KOLUMNE

MOJ SVIJET: Zaljubljenost i zahvalnost

Piše: Dušanka Vukadinovićdusanka cirovic obradjena

Istraživanja su kao laži. U svakom ima pola istine. Dva su mi posljednjih dana ostala u sjećanju jer su zvučala poprilično nevjerovatno. Zaključak prvog je da ljubavnu vezu može poboljšati zaljubljivanje partnera u drugu osobu. Drugo istraživanje navodno pokazuje da je osjećaj zahvalnosti koji bi trebalo da gajimo u sebi najviše što možemo da učinimo za svoje zdravlje i produženje mladosti. U suštini svako od nas ima makar nešto zbog čega bi trebalo svaki dan da blagodari i tako poboljša krvnu sliku.

Promišljajući o tome sjetila sam se bračnog para koji kao da su bili u uzorku za oba ova istraživanja. Klasična tranzicijska emotivna priča sa srećnim krajem, a burnim zapletom. Njihov brak bio je za primjer. Voljeli su se, vjenčali, dobili djecu, stekli značajan imetak. A onda stvari kreću nizbrdo. Njegova zrela i uzavrela muška krv nije mogla da bude mirna nakon uleta mladih sponzoruša koje kad namirišu novac ne odustaju. Mislio je da je faca, nikad ljepši i poželjniji, a ona što ga je čekala kući iščezavala je iz njegove svijesti i podsvijesti. Došlo je do toga da se sa duplo mlađim ljubavnicama pojavljuje u javnosti. Nju, koja ga je čekala kući, zanemarivao je, bila je dobra guvernanta njihovoj djeci i taj tretman je sve što je mogla nadalje da dobije od njega. Ona je pokušala to da promijeni pričom, ćutanjem, svađom, prijetnjama da će ga ostaviti, ali ništa nije pomagalo.

Jednog dana rekla je sebi, šta je tu je – ne vrijedi da propanem. U zdravom tijelu zdrav duh – idem u teretanu. Naravno, tamo se desi prezgodni instruktor koji nije mogao da povjeruje da neko može da ostavi takvu ženu. Romansa započinje – ona shvata da nije život jedan čovjek i uživa u pažnji svog trenera. Ona više ne čeka kući, a muž to primjećuje, a i dobronamjerni mu govore da je supruga sve češće na kafi sa ljepotanom.

E, to nije mogao da podnese. Biznismenska katarakta miče se sa očiju i opet jasno vidi svoju suprugu – ljepoticu, damu i svoj najbolji životni izbor. Čini sve da vrate nekadašnju harmoniju, počinje ponovo da je zavodi, a i ona samo njega voli, pa mu nije bilo potrebno puno vremena. Opet su srećni i zahvalni sudbini što ih nije razdvojila, što nije rasturila njihovu porodicu. Njihov ukupni uspon se nastavlja.

Eto istina je da zaljubljivanje može popraviti vezu i da treba biti zahvalan ako partner na vrijeme primjeti da je vrag odnio šalu.