ART PREPORUKA

PODGORIČKO LJETO: Predstavljena monografija Željka Milovića „Crnogorska pop – rok muzika 1954 – 1991”

PLAKAT POPROCKKnjiga „Crnogorska pop – rok muzika 1954 – 1991” autora Željka Milovića predstavljena je u petak veče u KIC-u ,,Budo Tomović” u okviru manifestacije „Podgoričko ljeto 2015“.

Milović je tom prilikom izjavio da je morao da počne od nule, te da su paradoksalno u Narodnoj biblioteci Srbije imali više podataka o crnogorskoj muzičkoj sceni nego u našoj državi.

– Niko ništa nije pisao o tome. Bilo je tu nevjerovatnih anegdota koje samo rokenrol može da iznjedri poput činjenice da su barski muzičari u četiri ujutru na povratku sa koncerta iz Virpazara vidjeli zeca velikog dva i po metra i to dan-danas tvrde – kazao je Milović.

Kuma i prijatelja, profesora doktora Živka Andrijaševića podsjetio je da je od njega na poklon dobio knjigu Aleksandra Žikića ,,Fatalni ringešpil“ o nastanku rok muzike u Srbiji i da mu je kao posvetu napisao: ,,Željku Miloviću, sa željom da napravi crnogorsku verziju ove knjige“.

– Od srca sam se nasmijao i rekao da niko nije lud da se prihvati ovog nemogućeg posla… Onda, neposredno pred beogradski ,,Eurosong” sam u hotelu Crna Gora sjedio sa pokojnim Bojanom Bajramovićem, koji mi je davao podatke za ,,No name” o kojima sam pisao za jednu dansku agenciju o zloupotrebi ,,Eurosonga” u političke svrhe… U jednom trenutku ugasio je moj vokmen, prekinuo razgovor i rekao – viđi, sve ti je ovo lijepo i sve što pišeš o crnogorskoj rok muzici, ali moraš da sjedneš i napišeš istoriju te muzike. Odgovorio sam isto što i Živku, da je to nemoguće i da ne postoji ludak koji bi to uradio. Ali eto, nisam bio u pravu. Ludak ipak postoji i nadam se da je i Bojan sad zadovoljan, ustvari znam da jeste – rekao je Milović.

Urednik monografije i član ,,Matice crnogorske” Ivan Jovović istakao je da ova monografija svjedoči ne samo o nastanku pop i rok muzike, već i o ukupnom preobražaju Crne Gore u drugoj polovini 20. vijeka.
– U osnovi, ona predstavlja specifično štivo, s obzirom da njena tematika obavija savremenu crnogorsku kulturu, odnosno, njenu urbanu i muzičku scenu. Autor je ne samo riječju već i brojnim fotografijama približio, odnosno, ilustrovao refleks jednog vremena koji je za većinu stanovništva prilična nepoznanica – kazao je Jovović.
Profesor doktor Živko Andrijašević rekao je da je ovo pionirsko istraživanje nastalo sakupljanjem primarnih istorijskih izvora.
– Ovo je knjiga o ljudima koji su se u to vrijeme bavili nečim što nije bilo atraktivno u jednom dijelu, ni ideološki poželjno. Ovo je knjiga o pionirima urbane kulture u Crnoj Gori. Ovo je knjiga o nastajanju nove Crne Gore dvadesetog vijeka – rekao je Andrijašević.
Recezent Petar Janjatović istakao je da je ova knjiga, puna anegdota, beskrajno zabavna za čitanje.
– Mislim da bi neki talentovani scenarista mogao jedno pet-šest knjiga da skocka iz svega što je on tu strpao. O vjerovatno 80 posto aktera ove knjige ja ne znam ništa, što mi nije uopšte umanjivalo zadovoljstvo u čitanju. Prvi razlog je otkrivanje novih informacija o kojima ne znam, a drugo je način na koji je Željko pisao. On je duhovit, ali nekako čovjek ne očekuje duhovitost u nečemu što je enciklopedijskog značaja – kazao je Janjatović.
Kompozitor Mirsad Serhatlić zahvalio je Miloviću na knjizi i istakao da njome su muzički umjetnici dobili legitimitet.

– Prvi put je pop i rok muzika u Crnoj Gori tretirana kao umjetnost i kao dio kulturne baštine. Ovu knjigu smatram i kao pobjedu muzičkih umjetnika Crne Gore. Impresioniram sam tvojim viđenjem nekih stvari u knjizi. Reći ću još za kraj – da nema Željka, trebalo bi ga izmislit – poručio je Serhatlić.

B.R.

Foto: KIC

kud duga