SLAJDER ZDRAVLJE

ABORTUS: U Podgorici najviše maloljetnica tražilo prekid trudnoće

AbortionPrema podacima Instituta za javno zdravlje Crne Gore  u 2012. godini  bilo je ukupno 1170 abortusa, od čega je 763 indukovanih (namjernih) abortusa i to najčešće među ženama starosne dobi 30-39 godina, dok je maloljetničkih bilo 2,7 odsto. Statistika ukazuje da je u javnim i privatnim ustanovama, koje sarađuju sa Insitutom, registrovan 1.161 abortus  u 2013. godini, a od toga deset odsto su bile maloljetne osobe. Najveći udio maloljetnica u strukturi žena koje su željele prekid trudnoće je u Podgorici – 15,5 odsto. Podataka za posljednje dvije godine nema.

Iz Instituta kažu da se na osnovu dostavljenih prijava sa zadrškom može zaključiti da je došlo do pada broja abortusa.

– Zaključak se ne može smatrati potpuno pouzdanim, s obzirom na to da je do 2011. godine više od 90 odsto dostavljenih prijava abortusa bilo iz javnih zdravstvenih ustanova, a mali  broj iz privatnih, dok u 2012. nije bilo prijava iz privatnih zdravstvenih ustanova – kazali su iz Instituta.

Dr Milovan Jovanovic

Dr Milovan Jovanović

Načelnik organizacione cjeline Doma zdravlja u Bloku 5 dr Milovan Jovanović, spec.ginekolog, napominje da socijalni faktor najviše utiče na žene da abortiraju. Uzroci su nekada i neplaniranje ili neadekvatno formiranje porodice. On kaže da mlade osobe imaju problem sa shvatanjem kontracepcije.

– Uvijek treba koristiti kontracepciju, naravno u mladim danima više jer su tada seksualni odnosi češći, pogotovo kod stalnih partnera i tada treba napraviti čak i duplu kontracepciju i to: oralna kontraceptivna sredstva odnoso tzv. pilule, i barijernu kontracepciju, odnosno kondom. On je jako važan jer štit i ne samo od neželjene trudnoće, već i od sekusalno prenosivih bolesti. Ako se koristi dupla kontracepcija onda  ne može doći do neželjenih prekida trudnoće. Sami abortus jeste najgori vid kontracepcije, a bilo bi ih mnogo manje ako bi se kontracepcija koristila redovno – kaže dr Jovanović.

On kaže da se ipak i dalje dešava da žene u Crnoj Gori abortiraju zbog toga što nose žensko dijete.

– Nažalost, to se dešava, mada rijetko, jer i dalje postoji to mišljenje da Crnogorci vole samo mušku djecu što nije dobro. Mi, doktori, smo uvijek tu da objasnimo ženi da ne smije da abortira iz tog razloga. Uvijek pravimo barijeru prema tome i pokušavamo savjetima da upozorimo šta takva odluka kasnije donosi ženi koja abortira iz tog razloga i kako utiče na porodicu- kazao je on.

On smatra da su abortusi posebno značajni kod onih žena koje nijesu rađale.

– Veliki uticaj, pogotovo na mlade žene koje prije toga nijesu rađale ima psihogeni momenat koji je ujedno i opomena da ne trebaju nikad više to da urade. Ipak, abortus je rizik sam po sebi iako danas, u dobrim uslovima kakve nudi Klinički centar nema nekih većih komplikacija – kazao je on.

Dodao je da je prevencija kao i uvijek, i u ovom segmentu jako važna, da mlade žene ne bi dolazile u situaciju da trudnoću rješavaju na najgori mogući način – abortusom.

Dr Jovanović je rekao da svaka trudnoća koja je dobra i koja se normalno odvija, treba da se održi.

– Život je lako uništiti, a jako ga je teško stvoriti, to trebaju svi da imaju na umu. Mi ljekari podržavamo to da se što više beba rađa, da se stvore socijalni, psihološki i svi drugi uslovi da se djeca rađaju srećna i zdrava… i da se, naravno, podižu u takvoj atmosferi- zaključio je on.

U prvoj polovini ove godine urađeno je 159 prekida rane trudnoće u Kliničkom centru Crne Gore, kazala je za MNE magazin dr Aida Šahmanović, ginekolog – akušer. Ona navodi da se žene danas rijeđe odlučuju na abortus nego što su to nekada radile.

Ističe da je prošle godine urađen 301 abortus u Kliničkom centru, a 2013. godine 273 abortusa.

– Najčešće se srećemo sa situacijom da abortus zahtijevaju žene koje su već rodile, za njih, optimalan broj djece, ili koje trenutno iz ekonomskih, socijalnih ili ličnih razloga nijesu spremne na trudnoću. To su žene u trećoj i četvrtoj deceniji života koje se obično oslanjanju na manje pouzdane metode kontracepcije, kao što su tzv. metode prirodne kontracepcije. Mali je broj maloljetnica koje se javljaju za abortus ili žene kojima je to prva trudnoća i njima pristupamo sa posebnog medicinskog aspekta s obzirom na to da intervencija nosi određeni rizik po reproduktivno zdravlje – kazala je dr Šahmanović.

Dr Šahmanović objasnila je da je Zakon predvidio da dio troškova prekida trudnoće snosi trudnica. Pacijentkinje, prema njenim riječima, mogu da biraju intervenciju u lokalnoj anesteziji za koju se uz uput izabranog ginekologa i ovjerenu zdravstvenu knjižicu plaća 30 eura, ili intervenciju u opštoj anesteziji koja košta 80 eura. Ona naglašava da je situacija danas bolja nego na pr. 1992. kada je bilo deset puta više abortusa nego sada.

– Razlog je veća dostupnost kontracepije, pristup ginekološkoj zaštiti i edukacija žena. Nekoliko zadnjih godina broj abortusa na našoj Klinici se održava na sličnom nivou- kazala je ona.

Objasnila je da prema zakonu, prekid trudnoće maloljetnog lica može se izvršiti samo uz pisanu saglasnost roditelja ili staraoca, kao i da se pol ploda do desete nedelje trudnoće određuje samo u slučajevima kada postoje rizici od određenih nasljednih bolesti.

Katarina Janković