KOLUMNE

MOJ SVIJET: Prekvalifikacija

Piše: Dušanka Vukadinovićdusanka cirovic obradjena

Profesija koja je doživjela najveću degradaciju u savremenom svijetu je novinarska. Kod nas posebno. U jednoj domaćoj medijskoj kući honorar čistačice jednak je novinarskom. I čistačica se u toj kući pobunila zbog mizernog primanja, dok niko od novinara nije pravio problem. Logično.

Šta je najveći domet u žurnalistici trenutno? Najpopularniji su izvještaji iz kuće Velikog brata ili sa Farme. Gotovo svi mediji i portali otvorili su posebne rubrike u vrijeme trajanja ovih šoua. Malo je što ih gledamo, nego ih i prepričavamo. Kada bismo polagali test o opštoj informisanosti prvo pitanje bi bilo koliko članova ima porodica Vasić. Danas je dovoljno da lovite golišave fotke starleta i pjevačica sa Instagrama ili neke društvene mreže pa da za tren imate najčitaniji tekst. Objave sa Fejsbuka su postale novi novinarski žanr, pa smo tako saznali, na primjer, da se Aca Lukas pomirio sa suprugom, i odahnuli nakon što su mediji iz dana u dan izvještavali u kom pravcu ide ovaj brak i ko je kriv za razvod kojeg na kraju valjda nije bilo. Ili jeste. Nebitno. To narod traži.

Da li su za praćenje Farme potrebni bilo kakvi novinarski kvaliteti, fakultet, obrazovanje. Snalažljivost. Naravno da nijesu. Ako ste elementarno pismeni postoji mogućnost da budete autor najčitanijeg novinskog priloga. Nije ni čudo onda što velika novinarska imena odustaju od svog posla ili dobijaju otkaze. Nikome ne treba njihova dosadna analitičnost, borba njihovog pera protiv mržnje, korupcije, diskriminacije, siromaštva, nekulture, banalnosti. Koga briga – Stanija se vratila iz Amerike. Da to bi moglo da bude drugo pitanje na testu informisanosti – koliko je puta ove godine Stanija boravila u inostranstvu.

Zbog svih ovih okolnosti razmišljam da se prekvalifikujem. Tetoviraću japanske obrve. Ima više smisla.

One Response to MOJ SVIJET: Prekvalifikacija