DRUŠTVO PREPORUKA

OPREZ: ,,Kinder riegel”, ,,fioretto nougat minis” i ,,sun rice classic schokohappen” sadrže kancerogenu materiju

20160705143045_377529 (1)Testiranja koja je sprovela njemačka organizacija za zaštitu potrošača ,,Fudvoč” otkrila su da čokoladice ,,kinder” i još dva druga brenda sadrže opasnu materiju koja izaziva rak, piše njemački list Berliner Morgenpost.
Lindt-Fioretto-Mini-Nougat-Chocolate-115-Grams-B009YCCJ22-2
,,Fudvoč” je apelovao da se čokoladice Ferera ,,kinder rigel” (Kinder Riegel – Ferrero), Lindta ,,fjoreto nugat minis” (Fioretto Nougat Minis – Lindt) i Ribecala ,,san rajs klasik” (Sun Rice Classic Schokohappen – Rübezahl) povuku iz prodaje, pošto su testiranja pokazala da sadrže ,,moguće kancerogene materije”, navodi berlinski dnevnik.
sun-rice-classic-schoko-happen-200g– Slatke poslastice u sebi sadrže takozvana aromatična mineralna ulja (MOAH) – poručuju iz ,,Fudvoča”.
Dodaju da su proizvođači navodno odbili povlačenje ovih proizvoda.
– Proizvođači su krivi. Umjesto da sklone opasne slatkiše sa polica i upozore potrošače, oni tvrde da sve rade po zakonu – izjavio je Džon Heg iz ,,Fudvoča”.
Ova organizacija je testirala više od 20 različitih vrsta čipseva i čokoladica i otkrila postojanje zasićenih mineralnih ulja (MOS H), koja se, kako upozorava, mogu nataložiti u ljudskom organizmu i uzrokovati oštećenje organa, pri čemu su djeca naročito u opasnosti.
– Pokazalo se i da čokoladica ‘,,kinder rigel”, jedna od najprodavanijih u Njemačkoj, ima najviši nivo mineralnih ulja – poručuje ,,Fudvoč”, pozivajući još jednom na stroga ograničenja vezano za zasićena mineralna ulja u hrani i na nultu toleranciju prema aromatičnim mineralnim uljima.
Izvor: Nezavisne.com