ART PREPORUKA

JUNSKI PROGRAM KIC-A: Bogat program uz promocije knjiga, koncerte, filmske revije…

CaptureKIC ,,Budo Tomović” za jun je pripremio bogat umjetnički program koji počinje 1. promocijom drugog dijela romana ,,Majko, zašto?“ autorke Mirsade Bibić Šabotić u Multimedijalnoj sali u 19 sati.
Već narednog dana, 2. juna, posjetioce u Velikoj sali u 20 sati očekuje solistički koncert i promocija prvog CD-a Novaka Laketića, a učestvuju Renata Perazić, Žuti Serhatlić, Zdravko Đuranović, narodni guslar Maksim Filipović, glumac Velizar Kasalica, kantautor Marinko Pavićević, KUD ,,Ljubo Božanović”, Atlas bend i Zoran Stanišić.
Treći jun i sala DODEST rezervisani su u 20 sati za Savremeni oblik teatra poezije mladih autora Đorđija Đukanovića, Irine Lakić, Ane Spahić, Nikole Ćorca, Alena Drpljanina, Anđele Matanović, Nataše Gudelj, Luke Boljevića, Milene Radević, Barbare Delać, Jelene Đurović, Alekse Đuričkovića, Marka Stanojkovskog i Jane Radičević u programu pod nazivom ,,Glasovi lavirinta“.
Umjetnička škola za muziku i balet ,,Vasa Pavić“ prirediće 6. juna u Velikoj sali KIC-a u 19 sati godišnji koncert baletskog odsjeka. Učestvuju učenice iz klasa profesorica Rozice Popare, Viktorije Strugar i Tamare Vujošević Mandić. Iste večeri i u istom terminu u Multimedijalnoj sali biće organizovana promocija knjige ,,Dijalozi u Parizu“ autorke Tijane Živaljević.
Glavni grad Podgorica i Sekretarijat za kulturu i sport prirediće 7. juna u 11 sati u Velikoj sali ,,Dan najboljih“ gdje će biti uručene diplome ,,Luča“. Istog dana, u 17 sati u ,,Američkom uglu“, biće savjetovanje namijenjeno zainteresovanima za odlazak na postdiplomske studije u SAD. Takođe 7. juna počinju Dani izraelskog filma u Crnoj Gori, u saradnji Ambasade Izraela i KIC-a. U Sali DODEST svake večeri, od 7. do 9. juna u 21 sat biće prikazan po jedan film. Prvi je ,,Mjesto u Raju“,, drugi ,,Vitlejem“, a treći ,,Bez motivacije“.
U Velikoj sali 8. juna u 20 sati biće organizovan godišnji koncert muzičke škole ,,Andre Navara“ na kojem će nastupiti hor osnovne muzičke škole, solisti, kamerni ansambli, kao i dobitnici brojnih prestižnih nagrada.
Program devetog juna započeće u Multimedijalnoj sali u 19 sati gdje će biti uručene diplome polaznicima druge generacije Škole retorike KIC-a ,,Budo Tomović”, a nastavljen u 20 sati u Velikoj sali autorskom večeri kompozitora Milivoja Božovića.
Program 10. juna počeće izložbom dječjih kulturnih radova pod imenom ,,Kulturko na kulturnom događaju“ u holu KIC-a u 19 sati, a u sali DODEST u 20 sati biće premijera monodrame ,,Prevariću a no što ću“ autora Stanka Miranovića.
Filmska revija ,,Velikani slikarstva na filmu“ biće priređena svake večeri u sali DODEST u 21 sat od 13. do 16. juna. Prve večeri biće prikazan film ,,Žudnja za životom“, druge ,,Polok“, treće ,,Gojine utvare“, a četvrte ,,Modiljani“.
Baletska trupa ,,Allegro“ 14. juna u Velikoj sali u 19 sati premijerno će izvesti koreobajku ,,Alisa u zemlji čuda“.
Kulturno kreativni centar Akord – Nikšić prirediće 15. juna u Velikoj sali u 19 sati program pod nazivom ,,Pjesmom i igrom da ti kažem“.
U KIC-ovom programu pod imenom ,,Laureati međunarodnih takmičenja“ biće 17. juna u sali DODEST u 20 sati organizovan koncert gitaristkinje Nađe Janković, dobitnice dvadeset specijalnih i prvih nagrada na prestižnim međunarodnim takmičenjima.
NVO Brljok i KIC 18. juna u holu KIC-a u 13 sati prirediće Dan društvenih igara, gdje će se podgorički srednjoškolci predstaviti društvenim igrama koje su kreirali uz pomoć i mentorstvo kluba Brljok, a biće organizovane i igre za posjetioce.
Francuski institut, Jazz Art i KIC dovode 21. juna u Veliku salu u 20 sati ,,Thomas Encho trio“.
– Na Praznik muzike predstavljamo mladog francuskog džez pijanistu i kompozitora, dobitnika značajnih nacionalnih džez nagarada (Victoires du Jazz, Djangodor, FIPA d'Or) čiju muziku su objavile svjetske izdavačke kuće poput Label Bleu, Verve Records i Deutsche Grammophon. Nastupiće sa svojim trijom Jérémy Bruyère – kontrabas i Nicolas Charlier – bubnjevi – poručuju organizatori.
Institut Konfucije i KIC svake večeri od 23. do 25. juna u Sali DODEST u 21 sat priređivaće Dane kineskog filma.
Susret s pjesnikom Vojislavom Pejovićem biće organizovan 24. juna u ,,Američkom uglu“ u 19 sati, a junski program KIC zatvara izložbom slika ,,Krovovi Crne Gore“ autora Gorana Vujoševića 27. u holu u 19 sati.
B.R.

kud duga