DRUŠTVO PREPORUKA

MINISTARSTVO KULTURE: Goranović razgovarao sa Skalmanijem o saradnji Crne Gore i Italije

????????????????????????????????????

Pavle Goranović, ministar kulture razgovarao je danas sa Davidom Skalmanijem, direktorom Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, koji je nedavno dobio akreditaciju i za Crnu Goru.

Ministar Goranović i direktor Skalmani su razgovarali o planovima za buduću saradnju dvije zemlje u oblasti kulture, koja je, kako su ocijenili, i do sada bila na izuzetno visokom nivou.

Posebno je pohvaljen niz zajedničkih aktivnosti koje su realizovane tokom ove godine i istaknuta važnost pokroviteljstva Ministarstva kulture važnim projektima, poput izložbe italijanskog umjetnika Rosarija Đenovezea, koju je organizovala Ambasada Italije u Crnoj Gori, povodom proslave Dana Republike Italije.

Predložena je mogućnost uključivanja Instituta u realizaciju projekata koje su dvije države već otpočele, posebno naglašavajući nominaciju Venecijanskih odbrambenih tvrđava za upis na UNESCO listu svjetske baštine.

Ministar Goranović je zahvalio na dosadašnjem angažovanju Institituta, koji je i do sada kroz različite aktivnosti bio prisutan u Crnoj Gori.

Dogovorene su dalje zajedničke aktivnosti, kako u oblasti savremenog stvaralaštva, tako i u oblasti zaštite kulturne baštine, koje će uskoro biti dio programa saradnje koji će biti usaglašen između institucija dvije zemlje.