KOLUMNE

DRUGI PIŠU: Savjeti 85-godišnje Kiti unuci o ljubavi

glavna carli

Čarli Dajrof

Izlasci sa momkom/djevojkom u današnje vrijeme su frustrirajući i konfuzni. Sa svom tehnologijom, aplikacijama i kulturom provodadžisanja, stvari mogu postati komplikovane.

Prijateljice i ja obično pomažemo jedna drugoj oko problema sa momcima, ali sa 22-23 godine relativno smo nove u svijetu izlaženja na sastanke. Sve imamo različita mišljenja o tome kako da priđemo tom pitanju. Zbog toga sam odlučila da se povučem i porazgovaram sa osobom koja posjeduje malo mudrosti: mojom 85-godišnjom babom.

Srećna sam što imam dvije zdrave i nježne babe koje su još žive. Ponekad sam toliko zaokupljena svojim životom da zaboravim da ih nazovem ili, što je važnije, slušam ljude koji me uvijek pozovu i poslušaju ono što ja imam da kažem.

Došla sam do zaključka iz priče sa babama da starije osobe su često spremne da daju odličan savjet ako ste vi spremni da ih slušate.

Dok sam nedavno bila u posjeti mojima kući, pronašla sam vrijeme da sjednem sa babom Kiti, poslušam njene priče o izlascima sa momcima i  tom prilikom zatražim njen savjet. Bila je članica sestrinstva na univerzitetu u Ohaju i ima toliko interesantnih priča.

Kiti je srela moga djeda nakon što je pokušavao godinu dana da zakaže sastanak sa njom. Na kraju je pristala. U braku su bili 59 godina dok djed nije preminuo. Mogu samo da se nadam da ću i ja pronaći takvu ljubav. Možda uz njene savjete svi mi to možemo da učinimo.

baba i djeda

Čarlini djed i baba Kiti

  1. ,,Pronađi nekoga ko je samilostan”.

Prva stvar koju ljudi gledaju kada izlaze na sastanak, bilo da to čine svjesno ili ne, jeste koliko je njihov izabranik lijep i čime se bavi. Iako ne možete u potpunosti sve to da zanemarite, vrlo je bitno da se gledaju i drugi kvaliteti poput toga da li je ljubazan prema konobaru ili ne. Pronađite male znake koji će vam ukazati na to da li je samilostan ili ne.

  1. ,,Ako se uključiš i počneš da se baviš nečim što ti se dopada, onda možda i pronađeš osobu koja voli iste stvari kao i ti”.

Teško je upoznati nekoga. Baba je djeda srela dok je pohađala koledž u Ohaju tokom žurki na kojima su bili članovi sestrinstva i bratstva. Kada sam je pitala kako da upoznam nekog muškarca, rekla mi je da se prvo pobrinem za sebe. Ne idi da tražiš nekoga, već učlani se u grupe ili klubove koji su interesantni i kroz njih ostvari kontakt.

Ne savjetuje da se muškarci upoznaju u barovima.

– Mislim da je ludo od tebe što smatraš da moraš da odeš u kafić kako bi upoznala muškarca. Ionako ponekad tamo upoznaš pogrešne ljude.

  1. ,,Obično bi muškarac trebalo da inicira prvi sastanak, ali mislim da ga ponekad djevojka  može natjerati na to suptilno flertujući”.

Eto, momci, ne treba da budete nervozni – samo pitajte djevojku koja vam se sviđa za sastanak. Cure, pomozite momcima tako što ćete im dati nekoliko nagovještaja; ne sjedi se samo i čeka na njegov potez, već morate da mu date do znanja da ste zainteresovani.

Baba kaže da je ,,flertovala” i ,,slala nagovještaje” kada bi se postarala da je tamo gdje je i on i kada bi imala priliku da razgovara sa njim. Priča da je morala puno da se osmjehuje.

  1. ,,Mislim da je to što ste ,,zvanični” ili niste, previše za brigu. To bi trebalo da bude nešto što se jednostavno desi između tebe i momka koji ti se dopada”.

Ključ je u komunikaciji i shvatanju na čemu ste sa osobom sa kojom izlazite. Priča o tome da li bi nekoga trebalo nazvati momkom ili djevojkom ne treba da predstavlja stres.

Baba kaže: ,,To se jednostavno desi. Znaš da ne želiš da izlaziš ni sa kim više, jer si srećna pored osobe sa kojom si. Ali ne moraš to odmah da skužiš”.

  1. ,,Sjećam se zabavnog sastanka kada smo otišli na večeru, a onda samo igrali ,,lisice i guske” (fox and geese) u snijegu (izguglajte igru). Potom smo odlučili da se vratimo u kuću i pustimo muziku. Pokušali smo da otplešemo nekoliko teških plesova. Zapravo je bilo mnogo blesavo. Tako spontano.”

Prvi sastanak ne mora da bude u trendi restoranu ili na nekom luksuznom mjestu, prvi sastanak bi trebalo da bude zabavan. Pokušajte da saznate šta osoba koju izvodite na sastanak voli i uradite nešto u tom smjeru.

Da li voli muziku? Pronađite kafić u kojem će uživo svirati neki bend i popijte piće. ,,Gugl” ima puno ideja za izlazak. Samo zapamtite, da ne mora sve da bude planirano i da su najbolji sastanci spontani.

header-online-dating

  1. ,,Ako vas momak pita da izađete na sastanak putem SMS-a, odgovorite: ,,Hajde da se nađemo na piću i razgovaraćemo o tome”.

Silno sam se nasmijala kada mi je baba ovo rekla, jer mogu da je zamislim kako to radi, ali u njenim riječima ima istine. Kaže da bi se sastala sa tom osobom, a onda je navela da je lično pita za izlazak.

Premda ovo možda i nije uvijek realno u životima kojima dominira tehnologija, moramo da zapamtimo koliko je bolje razgovarati sa nekim licem u lice nego preko poruka. Baba kaže: ,,Tehnologija je promijenila stvari jer više ne čujete glas osobe sa kojom razgovarate. Kada čujete nečiji glas, osjećanja i ton kojim razgovara sa vama putem telefona bolje je nego poruke, jer na ovaj način shvatate na čemu ste.”

  1. ,,Zašto vas prijatelji ne mogu lično upoznati sa osobom koja vam se dopada?”

Kada sam je pitala za aplikacije za izlaske, ona je rekla da ne razumije kako mogu osobe da se upoznaju virtuelnim putem umjesto uživo. U redu je ako provodadžišete kod nekoliko prijatelja koji su sami.

Ona kaže: ,,Znam ja kako aplikacije za sastanke rade, ali to mi se ne dopada. Međutim, ako samo sjedite i nijeste nikoga upoznali, onda vam možda to i pomogne”.

  1. ,,Iako sam se udala u 21. godini, smatram da je u redu da sačekate, posebno u današnjem svijetu. Nijeste zajedno pola vremena tokom zabavljanja, tako da nije ni čudo što sve to traje dugo”.

Brak je velika stvar, tako da nema potrebe za žurbom dok ne pronađete pravu osobu. Kada pronađete pravu osobu, ne ispuštajte je!

marie bliss com

  1. ,,Smatram da ne bi trebalo da, kada vidite nekoga, kažete: ,,O Bože, ne sviđa mi se kako izgleda, mislim da mi neće biti zabavno sa tom osobom”. Ne isključujte ljude prerano.”

Sa ,,Fejsbukom”, aplikacijama za sastanke i toliko informacija koje su poznate unaprijed prije nego što odete na prvi sastanak ili upoznate nekoga, lako je isključiti neku osobu.

Ne osuđujte unaprijed i budite otvoreni za drugačije ljude. Nikada ne znate kakva je neko osoba dok joj ne pružite šansu.

  1. ,,Veze su sačinjene od kompromisa i to je ponekad teško. Posebno za mene, jer volim da naređujem.”

Savršenstvo ne postoji. Ne volim da sam pesimistična, ali svako sa kim budete izlazili imaće nešto što će vam na kraju zasmetati. Kažu da nećete znati da li je veza dobra ili ne dok ne preživite prvu svađu. Jednostavno morate da naučite da radite zajedno kako biste izgradili vezu; dugotrajne veze ne grade se same.

  1. ,,Ako ste zaljubljeni u nekoga mislim da jednostavno znate da je to osoba sa kojom želite da budete, dijelite stvari i znate da ste srećni sa njom”.

Pitala sam babu: ,,Kako je to biti zaljubljen?” Mislila sam da ću dobiti neki romantični odgovor ili nešto poput ,,leta” ili ,,srce ti bije milion sekundi u minuti”. Ali, prema babinim riječima, ljubav je jednostavna.

Znate u srcu da želite da budete sa tom osobom. Jednostavno osjećate da je sve kako treba. Ljubav vas čini srećnim. Kaže: ,,Postoje razne vrste ljubavi – kada se vjenčate, postoji velika, romantična, strastvena ljubav, a onda ima druga vrsta ljubavi, dublja. Ljubav je nešto na čemu morate raditi.”

  1. ,,Radite ono što smatrate u vašem srcu da je ispravno i držite glavu uspravnom. Budite kakvi istinski jeste i ne pokušavajte da budete neko ko će se uklopiti u ono što mislite da bi ta osoba trebalo da bude.”

Ponekad smo toliko očajni da pronađemo osobu da pokušavamo sami da se promijenimo kada smo sa njima. Takve veze nikada ne uspiju. Ne želite da odete na sastanak sa nekim ili zaljubite se u osobu koja ne poznaje pravu tebe.

Držite um razbistren; čini mi se da to znači da ne date umu da traži ljubav, već će ljubav pronaći svoj put do vas.

(Kolumnu za sajt ,,xojane” pod nazivom ,,Četrnaest praktičnih savjeta za izlaženje na sastanke moje 85-godišnje babe” potpisuje Čarli Dajrof)