SLAJDER ZDRAVLJE

AKTUELNO: Nema oboljelih od MERS-a, higijena najbolja zaštita

U Crnoj Gori do sada nije postavljena sumnja,  niti je registrovan slučaj MERS-a. Ovo su za MNE magazin kazali iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje.

mers-lab

Takvo stanje nije u pojedinim evropskim zemljama. U osam evropskih zemalja su do sada zabilježeni slučajevi obolijevanja od ove bolesti i to u Turskoj, Austriji, Velikoj  Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Grčkoj i Holandiji. Smatra se da su se pojedini građani u ovim zemljama zarazili zato što su bili u kontaktu sa osobama sa Bliskog istoka ili su tamo putovali.

MERS je prvi put identifikovan u Saudijskoj Arabiji u septembru 2012. godine i od tada više od 1.000  slučajeva otkriveno je u više od 20 zemalja. Uglavnom su registrovani oboljeli sa Bliskog istoka. A u Južnoj Koreji prvi slučaj infekcije MERS-CoV dijagnostikovan je u maju ove godine. Od tada zaključno sa 18. junom. 2015.god. potvrđena su 164 slučaja i 23 smrti.

Uzrok jednogrba kamila

Iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje nam kažu kako svakodnevno prate epidemiološku situaciju u Južnoj Koreji.

Odgovarajući na pitanje da li naši građani treba da obustave planirana putovanja na Bliski istok, kažu da Svjetska zdravstvena organizacija ne ograničava slobodu kretanja putnika u zemljama pogođenim MERS –CoV i ne zahtijeva skrining putnika na graničnim prelazima. SZO preporučuje da sve osobe koje planiraju putovanje u Južnu Koreju budu upoznate sa aktuelnom situacijom kao i sa mjerama prevencije širenja infekcije MERS-CoV.

kamila 2

– MERS-CoV se širi među ljudima kојi su u bliskom kontaktu  sa članovima porodica i zdravstvenim radnicima koji brinu o oboljelim. Zbog toga su mjere prevencije i kontrole infekcije od ključnog značaja kako bi se spriječilo moguće širenje MERS-CoV u zdravstvenim ustanovama – kažu iz Centra za kontrolu i prevenciju.

Objašnjavaju kako je MERS-CoV beta coronavirus, otkriven 2012.g. u Saudijskoj Arabiji, drugačiji od ostalih koronavirusa do sada poznatih kod ljudi. Epidemiološki podaci, kako kažu, ukazuju na to da postoji „rezervoar“ uzročnika u životinjskom svijetu i da su to najvjerovatnije jednogrbe kamile, od kojih dolazi do sporadičnog inficiranja ljudi.

– Priroda virusa i tok bolesti i dalje su predmet istraživanja – kažu iz Centra.

Oni objašnjavaju kako većina oboljelih od MERS-a razvija tešku akutnu respiratornu bolest praćenu visokom temperaturom, kašljem i gubitkom daha. Bolest se može manifestovati i u vidu blage respiratorne infekcije ili osоbа mоžе biti zаrаžеnа, а dа nе ispоljаvа simptоmе bоlеsti što prеdstаvljа izvоr infекciје zа drugе оsjеtljivе оsоbе.

 – Kod nekih oboljelih se javljaju i gastrointestinalni simptomi (dijareja, mučnina i povraćanje). Dijabetičari, hrоnični plućni, bubrežni i imunоkompromitovani bolesnici su u povećanom riziku da razviju tešku formu bolesti. Najčešće ozbiljne komplikacije koje prate MERS-CoV su pneumonija, akutni respiratorni distres sindrom (ARDS) i akutna bubrežna  insuficijencija. Liječenje je simptomatsko. Trenutno vakcina ne postoji, ali se na tome radi – kažu iz Centra.

Kako izbjeći bolest

Oni savjetuju osobe koje imaju namjeru da putuju u pogođene zemlje da izbjegavaju bliski kontakt sa osobama za koje znaju da su bolesne. Preporučuju da često peru ruke sapunom i vodom, a ukoliko im to ne bude dostupno treba da upotrebljavaju vlažne maramice na bazi alkohola. Nikako ne treba da dodiruju oči, usta i nos neopranim rukama.

– Upotrebljavajte bezbjednu hranu, izbjegavajte nedovoljno kuvano mesa i hranu pripremljenu u neadekvatnim uslovima, perite voće i povrće u higijenski ispravnoj vodi za piće i dr. Izbjegavajte kontakt sa životinjama na farmama, domaćim i divljim životinjama – kažu iz Centra.

A kada se neko vrati sa putovanja iz zemalja u kojima su registrovani oboljeli od MERS iz Centra preporučuju da prate zdravstveno stanje dvije nedjelje po povratku sa puta. U tom periodu savjetuju da socijalne kontakte smanje na najmanju moguću mjeru.

– Ukoliko po povratku sa puta dobijete visoku temperaturu, kašalj, simptome gubitka daha ili dijareju potražite ljekarsku pomoć. Molimo vas da u tom slučaju prvo telefonom obavijestite vašeg doktora i obavezno mu navedete vaše nedavno putovanje u oblast koja je zahvaćena sa MERS CoV – kažu iz Centra.