DOM DOM_IZDVOJENO

RECEPT: Takos s pečenom svinjetinom i pasuljem

rucak

Foto: 24 kitchen.rs

Džejmi Oliver u svojoj emisiji ,,Petnaestominutni obroci” sprema za vrlo kratko vrijeme ukusne i sočne obroke. Za danas vam donosimo njegov recept za takos s pečenom svinjetinom i pasuljem.

Potrebno je: 350 g svinjetine, kašičica začinske crvene paprike, so i biber, kašika sjemenki komorača , 2 stabljike mladog luka, 2 čena bijelog luka, 2 kašike maslinovog ulja, 400 g crnog pasulja iz konzerve, 1 prstohvat cimeta.

Za salatu je potrebno: 1  zelena salata, 1  ljuta paprika, 0.5 vezice korijandera, 1  avokado, 2  paradajza, 1  jabuka, 1 kašika soja sosa, 1  limeta, sok, 1 kašika maslinovog ulja.

Uzmite svinjetinu sa trbuha, s masnoćom. Isijecite je na bifteke, a njih na trake, a njih na male kockice.
Stavite komade svinjetine u dobro zagrijejan tiganj i začinite crvenom paprikom, sjemenkama komorača, solju i biberom. Protresite meso s vremena na vrijeme dok ne postane hrskavo.
Luk isijecite na kolutove. U duboki tiganj sipajte 1-2 kašike maslinovog ulja i ispržite luk. Dodajte izgnječeni bijeli luk. Dodajte pasulj zajedno s tečnošću i začinite solju, biberom i prstohvatom cimeta. Čim pasulj prokuva i zgusne se, napravite pire tako da pritiskate viljuškom.
Za salatu isijecite zelenu salatu na tanke trake. Listove korijandera isijecite na krupno. Paradajz isijecite na kockice, a jabuku narendajte ili isijecite na vrlo tanke trake. Prepolovite avokado, uklonite košticu i pomoću kašičice izdubite njegovu unutrašnjost. Sastojke poređajte na hrpice na drvenoj dasci. Ljutu papriku isijecite na kolutove i pospite po ostalim sastojcima. Prije posluživanja začinite soja sosom, sokom od limete i maslinovim uljem. Lagano promiješajte.
Napravite postolje za takose tako da isiječete veliki komad aluminijumske folije, oko 1 metar, preklopite ga i stavite na kuhinjsku krpu. Krpu uvijte u rolat, sa duže strane. Zatim krpu složite, s folijom unutra, u ,,cik-cak“. Postolje stavite na drvenu dasku i poređajte kukuruzne takose nižući ih u smjeru jedan lijevo, jedan desno.
Svaki takos prelijte prvo pasuljom, zatim salatom, a na kraju pečenom svinjetinom. U posudici umiješajte kisjelo mlijeko i čili sos, pa promiješajte. Svakom takosu dodajte i malo sosa.

Izvor: 24 kitchen.rs