KOLUMNE

LJUBAV, SEKS I OSTALO: Sitnice su sve u životu, ali se ne nervirajte oko njih

dr. dostinic - Copy

Piše: Dr Jovica Dostinić

Prema poslovnim obavezama se treba odnositi kao i prema meteorološkim uslovima. Ako se na njih žalimo, zbog njih psujemo ili se samosažaljevamo time samo sebi kvarimo raspoloženje. Druga mogućnost je da se sa njima aranžiramo. Kada meteorolozi u večernjem dnevniku najave kišu, mi ćemo se ujutro prikladno obući i time spriječiti da nam loše vrijeme pokvari raspoloženje. Po analogiji sa ovim, psihološka priprema za predstojeće obaveze spriječiće da nas one iznenade kao loše vrijeme. Ako ste racionalna osoba onda bi sljedeća strategija mogla da postane vaše uspješno oruđe za ovladavanje stresom. Pridržavajte se sljedeća dva pravila:

  1. Nikada se nemojte nervirati zbog sitnica.
  2. Sve u životu su samo sitnice.

Ukoliko niste u stanju da se pridržavate ovih jednostavnih pravila, pokušajte da temeljno proanalizirate svoj stil mišljenja. Prepoznajete li sebe u ovim mislima – „Ovo mora još danas biti završeno, pa kud puklo da puklo.“ „Moram odmah sve završiti što drugi od mene zahtijevaju.“ Ja neću preživjeti ovo šikaniranje.“ – onda ste vi osoba koja sama sebe stavlja pod pritisak. Kada sebe uhvatite u ovakvim mislima onda prvo sebi recite: „Stop!“ Udahnite duboko, dva – tri puta. Sjetite se da ste vi gospodar svog života, a ne okolnosti kojima ste izloženi. Krenite da završavate obaveze jednu po jednu i tempom koji vama odgovara.

Ako ste osoba koja se oslanja na osjećanja, onda pokušajte da prihvatite sljedeći aksiom: „Kad već ne mogu da radim ono što volim, onda bar mogu da volim ono što radim.“

Drugi važan način oslobađanja od stresa je bavljenje svojim tijelom. U stresu ono je napeto kao struna. Kada se tijelo opusti onda stres gubi vrlo važnu kariku u sopstvenom održavanju. Postoje brojne metode kojima se ovo postiže. Opuštanje na kauču uz gledanje televizije i pivo, dugoročno više šteti nego što koristi. Vrlo efikasne metode su ovladavanje tehnikama progresivne mišićne relaksacije, ispravnog disanja i redovna fizička aktivnost poput plivanja ili brze šetnje. Najefikasnija metoda je svakako redovno rekreativno (nikako takmičarsko) bavljenje sportom. U toku sportske aktivnosti troše se hormoni stresa, a istovremeno u mozgu luče endorfini – prirodni opijati, koji dovode do tjelesnog i psihičkog opuštanja.