DOM DOM_IZDVOJENO

RODITELJSTVO: Prije ili kasnije ipak postanete OVAKVA mama

mother-and-child-annette-bening

Prije nego ste postali mama sigurno ste proveli barem jednu deceniju u ponavljaju najpopularnije fraze kod mama – Nikada neću biti takva! Donosimo najčešće uzorke za koje gotovo sve mame tvrde da nikada neće postati dio njihovog života. Ipak, spontano  postanu. Jeste li i vi prekršile ova pravila kojih ste se ranije užasavali?

Mama koja se dere

,,Uvijek ću ostati smirena, vikanjem se ništa ne rješava.” Sada vam se vjerovatno čini kao potpuna utopija, jer smireni ton u većini slučajeva djeca potpuno ignorišu.

Mama koja nudi mito djeci

Mislili ste da vas dijete nikada neće ucjenjivati? I još važnije, da nećete pasti na takve ucjene? Sigurno ste barem nekoliko puta ponudili mito u obliku čokolade ili bombona radi mira u kući i odlučili da odložite vaspitne metode za neke ,,bolje dane”, kada živci budu smireniji i kada budete imali više vremena za objašnjavanje djetetu.

Mama kojoj ponestaje stvari za dijete

Uvijek ste mislili da se vama ne može dogoditi da ostanete bez pelena ili vlažnih maramica, jer je barem to lako kupiti na vrijeme? U nedostatku vremena i mnogo drugih obaveza koje su vam trenutno u glavi, sigurno vam se dogodilo da shvatite da se možete samo nadati da dijete neće trebati novu pelenu prije jutra.

Mama koja bi ponekad radije bila na poslu

Naročito u situacijama kada je dijete već skoro potpuno ozdravilo, samo malo nosić curi, a vas čeka brdo nezavršenog posla u kancelariji, sasvim je normalno da bi ponekad voljeli pobjeći na posao i odmoriti. Niste zbog toga loša majka.

Nepristojno probijanje kroz gužvu i oduzimanja prednosti drugima

Mama koja juri s kolicima po trotoaru ili se gura u redu na blagajni oduvijek je bio najbolji prikaz onog što ne želite postati? Kada shvatite da uz dijete 24 sata dnevno nisu dovoljna za sve obaveze koje imate, priključićete se ovim mamama.

Ne reagujete na djetetovo pogrešno ponašanje

Iako su vam se ovakve mame činile neodgovornima i bile glavno opravdanje za nepristojno ponašanje djeteta, gotovo sve mame s vremenom postanu takve. Nakon cijelog dana održavanja discipline sigurno dođete do trenutka kada više ne možete, već jednostavno pustite neka stvari idu svojim tokom.

Drugi odgajaju vaše dijete

Kada se vratite na posao, shvatit ćete da je nemoguće da držite sve konce u rukama i paralelno uspijevate graditi karijeru. Dadilja, vrtić ili baka- servis imaće velik uticaj na vaše dijete, veći nego što vi to želite i tu se malo šta može promijeniti.  Umjesto da budete ljubomorni na dadilju koja cijeli dan provodi s vašim djetetom, iskoristite ono malo vremena što imate s djetetom najbolje što možete.

Izvor: Index.hr