ART PREPORUKA

ZUNS NA SAJMU KNJIGA I OBRAZOVANJA: Promovisana knjiga ,,Poetika načela romana: Uvod u drugi život Mirka Kovača”

Zavod-za-udzbenike_sajam-knjiga_01Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica  predstavio je danas  na Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja  knjigu mr Svetlane Čabarkape pod nazivom ,,Poetička načela romana: Uvod u drugi život Mirka Kovača”.
Mr Svetlana Čabarkapa rekla je da joj je izuzetna čast što je njeno izdanje objavljeno u ediciji ,,Puls” ZUNS-a.
Rekla je da spada u ljude koji su fascinirani postmodernizmom, pa joj je ovo istraživanje predstavljalo zadovoljstvo.
– Postmoderni manir koji nema klasičnu formu može da odvede istraživača u razne pravce, različite digresije i puteve, ali to konačno jeste izazov – istakla je Čabarkapa.
Sa stvaralaštvom se, dodaje, upoznala kao studentkinja književnosti.
– Prvi susret sa stvaralaštvom Mirka Kovača i prvi pravi izazov postmoderne se desio kada je pokojni profesor Slobodan Vujačić došao na predavanje vrlo nadahnut i rekao: ,,Znate, ja ću danas da vam pričam o jednom savremenom piscu o kome će se tek čuti. Ta zanimljiva priča profesora Vujačića je meni bila podsticaj da dođem do romana i on je postao moja tema za razmišljanje. Kada sam se nakon velikog broja godina vratila naučnom radu, znala sam da se vraćam upravo Mirku Kovaču i romanu ,,Uvod u drugi život” – kazala je ona.

Zavod-za-udzbenike_sajam-knjiga
Voljela bi, ističe, da njeno djelo nađe svoj put do čitalaca i do onih koji se bave literaturom, budući da ,,Mirko Kovač kao znamenita ličnost ne samo crnogorske književnosti, već hrvatske i bosanskohercegovačke, je neko ko tek treba da bude istražen u naučnom smislu, jer je za života bio podjednako hvaljen i osporavan”.

Zavod-za-udzbenike_sajam-knjiga_05– Kovačeva književna forma je revizirana po poglavljima. Nakon svakog poglavlja se navode citati Kovačevog djela kao moto čime se ne samo pokazuje njeno poznavanje, već najavljuje tematika svega što slijedi i vezuje teorijsko znanje sa zapažanjem i vrijednostima. Sigurna sam da će ova knjiga naići na dobar prijem ne samo stručne javnosti, već biti od koristi budućim naučnicima djela Mirka Kovača i svima koji gaje ljubav prema našoj književnosti – rekla je recenzentkinja Tamara Piletić.

Recenzetkinja Jelena Gošović – Perović kazala je da Čabarkapa prati i oslušuje intertekstualni piščev govor i prati autorove izjave koje su date kroz razne intervjue, što je presudno u razumijevanju stvarnosti i analitičkog prikaza.
– Svemu ovome je dala poseban tretman u radu. Rad je već sada republikovan savršeno u drugi život, stvaralački i stvarni život Mirka Kovača gdje će vječno teći, zato ga toplo preporučujem za čitanje – istakla je Gošović – Perović.
Moderatorka promocije je bila urednica izdanja i savjetnica u ZUNS-u Nađa Durković.
B.R.
Foto: B. Šekularac

kud duga