KOLUMNE

MOJ SVIJET: Za ljubav treba imat dušu

Piše: Dušanka Vukadinovićdusanka cirovic obradjena

– Izgleda da sam uzalud stario, ništa od snova nisam ostvario – zasrceujedajući je stih Bore Čorbe. Iako ovaj zaključak može imati široku primjenu kada čovjek srednjih godina rezimira svoj život, ipak je on dio jedne ljubavne pjesme.

Da nema onoga što visi u vazduhu, možda bi život na zemlji i bio lijep. A visi i strah za egzistenciju, kriza, rat, nepravda. Sve to može da se sruči na nas, ali od svega strašnija je slutnja da nam za života neće biti uzvraćena ljubav koju dajemo. Ili, još gore – da ćemo proživjeti život kraj nekog koga ne volimo, a ono što smo mogli da damo ostane u nama. Sve dok se ne pomirimo s tim i zabijemo glavu u pijesak kao i pred svakim drugim problemom koji nam donesu godine.

Reciprocitet u ljubavi, iako svi govore da nije bitan, nešto je čemu skoro svi u životu težimo. I vjerovatno najnedostižniji cilj, koji rijetki srećnici, ipak, uspiju da dokuče.

U prilici smo da čujemo ,,ona ga baš voli« ili ,,on je baš voli”, ali ,,oni se baš vole” mnogo rjeđe. A po čemu su specifični to dvoje koji se baš vole? Ne po verbalnim izlivima ljubavi, nego po djelima. Vole – znači spremni su da usrećuju jedno drugo. Recipročna ljubav je aktivna obostrano i stvara, a ona koja to nije pasivna je jednostrano i trpi.

Srazmjerna emotivnost karakteristična je po spremnosti da se podijeli ljepota i tegoba života. Recipročni smo kad uživamo, ali i kad radimo. Jednako uživamo na odmoru, ali se pomažemo u kućnim poslovima. Parovi koji uživaju u srazmjernosti rečenicu počinju sa ,,mi” – ,,Mi smo, mi ćemo, hoćemo li, sjećaš li se kad smo”, a oni drugi sa ti – ,,Ti si, ti ćeš, hoćeš li ti, nemoj da me podsjećaš”.

Ljubav treba da nosi još jednu jednakost – onu u konfliktu. Psiholozi, u posljednje vrijeme, navode da je kvalitetna svađa, u kojoj nema dominacije, jedan od stubova svake dobre veze.

Iako se u izrazu recipročna ljubav koristi matematički termin za nju nema formule. Recept je možda u još jednom dobro poznatom rok stihu – ,,za ljubav treba imat dušu”. Moraju je imati oboje.

One Response to MOJ SVIJET: Za ljubav treba imat dušu