izazovna, te da je ovo bio drugačiji zadatak od dosadašnjih.
– Hod je po ivici ova moja Armanda, a ja jedva čekam da saznam da li sam na pravoj strani – rekla je Obradović.
Momčilo Otašević u komadu igra Krizalovu sestru Belizu.
– Peti put sarađujem s Jagošem.  Bilo mi je predivno, kreativno, lako u dobrom smislu. Uživam u igri, uživam sa svojim kolegama, uživam u komediji. Jedva čekam da istrčimo na scenu – kazao je Otašević.
Julija Milačić, koja igra Anrijetu, istakla je da je kod Molijera bilo teško prelomiti stih.
– Prvi put se profesionalno srijećem nakon završetka Akademije sa stihom na sceni. Bilo je zaista teško, ali uz pomoć kolega, Ljiljane Mrkić, žene koja nam je nevjerovatno pomogla što se tiče teksta, i uz Jagoševu posvećenost nama i našu potpunu otvorenost ka njemu, mislim da smo napravili zaista dobru predstavu – rekla je Milačić.
Petar Burić, koji tumači Klitandara, kazao je da prvi put radi Molijera.
– Bio mi je velik zadatak da ispratim prvu liniju Molijera, a onda još 50 linija mašte i slojeva koje je Jagoš svojom režijom donio. Tekst kao tekst možemo graditi na Akademiji, ali, kad imate reditelja koji dođe sa svojom vizijom svega toga, onda vidimo drugi tekst i drugu priču. Trudim se da budem protivteža cijeloj priči koju nosi tragedija o cijeloj familiji. Jedva čekam publiku, već mi fali da dobijem fidbek od njih – kazao je Burić.
Mišo Obradović, koji igra Trisotena, kazao je da do sada nije igrao takvu ulogu.
Biti dio glumačke predstave ili biti gledalac Markovićevih predstava za Obradovića je katarzičan čin.
– Srećan sam što smo se ovih mjesec i po sa Jagošem bavili lijepom estetikom. Svi znamo da dominira estetika ružnog ne samo u pozorištu, nego i u životu, a nema ništa angažovanije od angažmana Jagoševih predstava koje nikad nisu banalne, svakodnevne, dnevno-političke, već suštinske, jer i u porodičnim odnosima borba za prevlast je najuža slika našeg društva – rekao je Obradović.
Najmlađi član ovog ansambla Petar Vlahović u predstavi tumači Krizalovog brata Arista. Krizala igra njegov otac Mirko Vlahović.
– Samim tim što je ovo moja prva uloga u pozorištu, od samog početka bio sam veoma uzbuđen zbog toga što igram veoma simboličnu ulogu u djelu Žan Batista Molijera. Nadam se da sam opravdao očekivanja reditelja Jagoša Markovića i umjetničkog direktora Branimira Popovića koji su mi dali priliku da igram u nacionalnom teatru – istakao je Petar Vlahović.
Reprizna izvođenja su u četvrtak i petak, 29. i 30. decembra.
Scenografiju i izbor muzike potpisuje Jagoš Marković, kostimografiju Marija Marković, scenski govor Ljiljana Mrkić Popović, asistent režije Tara Lazarević a izvršna producentkinja je Nela Otašević.
U predstavi igraju Mirko Vlahović, Nada Vukčević, Kristina Obradović, Julija Milačić, Momčilo Otašević, Petar Burić, Mišo Obradović, Jelena Rakočević, Branimir Popović, Petar Vlahović, Aleksandar Gavranić, Filip Đuretić, Goran Vujović i Marko Todorović.
Tekst i foto: B.R.

kud duga