KOLUMNE

LJUBAV, SEKS I OSTALO: Seks se razbuktava u četrdesetim

 

dr. dostinic - Copy

Piše: Dr Jovica Dostinić

 Seks nije ono što se dešava petkom uveče poslije odgledanog filma. On treba da se gaji kao nježna biljka i da u naznakama i detaljima prožima cjelovitost življenja. U protivnom,  postaje samo rutina bez boje, mirisa i ukusa. Seksualnost se ne može istrgnuti iz savremenog društvenog konteksta. Pošto živimo u vrijeme neviđene ekonomske krize, moguće je da je upravo to glavni razlog nezadovoljstva seksualnim životom  ljudi, na primjer,  u tridesetim godinama koji čine ekonomsku kičmu svakog društva.

Jedan od razloga za smanjenje seksualne želje jeste i to  to što u srednjim godinama bračne partnere najviše opterećuje roditeljstvo. Kao očekivana bračna kriza je rođenje prvog djeteta, kada se supruga posvećuje bebi,  pa se muž osjeća zapostavljenim. Dok god u porodici ima male djece, po tradicionalnoj šemi, žena se bavi njima, a to zahtijeva ogroman napor. Za seks ostaje malo vremena, prostora i energije. To direktno ili indirektno pogađa i supruga. U  četrdesetim i pedesetim godinama sa žene znatno  pada teret roditeljstva i otvara se prostor za novo razbuktavanje seksualnosti.

Kao što postoji identitet ličnosti, tako postoji i seksualni identitet koji se postepeno gradi i razvija. U ovom procesu potrebno je da osoba sama sebi odgovori na pitanja ko je ona u seksualnom smislu, da li je zadovoljna svim atributima sopstvene seksualnosti, šta predstavlja objekat njene seksualne želje, šta zadovoljava njene seksualne apetite itd.

Čovjek o seksualnosti mora puno da uči i na svom iskustvu. Ovaj proces je ometen činjenicom da se svako društvo, bilo ono konzervativno ili liberalno, restriktivno odnosi prema seksualnosti. Pri tome,  seksualnost se olako svodi, gotovo isključivo, na reproduktivnu funkciju. Čovjek postaje reproduktivno sposoban već od puberteta, a to doba je daleko od bilo kakve,  pa i seksualne zrelosti. Ovakvo stanje stvara konfuziju u glavi svakog pojedinca i on je prepušten sam sebi, da je, kako god zna,  razriješi. Tako se i dešava da, naročito žene čija je seksualnost kompleksnija, tek u nekim zrelijim godinama potpuno izgrade svoj seksualni identitet. Tada su načisto sa sopstvanim strahovima, željama i mogućnostima, pa mogu slobodno da se prepuste uživanju u erotskim aspektima sopstvene seksualnosti. Svi vole piletinu, ali ne kaže se bez razloga „Stara koka, dobra juha“.