ART PREPORUKA

LONDON: Film ,,Dječaci iz Ulice Marksa i Engelsa” prikazan danas na ,,Raindance” festivalu

 

 

FullSizeRender (5)

Detalj sa koktela priređenog nakon projekcije filma

U selekciju filmova 23. filmskog festivala ,,Raindance” u Londonu ušao je i film Nikole Vukčevića ,,Dječaci iz Ulice Marksa i Engelsa”. Prikazan je danas popodne u bioskopu ,,Vue”, trećeg dana festivala, koji traje do 4. oktobra i na kojem će biti predstavljeno više od 300 ostvarenja. Među njima je i film ,,Mali Budo” režisera Danila Bećkovića.

Danas je engleska publika, kao mnogobrojni posjetioci sa prostora bivše Jugoslavije imali priliku da vide ovu priču o generaciji koja je odrastala uz neke nove i drukčije moralne vrijednosti koje je sa sobom donio raspad Jugoslavije. Izuzetnog emotivnog intenziteta  od početka do kraja, ovo ostvarenje Nikole Vukčevića prikazuje, nažalost, realnu sliku i neke moralne dileme  ne samo crnogorskog prostora već i cijelog Balkana.

FullSizeRender (3)

Novinarka Ljiljana Pavićević sa Nikolom Vukčevićem

Iskusna glumačka ekipa Petar Božović, Ana Sofrenović, Emir Hadžihafizbegović, ali i mlađi i ništa manje talentovani Bogdan i Otašević oduševili su londonsku publiku.

Nakon filma publika je imala priliku da postavlja pitanja reditelju Vukčeviću. Jedan od selektora festivala i medijator Andreja Kmetovic u večerasnjem razgovoru naglasio je da su ,,Dječaci” favorit među fimovima snimljenim na stranom jeziku i istakao svoje oduševljenje zadatkom koji je obavila glumačka ekipa, ističući talentovanog Momčila Otaševića.

Nakon filma Nino Pajović, predsjednik Crnogorsko-britanskog društva u Londonu organizovao je koktel u hotelu ,,Sofitel”.

Žiri sastavljen od 15 članova će odlučiti ko će dobiti  nagrade na ovom najvećem evropskom festivalu nezavisnog filma. Dodjeljuju se u  11 različitih kategorija i biće uručene 2. oktobra na svečanosti u The Mayfair hotelu u Londonu.

 

 

Ljiljana Pavićević

 

kud duga