ART PREPORUKA

POSLJEDNJI POZDRAV: Bato, hvala ti za sve

Velimir-Bata-Zivojinovic-opelo-620x350Brojni poštovaoci Velimira Bate Živojinovića, prijatelji, porodica i javne ličnosti na Novom groblju prisustvovali su sahrani glumačkog velikana, prenosi Telegraf.rs.
Unuk Josipa Broza Tita Joška Broz je za Telegraf rekao da je njegova dužnost da isprati Živojinovića.
– Ostaće velika praznina. Bata i ja smo prijatelji još sa Briona. Moj djeda ga je mnogo volio i moja dužnost, zapravo najmanje što mogu da učinim, jeste da budem ovdje – rekao je Joška Broz.
Posljednji pozdrav najvećoj veličini jugoslovenskog glumišta, između ostalih uputili su Ivica Dačić, Aleksandar Antić, Žarko Obradović, Radoš Bajić, Toma Kuruzović, Dragan Petrović Pele, Branimir Brstina i Nikola Kojo.
Prisutni su bili i Radmila Živković, Marija Perović, Peđa Bjelac, Vesna de Vinča, Dragan Džajić Džaja, Neda Todorović, Borislav Zečević, Radoslav Zelenović, Lepa Brena, Gorica Popović, Jelena Žigon, Dragan Bjelogrlić, Vesna Čipčić, Miki Krstović, Tanja Peternek i drugi.
Opelo je održao otac Jovan i izaslanik patrijarha Irineja, protojerej stafrofor Stojadin Pavlović.

Batina supruga Lula, koja je stigla među prvima, plačući je ljubila kovčeg i nije se odvajala od njega, prenosi Alo.rs.
Posmrtni govor održao je glumac Milorad Mandić Manda, koji nije mogao da sakrije emocije.

– Velimire, znam šta bi sada rekao. Nikada te nismo tako zvali, zvali smo te Bata. Hvala ti što smo te upoznali i igrali sa tobom. Ponosni smo na tebe i tvoju porodicu jer ste se borili kao lavovi posljednje četiri godine. Ovo je još jedna u nizu godina glumaca. Možda je budžet onog ministra kulture gore mnogo veći kad mu treba toliko glumaca. Srešćeš se sa mnogo kolega i kolegenica. Pozdravi ih puno i reci im da su živi. Mnogo si nas volio, a mi smo tebe obožavali! Bato, hvala ti za sve. Vječno smo ti zahvalni. Mnogo je teško… Počivaj u miru – rekao je Manda kroz suze.

Emotivan je bio i govor Danice Maksimović.
– Posebnost, snalažljivost, požrtvovanost, sve su to vrline koje su te krasile. Nikada ti nisam rekla koliko te volim. Zahvaljujući tebi uspjela sam da se uzdignem. Svaki tužan trenutak biće ljepši samo kad pomislim na tebe. Neka te anđeli čuvaju… Družićemo se mi opet! – rekla je Maksimović.

This slideshow requires JavaScript.


Komemoracija
IMG_20160526_111813_1000x0Na komemoraciji koja je jutros održana u Skupštini Beograda od legendarnog jugoslovenskog i srpskog glumca Velimira Bate Živojinovića oprostile su se kolege, opisujući njegovu karijeru kao nedostižnu i neuporedivu.

Nakon minuta ćutanja, uslijedilo je podsjećanje na bogat stvaralački opus Bate Živojinovaća, uz ocjenu da je on svojim ulogama ,,sebi obezbijedio vječni život”.

– Nezahvalno je Batin život staviti u nekoliko minuta. Humor je bio njegov zaštitni znak – rekao je Vanja Bulić i podsjetio ko je bio Velimir Živojinović, gdje je odrastao, i koje uloge su ga proslavile. Poslije toga je pušten devetominutni film o slavom glumcu.

Bivši direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović istakao je da je Živojinović odigrao više od 300 uloga u filmovima i TV serijama i da su se svi pitali kako je to uspijevao da postigne.

– Bata je snimao više od 10 filmova godišnje u svim republikama bivše Jugoslavije i na jezicima svim naših naroda i narodnosti – kazao je Zelenović.

On je podsjetio i na manje poznatu činjenicu da je Bata Živojinović na početku svoje karijere odigrao i brojne uloge u Beogradskom dramskom pozorištu i da je tada pozorište stavljao ispred filma.

Filmski kritičar Božidar Zečević ocijenio je da je veličina talenta Bate Živojinovića bila takva da je svaka uloga koju odigra, bez obzira na njenu veličinu, bila glavna, pa makar imala i samo jednu rečenicu.

– On je svjesno prenebregao veliku svjetsku karijeru koja mu se nudila – kazao je Zečević i istakao da je riječ o najvećem glumcu u srpskoj i jugoslovenskoj kinematografiji od kada ona postoji.

Od Bate Živojinovića oprostio se i njegov prijatelj iz iz djetinjstva, pozorišni reditelj Strahinja Rodić. Bata i on su zajedno pohađali državnu glumačku školu u Novom Sadu, a kasnije i zajedno polagali prijemni na Akademiji dramskih umetnosti – Bata se odlučio za glumu, a on za režiju.

– Jedna od velikih želja, zbog koje se, između ostalog i odlučio da upiše glumu bila je da igra u vesternima. Bata je to i ostvario u brojnim evropskim filmskim produkcijama – podsjetio je Rodić.

U ime glumaca od Bate Živojinovića se oprostio Lazar Ristovski, koji ga je opisao kao ,,filmskog viteza” i ,,vječitog dječaka”.

– Taj vječiti dječak bio je i veliki profesionalac, koji je svima želio da pomogne i rediteljima i glumcima i statistima – rekao je Ristovski.

On je ispričao i anegdotu kada je Živojinović nakon 50 pokušaja da se snimi jedna scena u kojoj je trebalo da dobije šamar statistu zamolio da ga ne štedi, nego da ga ,,udari kao neprijatelja, pa da završe to mučenje”.

This slideshow requires JavaScript.

Izvor: Telegraf.rs/Alo.rs/Novosti.rs 
Foto:
Telegraf/Rajko Ristić/Goran Srdanov

kud duga