DRUŠTVO PREPORUKA

SAJAM KNJIGA: Razgovor na temu ,,Povezivanje obrazovanja i tržišta rada“

Prosveta_sajam-knjigaMinistarstvo prosvjete prvog dana Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja, čiji je jedan od organizatora, priredilo je zanimljivu panel diskusiju na temu ,,Povezivanje obrazovanja i tržišta rada“.

Načelnica u Direkciji za stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih u Ministarstvu prosvjete Zora Bogićević rekla je da sve što rade, rade u cilju da svakom pojedincu obezbijede stručno obrazovanje koje će mu pomoći u ličnom i profesionalnom radu i pomoći mu da nauči kako da uči.
– Stručno obrazovanje je direktno povezano sa socio-ekonomskim okruženjem. Ono što se odražava na stručno obrazovanje jeste da mi kao u Evropi imamo smanjenje broja učenika koji napuštaju školovanje i završavaju vanrednu školu, imamo porast interesovanja učenika za upis u određene profile, prije svega četvrtog stepena, u društvenim naukama. Imamo smanjeno interesovanje profila učenika u dugogodišnjem trajanju, a to su profili koji omogućavaju težu zapošljivost. Takođe, ono što je karakteristično za Crnu Goru, kao i za druge zemlje Evrope jeste to da imamo rast onih koji završavaju srednje stručno obrazovanje – kazala je Bogićević.
Ona je dodala da je promijenjen pristup obrazovanju u odnosu na prethodni period kada je fokus bio na tome što radi nastavnik. Sada naš obrazovni program stavlja akcenat na akivnost učenika.
– To olakšava nastavnicama, kako planiranje nastave, tako i samo vrednovanje dostignuća učenika – kaže Bogićević.
Uveden je i eksterni stručni ispit kako bi i na taj način vrednovali dostignuće učenika, a i željeli da su da vide koliko su saglasne ocjene sa onim koje učenici dobijaju tokom čitave godine.
– Stvorili smo našim propisima mogućnost da se učenik obrazuje po sistemu dualnog obrazovanja. Za to je potrebna puna pažnja poslodavaca i njihovih udruženja – kazala je Bogićević.
Škole su u obavezi da svoju ponudu usaglase sa lokalnom zajednicom, naglašava ona. Ministarstvo prosvjete se trudi da podstaknu poslodavce da se uključe u stipendiranje učenika. Od samog početka uključuju poslodavca u cio proces.
Ministarstvo prosvjete nastavlja da radi na stručnom obrazovanju mladih i odraslih, kao i unapređenju kvaliteta u jačanju saradnje sa poslodavcima, da bude iskorišćen potencijal na najbolji mogući način, a to je socijalizovanje, da vidi zaposleni kako posluje preduzeće iznutra, da se smanji vrijeme koje učenik provodi u Zavodu za zapošljavanje, zatim da se opet uvede dualno obrazovanje. Najvažnije je, kaže Bogićević, raspolagati sa što više relevantnih informacija.

Prosveta_sajam-knjiga_01Savjetnica za profesionalnu orijentaciju Sektora za poslove zapošljavanja u Zavodu za zapošljavanje Jevrosima Pejović rekla je da je jedan od ključnih uzorka nesklada na tržištu rada pogrešan izbor zanimanja.
– Imajući to u vidu, Zavod za zapošljavanje sprovodi program karijerne orijentacije koji pomaže pojedincu da sazna koje su to njegove jake strane i one manje jake i kako su usklađene sa zahtjevima određenog centra marketinga – kaže Pejović koja dodaje da je u CIP-ovima moguće dobiti informacije o zanimanju, načinu sticanja određene stručne kvalifikacije i stanju na tržištu rada.
Jako je važno, dodaje, da mlade osobe imaju informaciju da izbor srednje škole ne posmatraju samo kao nastavak obrazovanja već i mogućnost da razviju praktična znanja i vještine koje će im omogućiti bolje poziciranje na tržištu rada.
Informator ,,Kuda nakon osnovne škole“ dostupan je i u elektronskom izdanju.

Moderator Dušan Bošković u ime Centra za stručno obrazovanje, u kojem radi kao rukovodilac Odjeljenja za standarde zanimanja i kurikulume, predstavio je portal Obrazovanje i privreda na kojem se nalaze sve potrebne informacije za poslodavce i one koji traže zaposlenje.
On je podsjetio da je jedno od prvih poglavlja u pristupnim pregovorima u Evropskoj uniji bilo posvećeno obrazovanju.
B.R.
Foto: B. Šekularac