KOLUMNE

LJUBAV, SEKS I OSTALO: Seks je najčešći motiv za flert

dr. dostinic - Copy

Piše: Dr Jovica Dostinić

 

Flert je engleska riječ. Sama činjenica da je u opštoj upotrebi govori da u našem jeziku nema adekvatnijeg termina. Predstavlja odnos dvoje partnera bez ozbiljnijih namjera. Obično je u funkciji kratkoročnog zadovoljenja nekih potreba ili želja. Motivi mogu biti trivijalni kao što je rastjerivanje dosade, želja za dokazivanjem ili ulazak u avanturu zbog doživljaja adrenalinske injekcije. Najčešći motiv je ipak seksualni.

Nije svejedno da li u flert ulazite iz trajne veze ili kao samostalni strijelac. Ako vam poslije dugo godina supruga ponovo skuva omiljeno jelo ili joj se standardna čangrizavost pretvori u dobro raspoloženje, odnosno suprug vam ničim isprovociran odjednom donese cvijeće ili odustane od gledanja utakmice da bi izveo djecu u šetnju, uzrok bi mogao biti flert. Izvjesno osjećanje krivice koje prati flertovanje motiviše supružnike i ljude koji su u trajnim vezama da poboljšaju svoje ponašanje prema stalnim partnerima i tako se iskupe za počinjeno nevjerstvo. Flert vam omogućava da se oprobate na nepoznatom terenu. U kolima, u liftu, u kancelariji – to su mjesta na koja ćete rijetko odvesti svoga stalnog partnera osim ako je to jedini način da osvježite bračnu monotoniju. Partneru kojega površno poznajete lako ćete predložiti neku seksualnu tehniku koju još nijeste probali. Svijest o kratkotrajnosti ove veze, rasterećenost i naročito kvalitet novoga koji ovakva veza podrazumijeva,  doprinijeće većem stepenu seksualnog zadovoljstva. Ako ste sami, a ulazite u flert, zaštićeni ste od razočaranja kojima su izloženi oni koji ulaze u vezu sa ozbiljnim namjerama da ostvare vječnu ljubav, što gotovo sigurno vodi neuspjehu. Ali, može se dogoditi da otkrijete da upravo partner sa kojim ste u flertu posjeduje kvalitete koji ga kvalifikuju za vašeg vječnog. U tom slučaju flert može preći u ljubav. Ako se u flertu obrukate jer vam partnerka kaže: „Ja nijesam navikla da to traje samo pola minuta“, to vas neće pogoditi jer uvijek možete da prekinete ovu, ionako, površnu vezu.

Udvaranje je ponašanje koje ima za cilj da se sa odabranim partnerom ostvari ljubavni odnos, što podrazumijeva ozbiljnost i iskrenost namjere, anticipaciju trajanja veze, a obično uključuje i seks.

Zavođenje je ponašanje kojim se drugi pokušava uvjeriti da je voljen, a to je zapravo svjesna laž sa namjerom da se drugi, pod plaštom ljubavi prevari, iskoristi za neke lične ciljeve i na kraju odbaci.

Koketiranje je pokazivanje sviđanja drugima da bi se kod njih izazvalo isto takvo ponašanje,  a sa ciljem da se potvrdi sopstvena atraktivnost i podigne samopouzdanje. Ono nema za cilj da se sa partnerom ostvari seksualni odnos (mada su kokete bile francuske prostitutke koje su svojim ponašanjem ohrabrivale potencijalne mušterije) ili odnos ljubavi.                                                                                   Pojmovi flert, udvaranje, zavođenje i koketiranje koriste se kao sinonimi, a zapravo imaju psihološki različita značenja što u životu često dovodi do nesporazuma. Zamislite kakva zbrka nastaje kada jedan partner koketira, a drugi to shvati kao flert ili udvaranje.